Menu
Atletisch dankzij gym, judo en atletiek

Atletisch dankzij gym, judo en atletiek

Voetbal ontwikkelt zich de laatste jaren voordurend op fysiek gebied. Om op die ontwikkeling in te spelen werkt de Ajax Jeugdopleiding met het Athletic Skills Program. Dat programma helpt de jeugdspelers atletischer en veelzijdiger op te leiden. Coördinator René Wormhoudt legt uit wat de gedachte achter dit speciale opleidingsprogramma is.

Wat heeft een handstand of het maken van een salto te maken met de opleiding tot voetballer? Het zijn vragen die Wormhoudt geregeld hoort. ,,Er zit een hele filosofie achter. Tegenwoordig moeten voetballers steeds meer atletische vaardigheden tonen. Dat heeft onder meer te maken met de grote hoeveelheid wedstrijden die ze moeten spelen, maar bijvoorbeeld ook met het terugdringen van blessures. Hoe minder atletisch een voetballer is gevormd, des te gevoeliger is hij voor blessures. Dat kun je dus helpen voorkomen door een speler zo atletisch mogelijk te maken.”

Ajax is inmiddels vijf jaar bezig met het zogenaamde Athletics Skills Program, een programma dat is bedoeld om de jeugd atletischer en veelzijdiger te ontwikkelen. Het ASP-programma bestaat uit verschillende onderdelen. De trainingsweek van een jeugdspeler van Ajax bestaat in de onderbouw (F- t/m D-pupillen) voor een derde deel uit gymnastiekvormen, judovormen, loopscholing en krachttraining. ,,Voetbal wordt steeds krachtiger, intenser en feller. Een speler moet dat steeds langer kunnen volhouden”, zegt Wormhoudt. ,,Het draait om explosiviteit en power. Dat ontwikkelen we door een zo veelzijdig mogelijk trainingsprogramma aan te bieden.”

Tijdens de gymlessen komen ook een andere vormen van 'balbeheersing' aan bod. Tijdens de gymlessen komen ook een andere vormen van 'balbeheersing' aan bod.

Onder supervisie van de medische staf beschikt de jeugdopleiding van Ajax over een team aan specialisten die ieder op hun vakgebied een onderdeel van het ASP voor hun rekening nemen. Daarbij wordt bijvoorbeeld tijd ingeruimd voor looptraining. ,,Voetbal bestaat op een paar procent na uit bewegen zonder bal. En zelfs als je aan de bal bent beweeg je nog. Als je dus geen efficiënte manier van lopen hebt, verlies je onnodig veel energie. In de laatste fase van wedstrijden kan dat beslissend zijn. Kortom; een verhoogde fitheid zorgt ervoor dat je langer geconcentreerd en goed gecoördineerd kan blijven bewegen.”

De veelzijdigheid van het ASP zit hem niet alleen in de verscheidenheid aan sporten, maar ook in de manier hoe ze elkaar versterken. ,,Alles is complementair aan elkaar. Het springen bij atletiek heeft bijvoorbeeld een heel andere rol dan springen bij gymvarianten als een salto of een schotse sprong. De sporten overlappen elkaar deels, maar pakken sommige onderdelen toch net anders aan. Dat zorgt uiteindelijk voor die veelzijdigheid.”

Het ASP zorgt ervoor dat een jeugdspeler van Ajax al vanaf de F-pupillen zo breed en gevarieerd mogelijk wordt opgeleid. Later in de opleiding, als de spelers verder in de groei zijn, wordt het programma steeds specifieker. Er wordt dan steeds meer toegewerkt naar de ontwikkeling van een specialist. De eigenschappen die een speler bijzonder maken, worden vanaf dat moment steeds meer uitvergroot. Is een speler snel? Dan maken we hem nóg sneller. Heeft een speler een goede voorzet? Dan gaan we die voorzet nog beter maken.”

Wormhoudt verwacht dat de ingezette koers met het ASP over vijf jaar duidelijk zijn weerslag zal hebben op de selectie van Ajax 1. ,,Tegen die tijd draaien we het programma tien jaar. Er zullen dan een aantal spelers zijn die het ASP vanaf de F-pupillen helemaal hebben doorlopen. Die zijn dan optimaal atletisch gevormd. Deze manier van veelzijdig opleiden gaat zich op termijn uitbetalen. Zowel bij initiatiefnemer Ajax, als voetbalbreed. Daar ben ik van overtuigd.”

Tekst en foto's: Ajax.nl

Ajax-jeugd in de touwen tijdens de gymles. Ajax-jeugd in de touwen tijdens de gymles.