Menu
Ariël Jacobs al blij met '50-50' kans

Ariël Jacobs al blij met '50-50' kans

Voorafgaand aan de persconferentie van Ajax-trainer Frank de Boer nam woensdagmiddag Anderlecht-trainer Ariël Jacobs het woord voorafgaande aan hun grotendeels besloten training in het Constant Vanden Stock-stadion in Brussel. ,,Ik ben al blij dat we kunnen zeggen dat de kansen nu fifty-fifty zijn”, aldus de Belg na de opmerking dat zijn ploeg favoriet zou zijn.

Voor het eerst was de persconferentie van Anderlecht niet in de kleine, gebruikelijke perszaal, maar werden de journalisten uitgenodigd in een grote ruimte direct bij binnenkomst van het stadion. Ariël Jacobs, trainer van RSC Anderlecht schoof aan in het bekende Europa League-decor.

De trainer nam uitgebreid de tijd voor de pers en beantwoordde open en uitgebreid de vragen. Op de eerste vraag na dan. Want toen hem werd gevraagd of hij de gewonnen uitwedstrijd van oktober 2009 als referentie neemt voor donderdagavond luidde zijn eenvoudige antwoord ‘nee’. Dat moest eerst weer in het Frans worden vertaald, voordat de journalist hem naar het waarom, of waarom niet in dit geval, kon vragen.

Daar gaf Jacobs vervolgens wat uitgebreider antwoord op. ,,Je mag een wedstrijd van twee seizoenen geleden niet als referentiematch gebruiken. Dat kan je toch niet met elkaar vergelijken. Ajax was al geplaatst, wij moesten nog een punt halen om zeker te zijn van een vervolg in het toernooi. Nu is het een heen- en een terugwedstrijd waarin alles kan en alles open ligt,” aldus Jacobs.

Hij ziet het vertrek van Luis Suarez en Urby Emanuelson niet als grote winstfactor voor zijn ploeg. ,,Ajax zie ik als een grote club”, aldus de trainer. ,,Twee spelers maken daar het mooie weer niet. Suarez en Emanuelson konden door hun momenten een wedstrijd laten kantelen en daardoor ben ik wel enigszins verheugd dat ze er niet meer zijn. Maar er zullen nu anderen zijn die het verschil kunnen maken.”

Mbark Boussoufa is oud-Ajacied en nu een vedette bij RSC Anderlecht. Mbark Boussoufa is oud-Ajacied en nu een vedette bij RSC Anderlecht.

Afgelopen zondag zag de Belg met eigen ogen hoe Ajax een zeker lijkende overwinning na een 0-2 voorsprong bij Roda JC verspeelde. ,,Ajax moet spijt hebben dat ze de mogelijkheden die Roda bood niet pakten. Ik vond het een bizarre wedstrijd. In de eerste helft was Ajax veel beter en controleerden zij de wedstrijd. Roda kwam door de enige kans die ze kregen op 1-2 en in de tweede helft nam Roda door alles op alles te zetten veel risico en ze konden op een gegeven moment de wedstrijd nog winnen ook. Ajax deed Roda wel veel pijn, maar niet op beslissende plekken op het veld.”

De opmerking dat Anderlecht nu eens de favoriet is in deze confrontatie, wuifde Jacobs weg. ,,Ik ben al blij dat het nu eens fifty-fifty is. Ik zal niet gaan muggenziften dat het voor de thuisspelende ploeg 55-45 is of 60-40, maar dat zal deze heenwedstrijd moeten bewijzen. Roda-trainer Harm van Velthoven zal wel zijn redenen hebben gehad om te zeggen dat Anderlecht op dit moment beter is dan Ajax, maar we moeten ons niet blindstaren op de negatieve signalen richting Ajax toe. De wedstrijd tegen Roda was misschien niet kwalitatief altijd even goed maar Ajax heeft spelers die aardige technische vaardigheden hebben!”

De trainer zat er nog altijd ontspannen bij, maar moest toch echt plaatsmaken voor een van zijn vedetten, Mbark Boussoufa. De oud-Ajacied oogde al net zo ontspannen als zijn coach. Hij vertelde dat hij al contact had gehad met zijn landgenoot Mounir El Hamdaoui. ,,Ik heb vandaag nog gesproken over van alles en nog wat. Ja, ook over de wedstrijd van morgen. Ik heb Mounir nadrukkelijk gevolgd en hij heeft het fantastisch gedaan. Hij heeft heel wat mooie goals gemaakt.”

Dat hijzelf ook goed bezig is, gaat ook Europa door en zorgt ook voor gespreksstof. ,,Dat Johan Cruijff gezegd zou hebben dat Ajax mij te vroeg heeft laten gaan, vond ik vooral mooi voor mezelf omdat hij mijn naam alleen al wist. En of dat zo is, ja dat is achteraf praten.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

,,Het is een tweeluik met Ajax waarin alles kan en alles open ligt,” aldus Ariël Jacobs. ,,Het is een tweeluik met Ajax waarin alles kan en alles open ligt,” aldus Ariël Jacobs.
Boussoufa had woensdag nog uitgebreid contact met landgenoot Mounir El Hamdaoui. Boussoufa had woensdag nog uitgebreid contact met landgenoot Mounir El Hamdaoui.