Menu

Arnold Schwarzenegger Stadion loopt vol voor Ajax

De mensen die er verstand van hebben, vergelijken het Arnold Schwarzenegger Stadion met de thuishaven van Roda JC. Het moet haast wel dezelfde aannemer zijn, denken zij. Het stadion in Graz is in 1996 geopend en kreeg de naam van de beroemdste zoon van Graz ter wereld. Het enige nadeel voor de voetbalfans in Graz is dat het stadion een onderkomen is voor zowel GAK als Sturm Graz en die partijen liggen elkaar niet bepaald.

Het is in Graz niet anders dan elders in Europa. Waar de fans AC Milan en Inter elkaar in Milaan bestrijden, de supporters van Lazio Roma en AS Roma elkaar in Rome naar het leven staan en Celtic en Rangers elkaar in Glasgow het licht niet in de ogen gunnen, daar is het in Graz niet anders. Een Sturmer wordt nimmer een Grazer. ,,Wij willen liever dat Ajax morgen wint. Alles beter dan een goed resultaat voor GAKĀ”, aldus een fan van Sturm Graz, die bij het stadion getuige is van de besloten training van GAK.

In de historie lagen de stadions van Grazer AK en Sturm Graz mijlenver uit elkaar. GAK is de club van het noorden van de stad en speelde de thuiswedstrijden in het Casino-stadion, een plaats bol van traditie. Ook nu is het trainingscomplex nog daar, maar zijn de kantoren naar het moderne stadion verplaatst. In het oude stadion pasten bij elkaar toch nog 10.500 mensen. Veel staanplaatsen rond de sintelbaan, want Grazer Atletik Klub was vooral voor de atleten.

De stadions van GAK en Sturm Graz konden niet meer dienen als plaatsen waar internationaal voetbal gespeeld kon worden. De gemeente Graz wilde niet twee stadions renoveren en omdat beide clubs toch naar elders moesten, verrees het Arnold Schwarzenegger Stadion. Vanavond zit het stadion waarschijnlijk helemaal vol. Op het laatste moment kwamen er nog 1500 kaarten voor de Oostenrijkers los, die naar verwachting ook nog allemaal de deur uit gaan. Want Ajax, het topelftal uit Amsterdam, willen ze allemaal wel zien in Graz.