Menu
AZSV wil dat Ajax elf keer scoort

AZSV wil dat Ajax elf keer scoort

De amateurs van AZSV zijn woensdagavond de tweede tegenstander tijdens de oefencampagne van Ajax. Vanuit het trainingskamp in De Lutte meldt het team van Frank de Boer zich 60 kilometer verderop bij de AZSV. Om meerdere redenen hoopt de organisatie op een grote uitslag in het voordeel van Ajax.

Het draaiboek voor de oefenwedstrijd AZSV - Ajax telt liefst 34 pagina’s. Alles is tot in detail beschreven. Van de pastamaaltijd voor de spelers tot het sproeien van de zandwegen rondom het sportcomplex van de zaterdageersteklasser. Het enige waar het uitgestippelde programma niet in voorziet is de uitslag. Maar ook daar hebben ze in de Achterhoek zo hun ideeën over. ,,Het klinkt misschien wat vreemd, maar we hopen op een grote nederlaag. Want dat zou namelijk betekenen dat onze supporters een mooie wedstrijd met veel goals en hopelijk de nodige technische hoogstandjes van Ajax hebben gezien”, vertelt Hanno Jansen van AZSV.

Jansen vormt samen met zeven clubgenoten het achtkoppige organisatiecomité. De afgelopen drie maanden zijn vrijwel alle vrije uren in de voorbereiding gaan zitten. ,,Dat heeft hier en daar wel tot een kleine huwelijkscrisis geleid”, zegt hij met een lach. ,,Zo is er iemand uit het organisatieteam die zijn vakantie in Tsjechië voor deze wedstrijd onderbreekt. En weer een ander komt eerder van de camping uit Zuid-Frankrijk terug om woensdag te helpen.”

De voorbereidingen zijn in volle gang in Aalten. De voorbereidingen zijn in volle gang in Aalten.

AZSV kreeg vrijdag 25 maart te horen dat ze een oefenwedstrijd tegen Ajax konden spelen. ,,Binnen een week moesten we beslissen”, herinnert Jansen zich. ,,Na een bestuursvergadering waren we er snel uit: deze kans moesten we niet laten liggen. Bovendien zijn we de grootste amateurvereniging uit de Achterhoek, dus met onze 1.260 leden en 300 vrijwilligers moeten we zo’n evenement toch wel kunnen organiseren?”

De acht leden van het organisatiecomité vormen de kern van een grote groep vrijwilligers die kampioen Ajax woensdagavond een vlekkeloze ontvangst gaat bezorgen. ,,In de afgelopen maanden hebben we ieder zo onze eigen taak gehad. Variërend van het organiseren van onze businessclub tot het parkeerbeleid en de catering. Zelf heb ik me met veiligheid en het contact met de gemeente beziggehouden. Gelukkig konden we veel dingen uit de draaiboeken van eerdere oefenwedstrijden tegen profclubs halen. Al zijn wedstrijden tegen De Graafschap en FC Utrecht natuurlijk heel wat anders dan een wedstrijd tegen Ajax. Daarom hebben we alles voor het gemak maar met factor 2 vermenigvuldigd.”

De wedstrijd tegen Ajax wordt in Aalten en omstreken ook wel ‘de wedstrijd van de kampioenen’ genoemd. Twee maanden geleden vierde de Aaltense Zaterdag Sport Vereniging het kampioenschap van de tweede klasse. En er zijn meer gelijkenissen, want net als het team van Frank de Boer speelt ook AZSV zijn thuiswedstrijden in het rood en wit. Jansen: ,,Maar in dit geval passen wij ons als gastheer uiteraard aan Ajax aan. Daarom spelen we in een volledig zwart tenue.”

Er wacht de Ajacieden woensdagavond overigens nog een mooie uitdaging op sportpark Villekamp. Het digitale scorebord telt slechts tot 9. ,,De grootste uitslag tot nu toe is onze 8-0 thuisnederlaag tegen Athletic de Bilbao. Die stand kon ons scorebord nog net aan. Het zou daarom leuk zijn als Ajax meer dan tien keer tegen ons scoort. In het mooiste geval eindigt de wedstrijd in 1-11. Dan maak ik een foto van het scorebord met daarop ‘90 minuten’, ‘Ajax’ en ‘1-1’. Al denk ik dat niemand het zal geloven.”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto's: AZSV