Menu
ArenA kleurt oranje voor verliezend Nederlands elftal

ArenA kleurt oranje voor verliezend Nederlands elftal

Het Nederlands elftal weet weer iets beter waar het staat. Na een florissant verlopen WK-kwalificatiereeks verloor Oranje het oefenduel in de Amsterdam ArenA tegen Italië met 1-3. Nederland startte met één Ajacied in de basis. Bondscoach Marco van Basten gunde Ryan Babel een plek als als linksbuiten. De aanvaller beloonde het vertrouwen met de openingstreffer. Voor Nigel de Jong en Hedwiges Maduro waren plaatsen op de reservebank gereserveerd. De Jong viel wel in.

Edwin van der Sar, Denny Landzaat en Rafael van der Vaart waren de ex-Ajacieden in de startopstelling van Van Basten en zijn assistenten John van´t Schip, Rob Witschge en Stanley Menzo. Nederland en Italië maakten er een redelijk spectaculaire, in elk geval doelpuntrijke eerste helft van. Nadat doelpunten van Nederlandse (spits Dirk Kuyt) en Italiaanse makelij waren afgekeurd, tekende Babel voor de openingstreffer. Na heerlijke passeerbewegingen van rechtsbuiten Romeo Castelen, belandde de voorzet van de Feyenoorder via Kuyt en Phillip Cocu pal voor de voeten van Babel. De Ajacied had weinig bedenktijd nodig om de bal hoog in het Italiaanse doel te werken: 1-0.

Drie minuten later waren beide ploegen alweer in evenwicht. Oranje-goalie Van der Sar had geen antwoord op de kopbal van de offensief ingestelde sluipmoordenaar Alberto Gilardino. Het Italiaanse spitsenkoppel Luca Toni en Gilardino bezorgden de Nederlandse defensie toch al handenvol werk. Vooral de jonge Vlaar, in zijn tweede interland door Van Basten beloond met een basisplek, had het moeilijk. De AZ-speler had bovendien het ongeluk een voorzet van Alessandro Del Piero achterwaarts gekopt en via Mauro German Camoranesi in eigen doel te zien verdwijnen.
Kort na rust moesten Vlaar en het Nederlands elftal een derde tegengoal incasseren. De Hensbroeker verloor een persoonlijk duel (eigenlijk een partijtje vrij worstelen) van Toni. De spits van Fiorentina mocht doorlopen richting Van der Sar, om de 106-voudig international met een hard schot te verslaan.

Het beste was er daarna wel af bij Oranje, waar Nigel de Jong nog wel inviel voor rechtsback Jan Kromkamp. In de oranje gekleurde Amsterdam ArenA was Kuyt nog tweemaal gevaarlijk. De Feyenoorder zag één van zijn kopballen –op aangeven van Van der Vaart- afketsen op de paal. Een tweede vrije kopkans belandde in de handschoenen van Abbiati.
Op weg naar het WK 2006 in Duitsland besloot Oranje een leerzame voetbalavond met een 1-3 nederlaag. Na de verliespartij staan de Oranje-mannen in elk geval weer met beide benen op de grond.

Nederland – Italië 1-3 (1-2).
37. Babel 1-0, 40. Gilardino 1-1, 45. Camoranesi 1-2, 49. Toni 1-3.
Amsterdam ArenA, 12 november 2005. Scheidsrechter: Ivanov. Toeschouwers: 49.000. Gele kaart: Camoranesi (Italië).

Nederland: Van der Sar (46. Timmer); Kromkamp (60. De Jong), Vlaar (59. Ooijer), Mathijsen, Van Bronckhorst; Van der Vaart, Landzaat, Cocu (86. Boateng) ; Castelen, Kuyt en Babel (81. Vennegoor of Hesselink).

Italië: Abbiati; Zambrotta, Nesta, Cannavaro, Grosso; Camoranesi (78. Diana), Pirlo (86. Barone), Gattuso; Gilardino (59. De Rossi), Toni (67. Iaquinta) en Del Piero.