Menu

AZ bezig aan goed seizoen

De wedstrijd Ajax-AZ, zondag in de Amsterdam ArenA, betekent voor AZ-trainer en oud-Ajacied Gerard van der Lem een weerzien met vele oude bekenden. Echter, de belangen prevaleren vandaag boven de nostalgische gevoelens, want AZ is nog volledig in de race voor deelname aan het Uefacup-toernooi. Heen en Weer AZ bevoer drie seizoenen lang Heen en Weer. Deze boot, die eigenlijk toehoort aan FC Volendam, vaart van eredivisie naar eerste divisie en weer terug. De club uit Alkmaar promoveerde in 1996 naar de hoogste afdeling van het betaalde voetbal, maar moest zich op het eind van dat seizoen, met een achttiende plek, weer gaan opmaken voor de terugreis naar de eerste divisie. AZ liet er echter geen gras over groeien en behaalde een seizoen later het kampioenschap en keerde direct terug in de KPNtelecompetitie. Onder trainer Willem van Hanegem leefde AZ vervolgens op tot een sterke middenmotor. Gerard van der Lem Dit seizoen verruilde Gerard van de Lem de positie van assistenttrainer bij Barcelona in voor de eindverantwoordelijkheid in Alkmaar. Van der Lem is voorheen jeugd en assistenttrainer van Ajax geweest. Toen Louis van Gaal destijds naar Barcelona vertrok, verhuisde Van der Lem mee. Tezamen lieten zij de Amsterdam ArenA achter zich. Toen AZ vorig seizoen met het aanbod kwam de opgestapte Willem van Hanegem op te volgen, hoefde Van der Lem niet lang na te denken.

In Fernando Ricksen heeft Van der Lem dit seizoen een opvallende speler. De middenvelder is bezig aan een sterk seizoen. Ricksen is sinds hij in 1997 van Fortuna Sittard overkwam, uitgegroeid tot een bepalende speler. De beloning voor zijn goede spel kreeg de 23-jarige middenvelder in een verbintenis bij de Schotse kampioen Glasgow Rangers. Vanaf volgend seizoen verkeert Ricksen dus in het goede gezelschap van trainer Dick Advocaat en de internationals Giovanni van Brockhorst, Arthur Numan en Michael Mols. Amstel Cup AZ is bezig aan een opmerkelijk goed seizoen. Met aanvallend en aantrekkelijk voetbal rijgt de ploeg de zeges aaneen. Opvallend is dat AZ vooral in uitwedstrijden goed boert. Slechts vier keer keerde de ploeg van Gerard van der Lem puntloos terug naar de Zaanstreek.

Grote tegenvaller echter is de uitschakeling in de Amstel Cup. Afgelopen dinsdag verloor Van der Lem met zijn ploeg in de halve finale van de KNVBbeker na strafschoppen tegen NEC. Maar de weg naar Europees voetbal is voor de voor nummer zeven op de ranglijst nog niet afgesloten. AZ staat zevende, met slechts een puntje minder dan Ajax, maar wel een wedstrijd meer.

Ajax is dus gewaarschuwd. De heenwedstrijd in Alkmaar eindigde in een 21 overwinning voor Ajax. Aan Amsterdamse zijde scoorden Richard Knopper en Brutil Hosé. OudAjacied John Bosman scoorde tegen. Vorig seizoen won Ajax redelijk eenvoudig van AZ. Met 51 werden de Alkmaarders aan de kant gezet. Voor de doelpunten tekenden toen Dani, Benni, Litmanen, Oliseh en Hoekstra.

Ajax is nog steeds niet uitgeschakeld voor een plaats in de Champions League, maar dan moeten de drie punten vanmiddag wél in Amsterdam blijven. Dat zal tegen het solide en sterke AZ geen gemakkelijke opgave worden. BRECHT VAN LEIPZIG Ajax - AZ bijna uitverkocht Het thuisduel zondag tegen AZ is bijna uitverkocht. Voor het duel zijn nog slechts enkele honderden kaarten beschikbaar. Waarschijnlijk is er zondag geen kaartverkoop. In de Noord-Hollandse derby strijden beide teams voor een Europees ticket. Ajax staat vierde, met 53 punten uit 28 wedstrijden. AZ staat zevende, met een punt minder en een wedstrijd meer gespeeld. Uw Kick Off is geld waard Dit artikel is afkomstig uit de Kick Off Ajax - AZ. Voortaan zijn met het Ajax- programmablad prijzen te winnen. Op de voorpagina staat een nummer waarmee kans wordt gemaakt op een ABN AMRO Ajax-rekening (met een startkapitaal van 250 gulden) of een Ajax-horloge beschikbaar gesteld door Engelhard en Clal/Drijf-hout. Tijdens de rust maakt de stadion-speaker de winnende nummers bekend. De week na de wedstrijd moet dan contact worden opgenomen met Z-press sport & media Sport Media 078-6397070.

De Kick Off is iedere wedstrijd te koop bij alle ingangen en na afloop ook nog in de Ajax-fanshop. Prijs 3,50 gulden.