Menu
ArenA ademt nog meer Ajax

ArenA ademt nog meer Ajax

Voorafgaande aan de Klassieker Ajax - Feyenoord werden zondagmiddag de nieuwe zalen in het hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA officieel geopend. De zalen zijn vernoemd naar plaatsen waar Ajax grote Europese successen behaalde.

Al bij de ontvangst in de ruime zalen van de ArenA was het een hartelijk weerzien tussen vele spelers uit verschillende gouden periodes van Ajax. Heinz Schilcher, Heinz Stuy, Piet Keizer, Barry Hulshoff, Sjaak Swart, John Rep en Arie Haan; de Ajacieden uit het gouden jaar 1972 waren met velen vertegenwoordigd. Zij onthulden met z'n allen het eerste kunstwerk van Marijntje Teeuwen van het jaar 1972 dat bij de entree van de Amsterdam '72-zaal staat. In dat jaar won Ajax voor het eerst the big five, alle grote prijzen: de Europa Cup 1, de Wereld Beker, De Europese Super Cup, de KNVB Beker plus het landskampioenschap. ,,Het was het mooiste Ajax-team ooit", vond commercieel directeur Hendrik Jan de Mari van de Amsterdam ArenA. ,,Een uniek elftal." Dat de zaal naar Amsterdam is vernoemd, komt omdat daar de return van de Wereld Bekerwedstrijd tegen Independiente is gespeeld. ,,Of we het gevoel hadden dat we de beste waren?", herhaalde Ajax-aanvoerder uit 1972 Piet Keizer de vraag. ,,Daar raakte je langzaam wel aan gewend ja." Toch verloor dat Ajax aan het einde van het lange seizoen één wedstrijd, tegen Go Ahead.

Heinz Stuy en Sjaak Swart onthullen Amsterdam '72. Heinz Stuy en Sjaak Swart onthullen Amsterdam '72.

,,En wij hebben in 1994-1995 helemaal geen enkele wedstrijd verloren", sprak de trainer uit die periode, Louis van Gaal, kort daarna bij de onthulling van het kunstwerk over 1995 bij de Wenen '95 zaal. Van Gaal opende de zaal samen met zijn toenmalige aanvoerder Danny Blind. ,,Omdat we in 1992 de UEFA Cup hadden gewonnen, konden we blijven bouwen", reageerde de huidige bondscoach op de vraag of het succes al in 1992 was begonnen. ,,Maar we hadden in 1995 alleen nog Frank de Boer, Edwin van der Sar en Danny Blind van dat elftal. Dat vergeet iedereen." Als Van Gaal aan 1995 terugdenkt, komen drie dingen direct bij hem op. ,,Die karatetrap kreeg veel aandacht, maar het puntertje van Kluivert was natuurlijk veel belangrijker. En misschien wel het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt was de boottocht door Amsterdam." Al die drie momenten zijn ook vereeuwigd op de muur op het vierde niveau van de ArenA. Het was mooi om te zien dat de voormalige Ajax-trainer nog steeds glom van trots toen zijn oud-spelers Danny Blind, Edwin van der Sar, Martijn Reuser, Finidi George en Ronald de Boer hem flankeerden voor de statiefoto.

De stoet genodigden verplaatste zich vervolgens naar niveau 6 waar het kunstwerk bij de zaal Athene '87 door Stanley Menzo, Ronald Spelbos en John Bosman werd onthuld. Al was laatstgenoemde iets later dan de rest ter plaatse. De voetbalhumor was op dat moment uiteraard niet ver weg. ,,Hij was toen ook al geschorst", klonk het uit het publiek. Maar toen de voormalige spits, die de mooie finale in Athene had moeten missen vanwege een rode kaart in de halve finale, was gearriveerd, kwamen ook bij deze muur herinneringen los. ,,Ik sloeg iemand in het gezicht", verklaarde Bosman zijn rode kaart van destijds. De genodigden moesten hard lachen om die bekentenis. ,,Dat heb je altijd ontkend", zei een gevatte toehoorder.

Nadat Spelbos, Bosman, Desmond Gemert en Stanley Menzo de muur hadden bewonderd was het tijd voor de lunch. De kunstenares Marijntje Teeuwen kreeg ook de nodige complimenten van alle kanten. Zij heeft door het vele inlezen in de successen van de club zelf nu ook (nog) meer affiniteit met de club gekregen. ,,Zaterdag waren we bezig met de laatste wand en toen trainde de Ajax-selectie in het stadion. Dat was zo bijzonder", vertelde de kunstenares. ,,Natuurlijk heb ik keuzes moeten maken, want er is zo veel mooi materiaal. Ik moest weten wat mensen willen zien, maar moest ook rekening houden met wat visueel het beste is. Hennie Schuurman en Thijs Lindeman (Erfgoed Ajax, red.) hebben mij daar goed mee geholpen."

Met de fraaie werken van Teeuwen ademt de ArenA meer en meer Ajax. Ook het trappenhuis ziet er prachtig uit met foto's van Louis van de Vuurst. ,,De ArenA wordt steeds meer een Ajax-stadion", constateerde commercieel directeur Edwin van der Sar tevreden. Op de vierde verdieping was expres ruimte opengelaten, verklapte Van der Sars collega van de ArenA De Mari: ,,Want 15 mei 2013 zit er nog aan te komen. Dan is de Europa League-finale in dit stadion." En dan kan ook de huidige selectie Ajacieden geschiedenis schrijven!

Tekst: Ajax.nl
foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De commercieel directeuren Van der Sar en Mari (ArenA) met kunstenares Marijntje Teeuwen. De commercieel directeuren Van der Sar en Mari (ArenA) met kunstenares Marijntje Teeuwen.
Keizer, Stuy, Rep, Swart, Haan, Hulshoff en Schilcher voor 'hun' wand. Keizer, Stuy, Rep, Swart, Haan, Hulshoff en Schilcher voor 'hun' wand.
Ronald de Boer kijkt naar de net onthulde wand. Ronald de Boer kijkt naar de net onthulde wand.
Desmond Gemert, Ronald Spelbos, Stanley Menzo en John Bosman bij Athene '87. Desmond Gemert, Ronald Spelbos, Stanley Menzo en John Bosman bij Athene '87.