Menu
Aron Winter kijkt als supporter en als trainer naar Oranje

Aron Winter kijkt als supporter en als trainer naar Oranje

Dertien jaar verdedigde Aron Winter de kleuren van het Nederland elftal. Hij was op drie WK’s actief, nam de eretitel recordinternational over van Ruud Krol toen hij tijdens Euro 2000 tegen Italië zijn 84ste interland speelde en verloor dat record weer aan Frank de Boer. In Duitsland volgt hij de duels van Oranje naar eigen zeggen ‘best intensief’. De aanstaande trainer van Jong Ajax kijkt als supporter, maar toch ook als 'kenner'.

,,De manier waarop ik naar Oranje kijk is tweeledig. Als supporter, maar omdat ik het trainersvak in ga, ook als kenner”, aldus Aron Winter. ,,Dan kijk ik anders dan de mensen om mij heen. Ik kijk of de dingen kloppen op het veld. Of het goed gaat bij de omschakeling. Ik vond Nederland in de eerste wedstrijd tegen Servië & Montenegro aftastend. Misschien had het te maken met de warmte, maar ik vond het te afwachtend. Niet zo goed. Uiteindelijk waren er te veel spelers die niet brachten waar ze eigenlijk voor staan. Maar ja, ik ben ook maar een leek, een van zestien miljoen bondscoaches…”
Daarmee doet Winter de waarheid, iets meer dan een beetje, geweld aan. Hij was tenslotte een gelouterde prof, is nauw verweven met de KNVB en was vorige zomer betrokken bij het WK onder de 20 jaar. Daar assisteerde hij een paar weken terug Wim van Zwam bij het Olympisch elftal, dat de finale haalde op het prestigieuze toernooi in Toulon.

Het is geen toeval volgens Winter dat het Nederlands jeugdvoetbal er momenteel zo goed op staat. ,,De opleiding is goed. Het jaar ervoor presteerden we met onder 20 goed, werden we met onder 17 derde op het WK en we zijn met Jong Oranje Europees kampioen geworden. Je ziet dat binnen de KNVB-academie veel zorg voor de jeugd wordt gedragen. Ook de opleiding bij de Nederlandse clubs wordt steeds beter. Jonge spelers breken bij de clubs door. Dat is jaren niet zo geweest. In Toulon hadden we een hele jeugdige ploeg. Noodgedwongen ook omdat veel spelers naar het EK gingen met Jong Oranje. Andere landen hadden vooral spelers die geboren waren in het jaar 1985, wij hadden enkelen van 86, maar de meeste spelers kwamen uit ‘87 en ‘88. Mijn rol was het assisteren van coach Wim van Zwam. Ik heb met hem heel fijn gewerkt, heb er veel van opgestoken.”
Die ervaring kan Winter uitstekend gebruiken als hij in juli als trainer van Jong Ajax begint. ,,Dan sta ik voor het eerst op eigen benen. Ik wil proberen prijzen te pakken met het team en proberen de jongens beter te maken. Om met een heel jeugdig team als de D-junioren te werken is ook heel leerzaam, maar ik heb ervoor gekozen om met jongens te werken van wie je wat mag eisen.”
Dat is pas half juli. Deze dagen zit Winter vooral voor de buis naar het WK te kijken. ,,Vanaf de openingswedstrijd Duitsland – Costa Rica volg ik alles. Ik moet eerlijk zeggen dat het me tegenviel, een uitzondering daargelaten. Misschien was het aftasten van alle ploegen en gaan ze vanaf de tweede ronde echt laten zien wat ze in huis hebben omdat ze dan wel moeten. Ik vind dat Italië, waarvan ik nog veel spelers ken omdat ik zelf jaren in Italië heb gevoetbald, goed is begonnen. Spanje heeft een heel goed elftal, hoewel de keeper van Oekraïne ook wel belangrijke fouten maakte in die wedstrijd die Spanje met 4-0 won. Ook Kroatië vind ik een sterk team. Maar Brazilië was in die wedstrijd niet goed, toch verwacht ik dat zij nog wel in het toernooi gaan groeien. Ook Ronaldo zal ons nog veel laten zien, denk ik.”
Ook Nederland zal nog veel laten zien, schat de 'kenner' in. ,,Ik zie Nederland wel als een van de kanshebbers. Ik denk dat Nederland uit de resterende twee wedstrijden nog een of twee punten nodig heeft om verder te komen. Vrijdag zullen ze wel winnen van Ivoorkust. Ik verwacht wel een andere wedstrijd, want Ivoorkust is fysiek sterk en heeft veel snelheid in de ploeg. Ik ben benieuwd hoe Oranje zich daartegen zal gaan wapenen. Tegen Argentinië moeten we uitmaken wie poulewinnaar wordt. Maar eigenlijk maakt het niet meer uit wie je in de volgende ronde treft. Want je moet van iedereen winnen om kampioen te worden.”
Winter zal vanaf de tribune zijn voetballende landgenoten aanschouwen en vanaf die plaats denkt hij af en toe terug aan zijn eigen tijd in Oranje. ,,Ja, dat waren prachtige tijden. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan en die van gaan is voor mij al enige tijd geleden gekomen. Toch denk ik wel eens terug aan die tijd, maar niet zo sentimenteel hoor. Ik mis het niet! Want nu doe ik ook leuke dingen.” Daarbij hoort geen bezoek aan het Nederlandse trainingskamp. ,,Nee, hoor. Daar heb ik niets te zoeken. We hebben vier coaches en ik heb alle vertrouwen in hen. Het enige contact dat ik met ze heb ligt in het versturen van sms-jes aan Stanley Menzo en Rob Witschge. Maar ik wens ze dan alleen succes hoor, verder gaat het niet.”