Menu
Arie van Eijden zegt Ajax vaarwel

Arie van Eijden zegt Ajax vaarwel

Zijn bureau had de laatste dagen veel weg van een cadeautafel, die hij op woensdagmiddag 17.00 uur mocht leegruimen. Zijn werk zit er op en hij kan met een gerust hart met pensioen. Zijn vertrek zal niet ongemerkt voorbij gaan, want Arie van Eijden neemt uitgebreid afscheid als algemeen directeur van Ajax.

Arie van Eijden kwam door zijn werk veel met mensen in aanraking. Ajax vroeg hen naar de gezamenlijke herinneringen. John Jaakke over de samenwerking met de directeur: ,,Twee jaar hebben Arie en ik met elkaar samengewerkt. Ik kijk daar met een goed gevoel op terug en ik weet dat hij dat ook doet. Wat mij vooral bijstaat, is dat Arie een reële kijk op dingen heeft met oog voor de positie van de ander.”

Af en toe kreeg Arie van Eijden ook te maken met de hoogste baas van de politie, burgemeester van Amsterdam Job Cohen. ,,Aan Arie merk ik dat het hem moeite kost om zich in te houden bij wedstrijden. Zelf heb ik in de ArenA ook de neiging op te springen bij een doelpunt, maar dan kijk ik op dat ereterras eens om mij heen en blijkt dat iedereen blijft zitten. Dat zullen ze wel afgesproken hebben. En dat is ook wel zo aardig tegenover de vertegenwoordigers van de tegenpartij die er ook zitten."

Met Henk Kesler van de KNVB heeft Arie van Eijden een lange geschiedenis. Kesler is lovend over de scheidend directeur. ,,Arie heeft voor het Nederlandse voetbal veel betekend. Hij heeft zijn nek uitgestoken, want toen Guus Hiddink in 1998 wegging, kwam hij met het idee Frank Rijkaard als bondscoach aan te stellen. Dat was natuurlijk een gewaagde onderneming."

Ook binnenshuis zijn de mensen zeer te spreken over Arie van Eijden. Zo is de huidige trainer van Ajax uiteraard ook door hem aangesteld. Danny Blind: ,,Arie is in mijn ogen een ras-Ajacied. Dat draagt hij vooral uit door z’n betrokkenheid en interesse. Hij vond het ook oprecht leuk zoveel mogelijk tijd in Ajax te stoppen. Met Arie vertrekt er bij Ajax een echte clubman, hoewel we hem nog best vaak op de club zullen zien.”

Het werkterrein van Van Eijden hield niet op bij de slagboom van de ArenA. Op de Toekomst kwam de directeur regelmatig. Als het even kon, schoof hij daar aan voor de lunch en kwam hij uiteraard de jeugdtrainers tegen. Onder hen Bryan Roy: ,,Arie is ten alle tijden een clubman pur sang geweest, hij straalde het Ajax-gevoel uit. Dat ben ik nooit meer ergens tegengekomen." Toen Roy besloot het trainersvak in te gaan, was Arie van Eijden weer degene die met hem een contract als jeugdtrainer overeenkwam. ,,Ik voelde heel veel blijdschap bij Arie omdat ik terugkwam bij Ajax. Dat deed mij veel goed."

De laatste tijd is ook Aron Winter weer regelmatig op het jeugdcomplex te zien. Winter kent Arie van Eijden al ruim twintig jaar. De eerste keer dat de gelouterde voetballer met de scheidend algemeen directeur te maken had, was hij nog zo groen als gras. ,,Dat was in 1985. Ik kwam voor het eerst bij Ajax en maakte met iedereen kennis. Ook met Arie. Ik vond alles bij Ajax en ook Arie geweldig imposant. Toen we vervolgens de onderhandelingen voerden over mijn eerste contract was dat behalve met mijn manager en advocaat ook met Arie. Hij was iemand met persoonlijkheid, straight, doorgewinterd en wist van alle ins en outs. Op mij kwam hij over als een slim, intelligent iemand."

Zelf neemt Arie van Eijden met een goed gevoel afscheid. ,,We hebben met elkaar iets neergezet bij Ajax. We kwamen uit het topjaar 1995 waarin we sportief succes hadden. Aan het einde van de jaren negentig ging het minder en kwamen de termen als verkilling, verzakelijking naar voren. Ik begon in 2000 met de opdracht het clubgevoel bij Ajax terug te brengen en de financiën op orde te krijgen. Dat is met vallen en opstaan gegaan, maar we zijn in elk geval wel twee keer kampioen geworden, hebben de beker gewonnen en plaatsten ons vier keer voor de Champions League. Dat geeft een goed gevoel, los van de incidenten die er altijd wel zullen zijn."

Wat zal Arie van Eijden missen? ,,Ik denk toch wel de hectiek. Maar misschien is het ook wel verstandig om na 29 jaar te stoppen. Al zal ik niet helemaal stoppen. Ik zal dingen op de achtergrond blijven doen, maar niet meer in de frontlinie."

Wat zijn de hoogtepunten geweest van de laatste vijf jaar? ,,Eigenlijk vind ik dat je naar 29 jaar moet kijken, maar een kampioenschap is toch altijd een hoogtepunt en dat we bijna de halve finale van de Champions League haalden ook. En het feit dat we positieve cijfers konden presenteren. Je probeert bij Ajax altijd een combinatie te vinden tussen sportief en zakelijk succes. Dat is vaak het moeilijkste, maar het enige juiste. Nu zitten we sportief in een dip, maar ik ben overtuigd dat het goed gaat komen."

Wat wil Arie van Eijden de supporters meegeven? ,,Blijf vertrouwen houden. Dan komt het goed, daar ben ik heilig van overtuigd. Ajax is er altijd bovenop gekomen en dat zal nu ook gebeuren!"