Menu
AZ - Ajax: twee monsterscores

AZ - Ajax: twee monsterscores

Ajax reist zondag af naar Alkmaar voor de Noord-Hollandse derby tegen AZ. Van de voorgaande 38 edities zegevierden de Amsterdammers twintig keer. Daarnaast werd tien keer gelijkgespeeld en achtmaal verloren. De grootste overwinningen behaalde Ajax in de seizoenen 1972-1973 en 1986-1987 toen met respectievelijk 0-5 en 1-6 werd gewonnen op Alkmaarse bodem.

AZ - Ajax 0-5
Behalve de monsterscore uit de jaargang 1972-1973 valt op dat in dat duel alle treffers van Ajax van Noord-Hollandse makelij waren: Volendammer Arnold Mühren opende in de eerste helft de score voor de bezoekers. Terwijl na rust Johan Neeskens (2x) uit Heemstede en de geboren Zaandammer Johnny Rep (2x) toesloegen. Uiteindelijk zou Ajax zich aan het einde van dat seizoen laten kronen tot landskampioen en wist AZ zich ternauwernood te handhaven in de Eredivisie.

Ajax versloeg AZ afgelopen seizoen in Alkmaar met 0-3. Oud-AZ´er Nemanja Gudelj droeg een doelpunt bij aan de overwinning.
Ajax versloeg AZ afgelopen seizoen in Alkmaar met 0-3. Oud-AZ´er Nemanja Gudelj droeg een doelpunt bij aan de overwinning.

Seizoen 1986-1987
Ajax stuurde AZ op 26 oktober 1986 in de Alkmaarderhout van het kastje naar de muur: 1-6. John Bosman was die middag de onbetwiste uitblinker in het keurkorps van trainer Johan Cruijff. De kopsterke spits sloeg liefst viermaal toe. Peter Boeve en Marco van Basten completeerden het zestal. Het was in een periode dat Cruijff experimenteerde met Bosman in de rug van de meest vooruitgeschoven pion Van Basten. Verder stond het duel in Alkmaar in het teken van het debuut van Richard Witschge. De net een maand eerder 17 jaar geworden linkermiddenvelder kreeg een kwartier voor tijd als invaller voor Bosman van Cruijff de kans zijn niet geringe potentieel te tonen aan het grote publiek.

Ook bij AZ stonden enkele opvallende namen in de opstelling van coach Han Berger. Louis van Gaal bijvoorbeeld nam de honneurs waar op het middenveld. Hans de Koning, de huidige trainer van Go Ahead Eagles, nam plaats onder de lat.

Laatste zege op AZ
Ajax versloeg AZ afgelopen seizoen in de seizoenouverture met 0-3. Anwar El Ghazi opende het bal met twee fraaie doelpunten, terwijl Nemanja Gudelj zijn voormalige club ook pijn deed.

AZ - Ajax begint zondag om 14:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Erfgoed Ajax