Menu
Babel brengt bevrijding

Babel brengt bevrijding

Ajax begon gespannen aan het thuisduel met NAC Breda. Uiteindelijk stelden de Amsterdammers, met steun van het publiek, de zege veilig toen Ryan Babel er 2-0 van maakte. De titelrace blijft ongemeend spannend. Alle ogen zijn nu gericht op AZ en PSV.

De concurrenten in de bloedstollend spannende titelstrijd komen zaterdag (PSV - FC Twente) en zondag (AZ - Vitesse) in actie. In de sfeervolle en met 49.737 toeschouwers goedgevulde Amsterdam ArenA deed Ajax vrijdag wat het doen moest: winnen.
Kenneth Perez, de vervanger van de geschorste Wesley Sneijder, sloeg in de achttiende minuut toe vanaf de penaltystip nadat Van Gessel hands had gemaakt in de zestien.

Na ruim een uur spelen stond aanvoerder Perez ook aan de basis van de 2-0. In een fase waarin Ajax de tegenstander flink onder druk zette, maar zelf voortdurend moest waken voor de counter, schoof de Deen de bal voor de voeten van Ryan Babel. De linksbuiten had geen enkele moeite om doelman Edwin Zoetebier te passeren. De 2-0 van Babel bracht opluchting in de Amsterdamse gelederen. Ajax verzekerde zich daarmee van drie kostbare punten. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie mogen geen misstappen meer worden gemaakt.

,,Na de goal van Babel waren we zeker van de overwinning’’, keek Henk ten Cate goedgeluimd terug. ,,We hebben de wedstrijd verder gecontroleerd en weinig meer weggeven. Wat dat betreft moet ik Thomas Vermaelen en Edgar Davids zeker complimenteren. Zij hebben vooral het laatste halfuur fantastisch gespeeld en hielden de ploeg uitstekend op de been.’’ Ook Urby Emanuelson was zeer dwingend aanwezig op het ArenA-gras. De linksback bestookte het Bredase doel met enige regelmaat. Emanuelson had alleen, net als de meeste van zijn medespelers, weinig geluk in de afronding. Afstandsschoten verdwenen vaak net naast of over.

Ten Cate prees niet alleen zijn spelers na de zege op NAC. De bijna vijftigduizend getrouwen op de tribunes hadden, duidelijk hoorbaar, ook een aandeel in de overwinning. Ajax beleefde zijn moeilijkste momenten vooral het eerste kwartier na rust. De Ajax-supporters schaarden zich met hun aanmoedigingen massaal achter hun helden. Tot groot genoegen van Ten Cate. ,,We hebben de naam soms een bioscooppubliek te hebben, maar vandaag was daar in elk geval niets van te merken. De supporters hebben ons met hun steun prima door de wedstrijd geholpen. Ik wil het publiek daarvoor bedanken. De steun is vooral ook belangrijk omdat we een jonge groep hebben, die niet zo makkelijk met de spanning om gaat.’’ De Ajacieden hadden het zichzelf ook lang te moeilijk gemaakt, oordeelde de trainer-coach. ,,Bij een 1-0 voorsprong verzuimden we eerder de 2-0 en 3-0 te maken. Dat was vooral vervelend omdat de kansen niet werden benut uit egoïsme. Het doelsaldo is belangrijk, dan moet je klinisch met je kansen omgaan.’’

Ten Cate en spelers gaan in elk geval vrolijk het weekeinde in. Ajax mag zich minstens een etmaal lijstaanvoerder noemen in de Eredivisie. De druk ligt in Eindhoven en in Alkmaar. Woensdag wacht de Ajacieden een nieuwe uitdaging in het KNVB Bekertoernooi. In de halve finales van het bekertoernooi is RKC Waalwijk de volgende te nemen hindernis.

,,Ik ga zaterdagavond naar een gala van mijn oude club Go Ahead Eagles’’, antwoordde Ten Cate op de vraag of hij PSV - FC Twente op de voet ging volgen. De oefenmeester heeft ook al plannen voor zondagmiddag. ,,Dan ga ik varen op de Amstel. Zonder radio.’’ Breed lachend: ,,Ik denk dat ik toch wel op de hoogte zal worden gehouden.’’