Menu

Auxerre gehavend in Amsterdam

Een levende legende gaf dinsdagavond acte de présence op de persconferentie in de Amsterdam Arena. AJ Auxerre-trainer Guy Roux mag die benaming gerust meegegeven worden. De Fransman is inmiddels al 43 jaar trainer van de club uit de Bourgogne. Samen met voorzitter Jean Claud Hamel bracht hij Auxerre vanaf 1961 vanuit de vijfde klasse geleidelijk naar de Franse eredivisie. Daar staat de club nu op de vijfde plek, maar Auxerre doet ook nog mee in de Franse beker. De vele wedstrijden hebben inmiddels haar tol geeist, want Auxerre reisde slechts met 17 spelers af naar Amsterdam.

,,En daar zitten ook nog eens vier vaste reservers bij”, vertelt Roux, die voor de derde keer in zijn loopbaan in de ArenA is. ,,Elke keer is het weer een prachtig stadion om te zien.” Cynisch grappend: ,,En de grasmat is ook veel beter dan de vorige keer.”

Net als Ajax heeft Auxerre veel jonge spelers. Naast oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou is de 26-jarige Benjani een aanvaller die maar weinig kansen nodig heeft om te scoren. Op het middenveld kent Auxerre in de 32-jarige Yann Lachuer en de 34-jarige Phillippe Violeau twee ervaren spelers, die onder trainer Roux al jaren verzekerd zijn van een basisplaats.

Roux: ,,Omdat Auxerre weinig sponsors heeft, moeten wij het ook van onze jeugdopleiding hebben. Eigenlijk zijn onze enige inkomstenbron de tv-gelden. Daarvan kunnen we soms een speler kopen. Verder moeten we het van de jeugd hebben. De Ajax-opleiding is echter veel bekender, omdat er internationaal ook veel Ajax-jeugdspelers zijn doorgebroken.”

De geblesseerde middenvelder Tomás Galásek had met zijn ervaring goed tegenwicht kunnen bieden aan de enige ervaren rotten aan Franse zijde. Ajax zal morgen dan ook moeten profiteren van de relatief zwakke Franse achterhoede. In de competitie kreeg Auxerre dit seizoen in 25 gespeelde wedstrijden al 26 doelpunten te verwerken.

De zwakke en sterke punten van Ajax zijn ook bij Guy Roux bekend. De twee clubs troffen elkaar tot nu toe vier keer. Twee keer in 1996 in de groepsfase van de Champions League en in de kwartfinales van UEFA Cup in 1993.

,,Verder heb ik het huidige Ajax de afgelopen tijd natuurlijk geanalyseerd. Ik ben dus eigenlijk wel vaker in de Arena geweest.” Serieus vervolgend: ,,Ik denk dat de krachtsverhoudingen ongeveer gelijk zijn. Hoewel ik wel vind, dat Ajax het veel beter heeft gedaan in de Champions League dan wij in de UEFA Cup. De club had het nadeel, dat ze in een zware poule terecht kwam, maar ondanks dat hebben ze wel heel goede wedstrijden gespeeld. We zullen over negen dagen weten wie er deze keer de beste is.”