Menu
Avond Jong Ajax eindigt in mineur

Avond Jong Ajax eindigt in mineur

Dat wat een mooie avond beloofde te worden voor Jong Ajax eindigde in mineur. Na een 2-0 voorsprong ging de ploeg van Fons Groenendijk maandagavond alsnog onderuit tegen FC Volendam: 2-3.

Voor de coach was het bitter dat zijn ploeg verloor. Helemaal na de eerste helft, waarin Ajax sprankelend speelde en zonder twijfel de betere was. De bezoekers werden met verzorgd voetbal teruggedrongen op hun eigen helft. Wat opvallend was, aangezien Volendam vorige week donderdag nog knap gelijkspeelde tegen de hoofdmacht van Ajax, in het kader van het bekertoernooi. Op papier leek Jong Ajax daarom niet kansrijk, maar de schijn bedroog. In een mum van tijd stond het 2-0 voor de thuisploeg, dankzij doelpunten van Joël Veltman en Dejan Meleg. Een stunt leek hierdoor in de maak, maar toch ging het fout. Twee treffers van Robert Mühren, vorige week ook al trefzeker tegen Ajax 1, en een kopbal van Damien Menzo (zoon van) werden de ploeg van Groenendijk fataal. ,,Heel teleurstellend’’, zei de coach na afloop.

Hij vond dat zijn ploeg de 3-0 had moeten maken en sprak van een onnodige nederlaag. ,,De tegendoelpunten hadden niet mogen vallen. Bij de eerste treffer kreeg Tom Overtoom alle vrijheid om Mühren te bedienen. Dat kan niet.’’ Hoewel Volendam weinig kansen kreeg, maar toch driemaal scoorde, weigerde Groenendijk van een lesje effectiviteit te spreken. ,,We moeten de hand in eigen boezem steken.’’

Fabian Sporkslede kreeg rood na een tackle en blesseerde zichzelf daarbij ook nog eens. Fabian Sporkslede kreeg rood na een tackle en blesseerde zichzelf daarbij ook nog eens.

Toch vielen er op sportcomplex de Toekomst voldoende lichtpuntjes te noteren. Het spel in het eerste bedrijf was bijvoorbeeld van hoog niveau. De bal zoefde over het veld, van Ajacied naar Ajacied. En wat te denken van het meespelen van Joël Veltman? Na twee maanden blessureleed kon de IJmuidenaar eindelijk zijn rentree maken bij Ajax. Hij deed dat naar behoren: als een ervaren kracht leidde hij de defensie. Maar niet alleen dat: Veltman scoorde ook nog eens. Al na zeven minuten kopte hij raak vanuit een corner, een doelpunt dat hij vierde met een buiksliding. Oftewel: met veel vreugde.

Minstens zo blij was Dejan Meleg toen hij een halfuur later de 2-0 binnenschoof. Twee man van Volendam legde hij in de luren, alvorens hij doelman Theo Timmermans ogenschijnlijk eenvoudig passeerde. Diezelfde Meleg was eerder ook al dichtbij een treffer, maar toen werd zijn pegel gestopt.

Zo veelbelovend als het spel van Ajax in de eerste helft was, zo moeizaam ging het na rust. Dat kwam vooral door Volendam, dat mogelijk een fikse uitbrander had gekregen van trainer Hans de Koning. Een donderspeech of niet; feit was dat het ineens ging lopen bij de gasten. Wat resulteerde in drie treffers, van achtereenvolgens Mühren, Menzo en nog eens Mühren. Na zijn winnende treffer kwam Ajax ook nog eens met tien man te spelen, nadat een tackle van Fabian Sporkslede met rood werd bestraft. Tegenstander Schwiebbe mankeerde niks, maar Sporkslede zelf verliet kreupel het veld. Mogelijk heeft hij een zware blessure opgelopen.

Hoewel ook Volendam in de slotfase met tien man kwam te staan en Meleg nog een flinke kans kreeg, zou het bij 2-3 blijven. Die eindstand deed Groenendijk concluderen dat zijn ploeg nog te lief is soms. ,,Bij Volendam praten ze continu tegen de scheidsrechter. Meteen stormden ze op hem af na de tackle van Fabian. Wij doen dat niet. Zelfs bij de eerste keer dat hun doelman hands maakte, vroeg niemand om een kaart. Dat is wat we nog missen, hardheid en ervaring.’’


Opstelling Jong Ajax: Van der Hart; Ligeon, Veltman (62. Gravenberch), Sporkslede, Tete; Enoh (86. Vermeij), Lobotka (85. El Hasnaoui), Serero; Meleg, Castillion, Sana.
Niet ingezette wissels Schmitz, Kuipers, Martina, Lazic.

Scoreverloop: 8. Veltman 1-0, 37. Meleg, 2-0, 50. Mühren 2-1, 60. Menzo 2-2, 69. Mühren 2-3.

Kaarten Ajax: 64. Sana (geel), 72. Sporkslede (rood)
Kaarten FC Volendam: 78. Schwiebbe (geel), 80. Timmermans (rood)

De 1-0 van Joël Veltman. De 1-0 van Joël Veltman.
Joël Veltman luisterde zijn rentree op met een doelpunt. Joël Veltman luisterde zijn rentree op met een doelpunt.
Ajax begon goed aan de wedstrijd en stond bij rust met 2-0 voor. Ajax begon goed aan de wedstrijd en stond bij rust met 2-0 voor.
Het lukte Jong Ajax niet meer de 3-3 te maken. Het lukte Jong Ajax niet meer de 3-3 te maken.
Teleurstelling na afloop bij de Jong Ajacieden. Teleurstelling na afloop bij de Jong Ajacieden.