Menu

Arsenal eenvoudig langs tien van Tottenham Hotspur

Arsenal, poulegenoot van Ajax in de tweede ronde van de Champions League, heeft zaterdagmiddag eenvoudig Tottenham Hotspur opzij gezet in de race om de titel in de Premier League. Met een hoofdrol voor Thierry Henry won de ploeg van Dennis Bergkamp met 3-0. Al in de 27ste minuut moesten The Spurs verder met tien man. Bij Arsenal was Bergkamp toen al gewisseld vanwege een opspelende blessure.

Met af en toe keihard spel probeerden de verdedigers van Arsenal de gasten van Tottenham te imponeren. Vooral Sol Campbell ging er tegen zijn oude ploeg ongeremd hard in. Dat had hem in de zeventiende minuut al een rode kaart kunnen opleveren toen hij Jamie Redknapp meedogenloos onderuit schopte. Scheidsrechter Riley toonde zich coulant en gaf niet eens geel.

Des te opmerkelijker was het dat hij voor pietluttige overtredingen - vergeleken met de schoppartij van Campbell - van Davies twee keer snel achter elkaar geel trok. Davies kon vertrekken. Er waren pas 27 minuten gespeeld.

Maar in die korte tijd was er al heel wat gebeurd. Henry had in zijn eentje de hele Tottenham-defensie voor aap gezet. Met een solo vanaf eigen helft, enkele fraaie lichaamsschijnbewegingen en een schitterend effectvol schot laag in de hoek bracht hij Arsenal in de 14de minuut op voorsprong. Twaalf minuten later moest Bergkamp al naar de kant. Voor de voomalig Ajacied kwam Pires in het veld.

In de 32ste minuut scoorde de formatie van trainer Wenger opnieuw. Pires passte op Henry die zijn tweede binnen tikte. De grensrechter had echter buitenspel geconstateerd en Riley keurde de treffer af.

In de tweede helft schopte Tottenham-invaller Gustavo Poyet Arsenal-aanvoerder Patrick Vieira hard tegen het scheenbeen. De Fransman leek voortijdig zijn aftocht te blazen in de 49ste minuut, maar krabbelde verrassend genoeg weer overeind. Hij hield het uiteindelijk nog een half uur vol. Toen maakte hij plaats voor Nederlander Giovanni van Bronckhorst.

In de 55ste minuut had Henry het duel echter al definitief beslist. De topscorer van Arsenal behield het overzicht, zag de inlopende Ljungberg vrij voor doelman Keller staan en bediende zijn medespeler. Die beschaamde het vertrouwen niet en bracht de 2-0 op het bord.

Toch liet de Arsenal-defensie af en een toe een steekje vallen. Zo ook na een uur spelen toen Richards alleen op doelman Shaaban af mocht komen. Richards probeerde met een slinks tikje naar de links de keeper te verschalken maar had buiten verdediger Cygan gerekend die de bal van de lijn kon keren.

Toen Wiltord er nog 3-0 van maakte, kwam de werkelijke krachtsverhouding tussen beide teams ook in de score tot uitdrukking. Door de overwinning nam Arsenal voor even de leiding in de Premier League. Zondag kan Liverpool zich weer koploper noemen als de ploeg wint van Sunderland.

Arsenal: Shaaban, Luzhny, Campbell, Cygan, Cole, Wiltord, Silva, Vieira (79. Van Bronckhorst), Ljungberg, Bergkamp, Henry (75. Jeffers).