Menu
Auxerre gespitst op Ajax-aanval

Auxerre gespitst op Ajax-aanval

Op de dag dat clublegende Guy Roux zijn 72e verjaardag vierde, prepareerde AJ Auxerre zich maandag in de Amsterdam ArenA op de belangrijke Champions League-ontmoeting met Ajax. Dinsdagavond treffen de nummers drie en vier van poule G elkaar tijdens hun derde groepsduel. Trainer Jean Fernandez en verdediger Cédric Hengbart keken vooruit naar Ajax - Auxerre.

De Amsterdam ArenA is twee dagen na Ajax - NAC Breda alweer helemaal omgetoverd in Champions League-stijl. Zowel binnen als buiten het stadion overheersen het kenmerkende blauw en de sterren van het miljoenenbal. Ook de boarding en aankleding in het stadion is Champions League proof, zo bleek tijdens de afsluitende training van Auxerre. De Fransen zijn al sinds zondagavond in Nederland en konden daardoor al aan het einde van de maandagmiddag hun persconferentie en training in het stadion van Ajax beleggen.

Net als voor Ajax zijn ook voor Auxerre de komende twee duels bepalend in de strijd om de derde plaats. Ajax koestert daarbij een punt voorsprong op het nog puntloze Auxerre. Opgeteld bij de slechte seizoensstart (Auxerre staat vijftiende in de competitie) staat het er bepaald niet florissant voor bij de club uit de Franse Bourgogne. ,,Natuurlijk is er druk”, bevestigde trainer Jean Fernandez, die sinds 2006 de leiding heeft bij de eenmalig Frans kampioen. ,,Maar er is altijd druk. Zeker ook aan de vooravond van ons derde duel in de Champions League. We hebben de eerste twee duels met AC Milan en Real Madrid verloren. Daarnaast hebben we ook nog niet gescoord. Daarom moeten we dinsdag van Ajax winnen. Alleen dan hebben we nog een aardig uitzicht op de derde plaats in de poule. Een gelijkspel zou eventueel ook kunnen, maar bij een nederlaag zal het heel moeilijk, zo niet onmogelijk worden om nog iets te bereiken in deze groep.”

,,We zijn voor het best mogelijke resultaat naar Amsterdam gekomen; en dat is winnen." ,,We zijn voor het best mogelijke resultaat naar Amsterdam gekomen; en dat is winnen."

Op de vraag of Auxerre is gekomen om te winnen of om niet te verliezen, was het antwoord helder: ,,We zijn voor het best mogelijke resultaat naar Amsterdam gekomen; en dat is winnen. Het gaat om de komende twee wedstrijden tegen Ajax. Die zijn voor ons cruciaal”, vertelde de coach, die daarbij onder meer afhankelijk zal zijn van verdediger Cédric Hengbart die tijdens de persconferentie naast hem zat.

De 56-jarige Franse coach, voorheen middenvelder van onder meer Olympique Marseille en Bordeaux, neemt het dinsdag voor het eerst in zijn loopbaan tegen Ajax op. Fernandez herinnert zich vooral de wedstrijden die Ajax in 1969 tegen Benfica speelde. Op weg naar de finale van de Europa Cup I troffen Ajax en Benfica elkaar drie keer. ,,Dat was de tijd van grote spelers als Cruijff en Neeskens. Hoewel het al heel lang geleden is, kan ik me die wedstrijden allemaal nog goed herinneren. Zowel de eerste twee duels als later de beslissingswedstrijd in Parijs.”

Ook de blikvangers van nu zijn bekend bij Fernandez. Tijdens de dubbel met Ajax is hij met Auxerre vooral gespitst op Ajax’ aanvalskoppel. ,,We zijn het meest bevreesd voor Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui. De aanvallers van Ajax spelen heel opportunistisch en zijn erg beweeglijk. We zullen kort moeten dekken en zeker Suarez geen millimeter ruimte moeten geven.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De vlaggetjes liggen al klaar voor dinsdagavond. De vlaggetjes liggen al klaar voor dinsdagavond.
Partijspel van Auxerre. Partijspel van Auxerre.
Verdediger Hengbart naast trainer Fernandez. Verdediger Hengbart naast trainer Fernandez.