Menu

Ashanti Goldfields opent jeugdcomplex

Afgelopen weekeinde viel er een feestje te vieren in Ghana. Ajax, voor 51% eigenaar van de voetbalclub Ashanti Goldfields, opende in Obuasi het Ofori stadion en hotel, een soort jeugdcomplex 'DeToekomst' voor de jonge voetballers tot veertien jaar. Financieel directeur Jeroen Slop en financial controller Adri Brands trokken naar het Afrikaanse land om als Ajax-afgevaardigden de festiviteiten bij te wonen.

Ajax stak 360.000 dollar in de aanleg van een spelersaccommodatie. ,,Ghana kreeg door de film 'Daar hoorden zij engelen zingen' een negatief imago. Maar we helpen met deze investering de bevolking. De spelers worden goed begeleid, krijgen drie maaltijden per dag en daarbovenop nog zakgeld op een spaarrekening.'

41 Talenten zijn intern in het Ofori. ,,De spelers verblijven met zijn vieren op een kamer, beschikken over een eigen douche en wc.'', vertelt Jeroen. ,,Er is een eetruimte, keuken, medische ruimte en een spelershome-achtige ruimte waar de spelers kunnen onspannen. Er is zelfs airco. De jeugd traint bij het complex''.

Een spelertje van Ajax Accra in Ghana loopt zich warm voor de wedstrijd. Hij had meer oog voor de trainingen naast hem dan voor zijn eigen warming-up. Tot de camera op het talentje wordt gericht. Hij recht de rug, neemt de perfecte houding aan en loopt als een prof zijn rondje verder.

De supporters van Ashanti Goldfields streven andere belangen na dan Ajax. De fans willen prijzen winnen. Dat lukt, volgens hen, niet met de jonge spelers waar Ajax voor kiest. Zij willen oudere, meer ervaren spelers kopen. 'We need new players' tonen ze op hun protestborden aan de fotograaf, die tevens de financieel directeur van Ajax Amsterdam is.

Reden voor de trip naar Ghana is de opening van het Ofori stadion hostel, waar de jeugd in Ghana verblijft. Nog net voor de eerste klanken van de openingsmuziek klinken, moet er nog een bord worden opgehangen. Met vereende kracht lukt dat natuurlijk makkelijk.

In het voorprogramma van de opening zingen de Ajax Academy spelers voor de gasten.

Koning Tutu de Tweede van de Ashanti krijgt van Ajax geschenken overhandigd.

Financieel directeur Jeroen Slop voert het woord in Obuasi. Sam Jonah, voorzitter van Ashanti Goldfields, zit aan zijn zijde.

Ad Zonderland, voorgrond, is de managing director van de Ghanese club. De mensen van Ashanti Goldfields hebben zich allemaal in hun nieuwe Ajax-pakken gehezen en poseren trots voor de groepsfoto.

Het complex Ofori van de voorzijde gezien. Het heeft een bordes, waarvan de wedstrijden gevolgd kunnen gaan worden.

De spelers hebben eigen kamers, want ze zijn intern. Twee stapelbedden per kamer. Deze jongen is speler van Ashanti Goldfields tot 14 jaar.

Ajax International

Website Ashanti Goldfields