Menu
AZ op twee fronten Ajax' tegenstander

AZ op twee fronten Ajax' tegenstander

Ajax heeft zondag de eerste competitiehelft afgesloten met een 4-0-zege op ADO Den Haag. Door het verlies van koploper AZ verkleinde de ploeg van trainer Frank de Boer het gat naar de koppositie tot vijf punten. Saillant genoeg hervatten beide teams op 22 januari in Alkmaar de competitie tegen elkaar. Ook woensdagavond staat Ajax en AZ tegenover elkaar in de achtste finales van de KNVB Beker. Tijd voor een terugblik op de eerste competitiehelft.

Ajax leed met name in de maanden oktober en november veel onnodig puntverlies. Zelfs de eigen ArenA was niet langer een onneembare vesting, gezien de gelijke spelen tegen AZ, Feyenoord en NAC Breda. Maar ook buitenshuis liepen de Ajacieden forse tikken op, want zowel in en tegen FC Groningen als in en tegen FC Utrecht ging de landskampioen onderuit.

Vooral het duel in de Domstad was typerend voor het grillige seizoen tot nu toe. Met bij vlagen flitsend spel baanden de Amsterdammers zich een weg door de Utrechtse defensie, hetgeen al na acht minuten leidde tot de openingstreffer van Dmitry Bulykin. Nauwelijks een kwartier later keken de bezoekers tegen een 2-1-achterstand aan. André Ooijer en opnieuw Bulykin herstelden de schade echter nog voor rust: 2-3.

Kolbeinn Sigthórsson had een flitsende start in de spits van Ajax. Inmiddels staat de IJslander, die hiervoor bij AZ speelde, al een tijd buitenspel met een enkelblessure. Kolbeinn Sigthórsson had een flitsende start in de spits van Ajax. Inmiddels staat de IJslander, die hiervoor bij AZ speelde, al een tijd buitenspel met een enkelblessure.

In het tweede bedrijf leek Ajax de wedstrijd simpel naar zich toe te trekken, maar zette de thuisploeg in een tijdsbestek van amper vijf minuten de wedstrijd geheel op zijn kop door driemaal te scoren: 5-3. Hoewel Christian Eriksen hierna nog iets terugdeed en Ajax nog volop kansen creëerde was het slotakkoord voor oud-Ajacied Anouar Kali: 6-4.

In de topwedstrijden bleef Ajax overeind zonder overigens een zege te boeken. Uit bij PSV werd gelijkgespeeld en ook de thuiswedstrijden tegen FC Twente, AZ en Feyenoord leverden niet meer op dan een punt. Daarbij moet worden aangetekend dat Ajax de voorbije maanden telkens in een andere samenstelling speelde vanwege de vele blessures die het elftal teisterden. Onder anderen Kolbeinn Sigthórsson, Nicolai Boilesen, Siem de Jong, Toby Aldeweireld, Aras Özbiliz en André Ooijer moesten een groot aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Daartegenover stond het officiële debuut van talenten als Dico Koppers, Ricardo van Rhijn en Davy Klaassen.

Ondanks de vele blessures heeft Ajax de bovenste regionen nog steeds in het vizier. AZ is de winterkampioen met 38 punten uit zeventien wedstrijden. PSV heeft na evenveel gespeelde duels een punt minder en daarna volgen FC Twente en Ajax met ieder 33 uit 17. Na de winterstop hervat Ajax de competitie met de topper bij AZ. Een week later reist de recordkampioen af naar Rotterdam voor de klassieker tegen Feyenoord. Kortom; zowel in de beker als in competitieverband is AZ voor Ajax de te kloppen ploeg.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst