Menu
'ArenA heeft een Ajax-hart gekregen'

'ArenA heeft een Ajax-hart gekregen'

,,Wij zijn als Ajax trots dat we in de ArenA spelen”, sprak directeur Edwin van der Sar donderdag tijdens de officiële opening van het hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA. De Ajacied maakte zo’n beetje alle hoogtepunten van het stadion mee; van de eerste paal, via het eerste kampioenschap naar dit feestelijke moment van het compleet vernieuwde hoofdgebouw.

ArenA-directeur Henk Markerink heette de in groten getale opgekomen genodigden welkom bij de openingsceremonie, waarna hij het woord gaf aan Hans Zwarts, voorzitter van de raad van commissarissen van het stadion. Zwarts benadrukte de relatie met Ajax: ,,Voor ons is Ajax het allerbelangrijkste. Zij moeten in een stimulerende en motiverende omgeving kunnen voetballen.”

Maar niet alleen de voetballers zijn belangrijk voor de ArenA. Zeker ook de fans, aldus Zwarts: ,,Het gaat ook om de beleving. Daarom is de gracht aan de westkant dichtgemaakt om de beleving intiemer te maken. Bovendien zijn er door KPN meerdere masten neergezet waardoor de ArenA vanaf augustus smartphoneproof is. De relatie met Ajax is voor de ArenA essentieel”, besloot de commissaris.

Henk Markerink, René Froger, Eberhart van der Laan, Hans Zwarts en Edwin van der Sar: 'Trots'. Henk Markerink, René Froger, Eberhart van der Laan, Hans Zwarts en Edwin van der Sar: 'Trots'.

Van der Sar onderschreef de stelling van Zwarts. De Ajax-directeur hield een korte speech: ,,Het is fantastisch om hier te zijn. Ik was erbij toen de eerste paal werd geslagen, toen het hoogste punt werd bereikt en bij het openingsduel. De eerste jaren ging het moeizaam, maar in 1998 volgde het eerste kampioenschap. De historie vanuit De Meer en Olympisch Stadion neem je niet zomaar mee, maar nu 20 jaar later heeft de ArenA een Ajax-hart gekregen. Nederland is trots op dit stadion en Ajax is trots hier te spelen.”

Nadat ook Ajax-fan en Toppers-voorman René Froger (28 uitverkochte concerten in de ArenA) vertelde dat ook hij trots was om in het stadion van ‘zijn cluppie’ al tien jaar met de Toppers te staan, was het slotwoord voor de burgemeester van Amsterdam, Eberhart van der Laan. Van der Laan begon zijn verhaal met de verzuchting dat hij persoonlijk als supporter erg blij was met de roltrappen, want dan hoefde hij niet meer zelf naar 421 te lopen. De burgemeester, die in zijn drie ambtsjaren, al drie keer het kampioenschap vierde met Ajax. ,,En ik houd me beschikbaar om me bij elke huldiging te laten uitfluiten op het podium”, beloofde hij de toehoorders.

Met een druk op de knop zette Van der Laan vervolgens een mechanisme in werking waarbij een grote zilveren bal boven het atrium kwam te hangen. De bal opende zich als een bloem en een zangeres zong, hangend aan kabels, een prachtig lied. Daarmee kwam een einde aan de officiële opening van hoofdgebouw. Nog een paar concerten en dan, op zaterdag 27 juli, gaat de echte bal weer rollen bij AZ - Ajax om de Johan Cruijff Schaal.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst