Menu
Babel blij terug bij Ajax

Babel blij terug bij Ajax

Of er een dag, en geen vijf jaar, is verstreken. Zo zat Ryan Babel maandagmiddag bij Ajax. De inmiddels 25-jarige aanvaller keert dit seizoen terug bij de club waar het allemaal begon. ,,Ik ben volwassener geworden", aldus de Amsterdammer.

De jongen die op tienjarige leeftijd bij Ajax binnenstapte, is terug op het oude nest. Rijper, bewuster en volwassener. Toch staat hij ietwat onwennig op het hoofdveld van de Amsterdam ArenA: ,,Het is zeker vertrouwd, want het ziet er nog bijna hetzelfde uit als vijf jaar terug. Toch moet het nog even laten bezinken dat ik hier weer sta."

Babel maakte in 2007 de overstap naar Liverpool FC en de laatste twee jaar speelde hij in Duitsland, bij Hoffenheim. ,,Ik wil mezelf weer laten zien. Ik heb het idee dat mensen geen goed beeld van mij hebben, want ik heb in Duitsland goede wedstrijden gespeeld. Ik wil bij Ajax laten zien hoe goed ik kan voetballen."

Uit zijn eerste periode bij Ajax zijn nog slechts een paar spelers over: ,,Ik ken alleen nog Kenneth Vermeer; Niklas Moisander en Derk Boerrigter speelden toen in het tweede, dus die ken ik niet zo goed. Van de selectie van toen heb ik nog regelmatig contact met Urby Emanuelson, Thomas Vermaelen en Hedwiges Maduro. Maduro zie ik nog wel als we in Amsterdam zijn."

Ryan Babel terug bij Ajax. Ryan Babel terug bij Ajax.

In die vijf jaar is hij naar eigen zeggen volwassener geworden. ,,Ik heb nu ook een zoon van twee jaar. Pas als je vader wordt, weet je écht wat verantwoordelijkheid is." En die kan hij in de jonge groep van Ajax goed gebruiken. ,,Het lijkt mij leuk om mijn ervaring te delen met de jongens. Vooral met de jonge spelers heb ik altijd een goede band gehad. Ik wil ze graag helpen."

Wat ook vertrouwd is nu hij terug is bij Ajax, is zijn rugnummer. Nummer 49: ,,Dat kreeg ik in mijn eerste jaar noodgedwongen in mijn handen gedrukt, maar ik heb daar wel een band mee gekregen. Dus het voelde weer vertrouwd. Het verschil is wel dat er drie sterren op staan. Ik heb nooit een kampioenschap hier meegemaakt. Natuurlijk heb ik de laatste twee jaar alles via de televisie gevolgd. Het was mooi om te zien hoe de media dan werken. Ze schreven Ajax helemaal af en dan is er toch die strijd en het kampioenschap. Ik heb met kippenvel naar de huldigingen gekeken en wil dat dit jaar zelf meemaken. Het is een goed team en ik zie goede mogelijkheden dat Ajax weer kampioen wordt."

Niet alleen Babel is blij, ook trainer Frank de Boer is verheugd de ervaren speler in zijn groep te mogen opnemen: ,,Ryan heeft meer dan veertig interlands gespeeld en na zijn vertrek bij Ajax ervaring opgedaan in twee Europese topcompetities. Hij zal daarom niet alleen vanwege zijn spel van toegevoegde waarde zijn voor Ajax, maar ook vanwege zijn ervaring. Nu alles is afgehandeld, kan hij gaan meetrainen. Hij heeft geen grote achterstand, omdat hij de voorbereiding van Hoffenheim helemaal heeft meegemaakt. Hij zal dus alleen wedstrijdritme missen. Veel spelers zijn nu weg vanwege interlandverplichtingen, waardoor we komend weekend zelf geen wedstrijd hebben. Dat biedt Ryan bijna twee weken de kans om zich verder op te trainen. Daarna moeten we bekijken vanaf welk moment hij inzetbaar is in wedstrijden. Daar wil ik natuurlijk ook nog met hem over praten, dus het is te vroeg om daar nu iets over te zeggen. Wij zijn in elk geval blij dat hij er bij is gekomen.”

Kijk later op Ajax TV voor een interview met Ryan Babel

Tekst en foto's: Ajax.nl/Monique Janse