Menu
Arnhems specialisme versus Amsterdams tegengif

Arnhems specialisme versus Amsterdams tegengif

Hoekschoppen, penalty’s en uittrappen; Vitesse kan er geen genoeg van krijgen. Vijf van de twaalf Arnhemse standaardsituaties leidden dit seizoen tot een treffer. De Arnhemmers moeten zondag echter geen hulp verwachten uit Amsterdamse hoek.

De Ajacieden hebben namelijk het grootste anti-middel in bezit. De ploeg van Marcel Keizer kreeg in de Eredivisie nog geen enkele tegentreffer via een dood spelmoment. Het blijkt een zeldzaam tegengif, want alleen Heracles Almelo kreeg hetzelfde voor elkaar.

Assistkoning Büttner
De corner van Vitesse is met twee treffers het meest effectieve wapen. Dat is te danken aan Alexander Büttner. De vaste hoekschoppennemer leverde in totaal al 3 assists af. Hij maakt zodoende jacht op een persoonlijk record, want alleen in 2009/2010 gaf hij meer assists in een heel Eredivisie-seizoen (4). 

Wie wint er zondag? De hoekschop van Büttner of de verdediging van Onana?
Wie wint er zondag? De hoekschop van Büttner of de verdediging van Onana?

Naast de 28-jarige linksback werkten ook Tim Matavz (strafschop), Thomas Bruns (vrije trap) en zelfs Remko Pasveer (uittrap) mee aan het hoge doelgemiddelde van standaardsituaties. 

Aanval niet de beste verdediging
Henk Fraser heeft dus een specialisme ontwikkeld om doelpunten te maken, maar verdedigend staan de zaken er een stuk minder rooskleurig voor. Drie van de vijf tegendoelpunten kwamen voort uit standaardsituaties. Het spreekwoord ‘aanval is de beste verdediging’ gaat niet op in Arnhem.

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Pro Shots