Menu
'ArenA krijgt Engelse uitstraling'

'ArenA krijgt Engelse uitstraling'

De Amsterdam ArenA ondergaat momenteel een metamorfose. Vanaf de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op 20 januari zitten de dug-outs in de vernieuwde hoofdtribune verwerkt. Door de toevoeging van een kleine 900 business seats bestaat de capaciteit straks uit 53.052 zitplaatsen. Ajax.nl nam alvast een kijkje bij de verbouwing met Ajax’ nieuwe directeur marketing Edwin van der Sar.

Als voormalig doelman van Manchester United weet Van der Sar als geen ander wat het is om in een stadion te spelen waarin de dug-outs in de tribune zijn verwerkt. Toch voelt het even onwennig als de fotograaf hem vraagt om even op de gloednieuwe reservebank te gaan zitten. ,,Hier heb ik gelukkig niet zo vaak gezeten”, zegt de 130-voudig international met een glimlach. ,,Maar het geeft zeker een apart gevoel, zo tussen de tribune. Ik ben benieuwd hoe Frank de Boer het straks voor het eerst zal ervaren tijdens Ajax - Feyenoord.”

Sinds anderhalve maand is de ArenA opnieuw het werkterrein van Edwin van der Sar (42). Hij herinnert zich nog goed hoe de ArenA er eind jaren negentig uitzag. ,,Ik zag laatst nog beelden van een editie van Ajax - PSV uit die tijd. Toen was het nog een behoorlijk kaal stadion waar veel beton te zien was. Ook de reclameborden stonden destijds ver van het veld af. In de loop der jaren is daar gelukkig steeds meer verbetering in gekomen. Overal waar je nu kijkt zie en voel je Ajax. Ook bij de huidige uitbreiding heeft de ArenA daar in samenspraak met Ajax rekening mee gehouden. Het plezier van de toeschouwers staat daarbij voorop.”

Van der Sar: ,,Overal waar je nu kijkt zie en voel je Ajax." Van der Sar: ,,Overal waar je nu kijkt zie en voel je Ajax."

In de Engelse Premier League speelde Van der Sar jarenlang in stadions waar de coach en reserves als het ware tussen de fans op de tribune zaten. ,,In Engeland doen ze dit al veel langer. Bij clubs als Arsenal en Chelsea zijn de dug-outs ook in de tribune verwerkt. Het is mooi dat de ArenA als eerste grote stadion in Nederland ook een dergelijke ‘Engelse uitstraling’ gaat krijgen. Ik heb de afgelopen weken gemerkt dat de verbouwing leeft onder de fans. De ArenA wordt dankzij de huidige aanpassingen nóg meer een echt voetbalstadion.”

Een mooiere ‘openingswedstrijd’ dan een thuisduel met Feyenoord is volgens Van der Sar niet denkbaar. Hij kijkt er naar uit om weer eens een Klassieker mee te maken. Zeker in de vernieuwde ArenA. ,,Het is iets om als Ajax-fan naar uit te kijken. Hopelijk kunnen we het goede spel van de afgelopen maanden voortzetten tegen Feyenoord. We staan momenteel gelijk in punten, dus een overwinning telt zwaar. Zowel Ajax als Feyenoord hebben veel jeugd. Er zullen 20 januari waarschijnlijk veel spelers in actie komen die in de toekomst de backbone van het Nederlands elftal gaan vormen.”

Zijn enthousiasme over Ajax weerklinkt ook als hij zijn eerste zes weken als directeur omschrijft. ,,De afgelopen periode stond vooral in het teken van luisteren, vergaderen en informatie vergaren. Samen met algemeen directeur Michael Kinsbergen ben ik me momenteel aan het verdiepen in wat alle afdelingen binnen de club doen. Van daaruit gaan we straks verder aan de slag. Welke accenten kunnen we verbeteren om de club nog mooier en beter te maken? Dergelijke vragen leven momenteel. Samen met de directie, RvC en medewerkers van Ajax doen we er alles aan om de randvoorwaarden voor het sportieve gedeelte van de club zo goed mogelijk te krijgen.”

Vorige maand was hij uit hoofde van zijn nieuwe functie bij Real Madrid - Ajax en de UEFA Europa Leagueloting in Nyon. Daar merkte hij dat Ajax er internationaal goed op staat. ,,De naam Ajax wordt wereldwijd nog steeds met veel respect uitgesproken. Dat heeft deels met de successen uit het verleden te maken, maar zeker ook met de talenten die we hier opleiden. Daar zijn we al jaren succesvol in. Laten we hopen dat dat in de toekomst ook zo blijft, zodat de beste talenten altijd voor Ajax zullen kiezen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Impressie van de nieuwe dug-outs in de vernieuwd hoofdtribune. Impressie van de nieuwe dug-outs in de vernieuwd hoofdtribune.
Van der Sar: ,,De naam Ajax wordt wereldwijd nog steeds met veel respect uitgesproken." Van der Sar: ,,De naam Ajax wordt wereldwijd nog steeds met veel respect uitgesproken."