Menu
ASR: Ron Jansen

ASR: Ron Jansen

De Ajax Supporters Raad werd onlangs geformeerd. De leden van de ASR stellen zich hier voor aan hun medesupporters. Deze keer is het de beurt aan Ron Jansen van de 1e ring noord.

Ron Jansen is een van diegenen die Ajacied in hart en nieren is. Geboren in 1966 in een rasechte Ajax-familie, zei zijn vader hem altijd dat hij in het jaar van Ajax - Liverpool ter wereld gekomen is. Ook de anekdote dat pa Jansen zoon Ron na de befaamde wedstrijd verslag deed boven zijn wiegje doet het nog altijd goed in huize Jansen. Logisch dus dat Ron, seizoenkaarthouder sinds 1982, opgroeide als Ajacied en zich graag wil inzetten voor de club.

Zijn belangrijkste boodschap? Iedere supportersgroep heeft zijn eigen belang, maar we moeten met elkaar leren omgaan en samen kijken naar dat ene gezamenlijke belang: één Ajax. ,,We kunnen zo cynisch zijn naar elkaar. 'Wat moeten al die sponsors op de tribune, of wat gedragen de mensen in dat vak zich irritant.' Feit is dat Ajax niet zonder de businessclub kan, maar ook niet zonder de F-side en vak 410. Als we een cup of kampioenschap winnen zijn we allemaal even blij. We moeten de club met elkaar stéunen. Wat dat betreft vind ik de actie rond het trainingsveld, toen we in de voorronde van de Champions League waren uitgeschakeld door Kopenhagen, nog altijd het ultieme voorbeeld van hoe het zou moeten zijn: talloze supporters, Bengaals vuur en een groot spandoek met de tekst ‘Samen winnen en verliezen’. Kritiek moet je ook als supporter altijd kunnen leveren, en wat dat betreft zou ik willen zeggen dat bij veel supporters het gevoel overheerst dat de ArenA niet een echt Ajax-stadion is.’’

De sfeer kan in zijn ogen dus beter. Ajax kan daaraan zelf ook wat doen, vindt Jansen. ,,Het is jammer dat de afstand tussen het veld en de tribunes zo groot is. Door een verhuizing naar de Toekomst, wat ik al jaren opper, worden de spelers in ieder geval een stuk zichtbaarder als ze trainen. Het familiegevoel, daar gaat het om. Zie je het voor je: het is schoolvakantie, en talloze kinderen zijn op de toekomst en kijken naar de training. Ze zien hun helden, en even verderop zien ze leeftijdsgenootjes die bij Ajax trainen en voetballen. Zo creëer je het Ajax-gevoel. Ook de binding tussen de A-selectie en de jeugdteams wordt dan beter.’’ De ArenA mag van Ron liever vandaag dan morgen roodwitte stoeltjes krijgen en de verschillende tribunedelen mogen worden vernoemd naar oud-spelers of -trainers.

In de ASR wil hij vooral praten met alle andere afgevaardigden: ,,Wat leeft er bij jullie en jullie supporters? Hoe kunnen we al die verschillende belangen op elkaar afstemmen? Laat iedereen vooral naar me toe komen, zodat ik namens de gehele 1e ring noord onze mening kan geven en vertegenwoordigen. We mogen nooit vergeten dat we allemaal van Ajax houden en dat er geen groter belang is dan het Ajax-belang.’’

Alle leden van de ASR, met tussen haakjes hun tribunedeel of functie, zijn:

Dennis Bliek (invalideplatform), Remco Midjek (1e ring oost), Mike Tenniglo (2e ring zuid), Rene Beek (1e ring zuid), John van Reenen (2e ring west), Jaap Waaijenberg (1e ring west), Brenda Toonen (2e ring oost), Quincy Brandsma (2e ring noord), Ron Jansen (1e ring noord), Luc Postma (ABA), Erwin Pieters (AFCA), Martine Eikelhof (SVA), Henk Voors (coördinator supportersbeleid Ajax), Jeroen Slop (directie), Miel Brinkhuis (manager communicatie) en Suzanne Adriaansen (manager supporterszaken en wedstrijdorganisatie).

Hier vind je meer informatie over de Ajax Supporters Raad >>