Menu
ASR: Jaap Waaijenberg

ASR: Jaap Waaijenberg

De Ajax Supporters Raad werd een paar jaar geleden geformeerd. Op deze site stellen de leden van de ASR zich voor aan hun medesupporters. Deze keer is het de beurt aan Jaap Waaijenberg van de hoofdtribune op de 1e ring west.

Jaap Waaijenberg is een echte Ajacied. Niet alleen is hij lid van de vereniging geworden, na 25 jaar donateur te zijn geweest, ook heeft de inwoner van Hierden al 28 jaar lang een seizoenkaart,en komt hij al vanaf 1969 bij Ajax. Iemand dus die de sfeer op de club en in het stadion als geen ander kent.

,,Ajacied zijn is makkelijk. In dit land ben je Ajax-supporter of Ajax-hater, een tussenweg is er niet. Het lijkt ook steeds erger te worden. Iedereen bemoeit zich met Ajax. Er zijn programma’s van anderhalf uur en die gaan dan een half uur over Ajax. De rest lijkt niet mee te tellen en maken zich dan boos op Ajax. Alles ligt onder een vergrootglas en alles ligt op straat. De media mogen ons wel dankbaar zijn want we zorgen voor veel schrijfvoer. We bluffen en zijn volgens de rest arrogant. Er is Studio-Ajax, de KNVB is op onze hand (zie wedstrijdprogramma), de scheidrechters zijn voor Ajax (Suarez nog 10 penalty’s tegoed) Als we winnen is de tegenstander niks of deed niks of Lucky Ajax. We hebben de grootste ere/prijslijsten van Nederland (of we daar wat aan kunnen doen!) en hebben 4 miljoen volgers. Het is allemaal onze eigen schuld! Maar het geeft wel aan hoe groot Ajax is en daarom hebben ze een hekel aan ons."

Waaijenberg vervolgt: ,,Je moet je er maar tegen wapenen vind ik en ben ontzettend trots op alles wat Ajax is. Alleen denk ik dat de spelers in uitwedstrijden, nog steeds niet goed in de gaten hebben hoe men tegen ze is, ze lijken het vaak niet te beseffen hoe men wordt gehaat en laten zich veel te vaak afbluffen door een tegenstander die 150 procent geeft en daarna 6 keer achter elkaar verliest. Voor mij als supporter een niet te verteren zaak. Misschien een mentale coach voor uitwedstrijden aanstellen?"

,,Nog steeds rijd ik elke wedstrijd met een onderbuik gevoel naar Ajax, zenuwen in je lijf en na een verloren partij hoofdpijn van de stress. Studiosport e.d. hoef ik dan die dag niet meer te zien. Ja wat is dat, elke dag alle sites afspeuren naar Ajax nieuws. Je staat met Ajax op en gaat er mee naar bed.! Maar ik weet zeker dat er velen zo zijn als ik. Wat we nu als onrust meemaken is natuurlijk helemaal verschrikkelijk. Zouden de hoofdrolspelers wel beseffen wat ze Ajax en ons aandoen? Maar ja..."

,,Gelukkig is er nog zoveel om trots op te zijn, het laatste kampioenschap natuurlijk, en de vele goede spelers die we voort brengen. Bergkamp, Cruijff, van Basten, Kluivert, Chivu, Ibrahimovic, Sneijder, Huntelaar, Suarez, Stekelenburg, ze hebben allemaal hier gespeeld. En geen enkele andere club heeft zoveel spelers aan het betaalde voetbal afgeleverd als Ajax. Het is alleen jammer dat ze veel te vroeg vertrekken. Wat goed is moeten we dus meer gaan promoten, en wat in onze ogen beter kan proberen te veranderen. De 4 miljoen Ajax sympathisanten moeten we ook voor ons mobiliseren. En altijd proberen positief te zijn en de spelers te steunen", zo besluit het ASR-lid zijn betoog.

Waaijenberg vindt de sfeer in het stadion de laatste jaren steeds beter worden. ,,Geweldig zoals VAK410 de hele wedstrijd doorzingt (creatieve songs) en de sfeeracties die men organiseert. Ook hoor je niemand meer over het speelveld. Een paar jaar geleden vonden we werkelijk nog niets deugen aan het stadion. Door allerlei initiatieven van diverse kanten gaat het volgens mij de goede kant op. Hoewel het natuurlijk nog veel sneller kan (en meer rood-wit). We worden als ASR werkelijk met allerlei vragen op het gebied van supportersbeleid geconfronteerd. Voor specifieke vragen zijn werkgroepen geformeerd. (bijv. werkgroep Stadion, Catering). We zijn echt een klankbordgroep die in een open discussie alle zaken bespreken die voor een grote groep supporters gelden ( zoals: wachtrijen Zuid J, parkeren, slecht zicht door fotografen, bezoek uitwedstrijden etc.)."

,,Ajax en haar supporters hechten belang aan een goede onderlinge communicatie, dat we elkaar serieus nemen is daarbij van het grootste belang. Ik wil daarom ook graag in de toekomst mijn bijdrage blijven leveren aan de ASR." Waaijenberg hoopt daarom dat de supporters de ASR blijven benaderen met vragen, tips en wensen. Maar al te graag zal de ASR die behandelen. Alles voor de goede sfeer, de betrokkenheid en ons Aller Ajax.

Lees hier meer over de Ajax Supporters Raad.