Menu
'AZ zal wat willen laten zien'

'AZ zal wat willen laten zien'

Ajax is de eerste gastheer voor de kersverse landskampioen AZ. Voor de Alkmaarders is het vooral een prestigeduel, voor Ajax veel meer dan dat. De Amsterdammers hebben de punten hard nodig in de strijd om het tweede ticket voor de Champions League.

De stemmingen de afgelopen week in Amsterdam en Alkmaar verschilden als nacht en dag. Stonden de gezichten bij Ajax op onweer na de nederlaag tegen PSV, in Alkmaar straalden de spelers. ,,Zij hebben een feestweek achter de rug", zei Van Basten. ,,Het is afwachten hoe ze daar op reageren. Daar kan ik niets zinnigs over zeggen. Wel denk ik dat we het heel moeilijk zullen krijgen. AZ heeft het zo vaak over Ajax, dan denk ik dat ze wat willen laten zien hier. Wij hebben daarentegen een onprettige week achter de rug na het 6-2-verlies bij PSV. We kregen het weekeinde de mogelijkheden in de schoot geworpen en dan is de teleurstelling groot als je die niet benut. Heel pijnlijk. Ik verwacht dat we nog negen punten nodig hebben om die tweede plaats in handen te krijgen."

Twee thuiswedstrijden tegen AZ en Twente en een uitduel met Sparta moeten dan worden gewonnen. Thuis kan Ajax over het algemeen goede resultaten overleggen. ,,In de ArenA zijn de resultaten goed", aldus de trainer. ,,Maar in uitwedstrijden hebben we veel punten verloren. Voor zondag staat er extra druk op de spelers, maar ze zijn professioneel genoeg om daarmee om te gaan. We zullen wedstrijd voor wedstrijd leven. AZ is een wedstrijd op zich. Die moeten we eerst maar eens zien te winnen. Dat zal een opgave zijn. Dan kijken we verder naar de volgende wedstrijd."

Van Basten kan geen beroep doen op Rob Wielaert die tegen PSV zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg. Hoe hij de vrijgekomen positie gaat invullen weet hij nog niet. ,,Ik zou Toby Alderweireld kunnen inzetten, maar ik maak zondag pas de opstelling."

De supporters kijken uit naar de ontmoeting tussen Ajax en landskampioen AZ. Alle ruim 50.000 kaarten zijn al sinds enige tijd verkocht. Bij de wedstrijd van aanstaande zondag wordt gestart met een pilot waarbij delen van de gracht worden dichtgebouwd met extra tribunes. De extra plaatsen die hierdoor ontstaan, zitten direct aan het veld. Ajax hoopt dat deze uitbreiding zal bijdragen aan een nog betere voetbalsfeer in het stadion, iets waar supporters al langere tijd om vragen. De verkoop van de 700 extra kaarten is deze week begonnen en verloopt zeer voorspoedig. Om de pilot in alle opzichten tot een succes te maken, is het van groot belang dat de smallere gracht niet leidt tot incidenten. Indien supporters het veld betreden of voorwerpen richting het veld gooien, kunnen ze rekenen op een sanctie. Ajax gaat er echter vanuit dat iedereen zich op een Ajax- waardige manier zal gedragen.