Menu
AZ eerste opponent in drie finales

AZ eerste opponent in drie finales

Drie finales heeft Ajax nog voor de boeg voordat duidelijk wordt of de Amsterdammers de play-offs bereiken. Te beginnen aanstaande zondag in de Noord-Hollandse derby tegen AZ. Danny Blind kan voor dat belangrijke duel John Heitinga weer inzetten. Of hij Wesley Sneijder op de bank zet om eventueel nog een aantal minuten mee te spelen, weet de trainer nog niet.

Heitinga zit dus zeker bij de selectie. Dat geldt niet voor de verdedigers Urby Emanuelson, Zdenek Grygera (beiden nog geblesseerd) en Juanfrán (geschorst). Ook Steven Pienaar kan niet spelen tegen de Alkmaarders. Blind zei vrijdag tijdens zijn praatje met de pers dat hij een afweging maakt of hij Wesley Sneijder op de bank zal zetten. ,,Ik moet dat afzetten tegen de rest van de bank. Heeft het zin om Wesley op de bank te hebben als hij alleen de laatste twintig minuten kan spelen? Dan mis ik natuurlijk wel een wissel.” Misschien mist de trainer ook rechtsback Hatem Trabelsi. De Tunesische verdediger kampt met een kneuzing in zijn knie en zijn meespelen is hoogst twijfelachtig.

De trainer blikte kort nog even terug op de laatste vier competitieduels die Ajax heeft gespeeld en waarin slechts twee punten werden vergaard. ,,Tegen PSV, 0-0, kregen we de beste kansen. Met die uitslag viel te leven. Bij Groningen waren er verzachtende omstandigheden. Die waren er tegen NAC niet. Dat zijn dure punten die we kunnen gaan missen. Ook de nederlaag tegen Roda JC hebben we aan onszelf te wijten. Daar hadden we minimaal een punt aan over moeten houden. Dus je kunt zeggen dat we minimaal drie punten meer uit die vier duels hadden moeten halen. Wat mij nu nog zorgen baart, is dat we nog te veel mensen missen. Met name spelers met aanvallende impulsen vanuit het middenveld.”

De komende week speelt Ajax drie finales. ,,Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen in het groepje van AZ tot en met Heerenveen. Dus ook voor AZ en Feyenoord, want van deze clubs zijn wij de enige die iets in handen hebben. De rest heeft nog helemaal niets. AZ heeft er baat bij dat wij bij de topvijf eindigen. Maar alles kan nog. Hoewel het geruststellend is dat wij zeker Europees spelen, is het duidelijk waar wij voor gaan. We wilden overwinteren in de Champions League, een prijs pakken - dat kan nog in de beker - en voorronde Champions League halen. En ook dat kan nog steeds. Deze drie wedstrijden staan op zich en daarin gaat het puur om het resultaat. Voor iedere club geldt dat het linksom of rechtsom kan. Ik denk dat AZ zondag hier voor de winst zal gaan. Maar ik moet wel zeggen dat de play-offs competitievervalsing in de hand kunnen werken. Ik geloof niet dat zoiets bewust in het veld gebeurt, maar onbewust wel. Dat is nooit anders geweest in deze fase van de competitie, maar wel in deze mate.”

Louis van Gaal onderstreepte dat idee. Op de website van AZ zei hij het volgende: ,,Het winnen van de wedstrijd leeft, niet het feit dat Ajax uit de play-offs geknikkerd kan worden. Winnen kan voor ons nadelig zijn met het oog op Europees voetbal, maar die gedachte leeft helemaal niet. Ik ben een winnaar. En ik weet dat de spelers er ook zo over denken."