Menu
Arsenal bekijkt gras van Ajax

Arsenal bekijkt gras van Ajax

Ajax had dinsdag een elftal van Arsenal over de vloer. Geen voetbalelftal, maar het grasteam van de club uit de Premier League. Onder leiding van head groundsman Steve Braddock lieten de Engelsen zich door hun grascollega’s van Ajax rondleiden over de Toekomst en in de Amsterdam ArenA.

Zodra de handen op de Toekomst zijn geschud, gaat er een grote sporttas van Arsenal open. Steve Braddock (47) overhandigt een gesigneerd Arsenal-shirt van Thomas Vermaelen aan Jan Jong, lid van het grasteam van de Amsterdam ArenA. ,,Vorige keer heb ik van Ajax een shirt van Dennis Bergkamp gekregen dus we vonden het wel toepasselijk om nu een shirt van Vermaelen cadeau te doen. Net als de voetballers doen ook wij aan shirtje wisselen.”

Terwijl de Engelsen hun ogen uitkijken in de futuristische opblaashal van adidas volgen ze aandachtig de training van Jong Ajax. Dankzij het miCoach Centre hebben ze deze ochtend geen last van de regenbuien die over Nederland trekken. De Ajax-equipe heeft een mooie grap in petto om wat interactie tussen de spelers en de grasexperts van Arsenal te krijgen. ‘Chicken!’ galmt het door de witte hal, waarna Ricardo Kip met een grote glimlach zijn duim opsteekt. Nadat de middenvelder van Jong Ajax de training weer heeft hervat, is het tijd voor het echte werk: praten over gras. En daarvoor moet het grasteam van The Gunners toch echt naar buiten, want over het kunstgras in het adidas centre zijn de grasmannen uiteraard snel uitgepraat.

Steve Braddock (Arsenal) bracht dinsdag met zijn grasteam een bezoek aan Ajax. Steve Braddock (Arsenal) bracht dinsdag met zijn grasteam een bezoek aan Ajax.

De broers Jan en Kees Jong zijn vereerd met het bezoek van hun Engelse collega’s. ,,Steve Braddock werkt als sinds zijn zestiende jaar bij Arsenal. Hij is echt een autoriteit op het gebied van grasverzorging. Zeker in Engeland”, weet Kees Jong. ,,We hebben al vierenhalf jaar goede banden met onze collega’s uit Londen. Geregeld wisselen we informatie en ervaringen met elkaar uit. Zowel in Amsterdam als in Londen.” Braddock vult aan: ,,Twee keer per jaar probeer ik met mijn team een studiereis te maken. Vandaag zijn we hier met elf man, maar in totaal bestaat de complete groep uit 22 medewerkers. Daarvan werkt het merendeel op het Training Centre van Arsenal, op zo’n drie kwartier rijden van het Emirates Stadium. Met elkaar zijn we iedere dag in touw om alle velden in topconditie te hebben.”

Met name het verschuifbare dak van de ArenA - in relatie tot het onderhoud van het veld - is volgens Braddock een van de interessante aspecten van het bezoek aan Amsterdam. ,,In Engeland kennen we dat niet. We hebben wel overdekte velden, maar zo’n verschuifbaar dak als ze hier bij Ajax hebben is echt uniek. Het is voor de mensen van mijn team dan ook erg leerzaam om te zien hoe ze hier bij Ajax met het veld omgaan. Zo’n speciaal dak zorgt toch voor andere omstandigheden.” Een masterclass bij zijn collega’s van het heilige gras van Wimbledon heeft volgens Braddock niet zoveel zin. ,,Het centre court van Wimbledon heeft inderdaad ook een schuifdak, maar een tennisbaan is toch echt iets anders dan een voetbalveld. Het is letterlijk een andere tak van sport.”

Jong koestert de banden met Arsenal en de manier waarop de Engelsen een voetbalveld bijna tot kunst verheffen. ,,Dennis Bergkamp werd bij zijn komst naar Arsenal op een speciaal plastic bord op het veld van Highbury gepresenteerd. Het gras mocht absoluut niet worden belast. Het geeft goed aan hoe ze in Engeland met het gras omgaan. Bij Ajax zijn we uiteraard ook zuinig op het hoofdveld, maar het is toch niet zo speciaal als bij de clubs uit de Premier League. In Engeland maken ze het veld gewoon tot iets magisch.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De afvaardiging van Arsenal bekeek de training van Jong Ajax. De afvaardiging van Arsenal bekeek de training van Jong Ajax.
Jasper Cillessen trainde op de andere helft van het veld met de nieuwe EK-bal. Jasper Cillessen trainde op de andere helft van het veld met de nieuwe EK-bal.