Menu
Arsenal breekt met traditie

Arsenal breekt met traditie

Arsenal is winnaar geworden van de zevende editie van de ABN AMRO Future Cup. De finale tegen titelhouder Anderlecht eindigde in 0-0, waarna strafschoppen uitkomst moesten bieden. Daarin waren de Engelsen het koelbloedigst. Arsenal is na Ajax en Anderlecht (ieder drie eindzeges) pas de derde winnaar van de Future Cup.

Beide ploegen waren in de penaltyserie aanvankelijk niet echt in vorm. Van de eerste acht strafschoppen werden er slechts twee gemaakt. Daarna ging het beter en werden er zes op rij benut. Vervolgens miste Anderlecht. Arsenal profiteerde en schoot vervolgens de winnende binnen. Het leidde tot grote euforie bij de Engelsen.

Debutant Arsenal was de vierde Engelse deelnemer aan de Future Cup en maakte meteen een prima indruk. De Gunners boekten in de poulefase drie overwinningen, waaronder tegen Ajax (2-1). In de halve finale werd na penalty's gewonnen van Barcelona.

Anderlecht had zondag al strafschoppen moeten nemen tegen Barcelona. Beide ploegen eindigden samen bovenaan in poule B, met hetzelfde doelsaldo. Vanaf elf meter moest beslist worden wie er groepswinnaar zou worden. De Belgen kwamen als winnaar uit de strijd. Een dag later was Anderlecht bij de laatste vier te sterk voor Ajax: 2-0.

Mooie duels in de finale.
Mooie duels in de finale.
Ook in de finales vielen geen reguliere doelpunten.
Ook in de finales vielen geen reguliere doelpunten.
Zowel Arsenal als Anderlecht nam geen grote risico's.
Zowel Arsenal als Anderlecht nam geen grote risico's.
Arsenal-doelman Neves Virginia was de grote held van zijn club.
Arsenal-doelman Neves Virginia was de grote held van zijn club.
Arsenal de sterkste in de zinderende penaltyreeks.
Arsenal de sterkste in de zinderende penaltyreeks.

Vorig jaar was Anderlecht – Ajax nog de finale, eentje die na strafschoppen werd beslist. Er werd al vroeg in de wedstrijd duidelijk dat een nieuwe penaltyreeks zeer reëel was. In de finale gebeurde vrijwel niets opzienbarends. Beide ploegen hadden hun zaakjes verdedigend goed op orde en weigerden overdreven risico's te nemen, bang om daarmee de tegenstander in de kaart te spelen. De straffe wind maakte goed voetbal ook nauwelijks mogelijk.

De eerste helft had feitelijk schriftelijk afgedaan kunnen worden. Ook in het tweede bedrijf bleven kansen uit, al probeerde Anderlecht het met de wind in de rug wel een aantal keer van afstand. De haast onvermijdelijke strafschoppenserie werd na iets meer dan een uur spelen een feit. Daarin groeide Arsenal-doelman Joao Neves Virginia uit tot de grote man door drie strafschoppen te keren.

In de strijd om de vijfde en zesde plaats kwam Benfica als winnaar uit de strijd. Van het Ghanese Right to Dream werd met 3-0 gewonnen. Red Bull Salzburg werd zevende door een 2-1-zege op Olympiakos. Barcelona-talent Ricki werd tot speler van het toernooi verkozen. Zijn ploeg won eerder de troostfinale tegen Ajax. Olympiakos werd verkozen tot sportiefste ploeg van het toernooi.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees