Menu
Babel debuteert met goal in Oranje

Babel debuteert met goal in Oranje

Ryan Babel heeft zijn selectie voor het Nederlands elftal bekroond met een doelpunt tegen Roemenië. De Ajacied viel in de 23ste minuut in voor de geblesseerde Arjen Robben en bepaalde in de 90ste minuut de eindstand op 0-2. Ook Hedwiges Maduro maakte zijn debuut. Rafael van der Vaart bleef op de bank en Wesley Sneijder en John Heitinga zaten op de tribune. Bij Roemenië stond Bogdan Lobont op doel, was oud-Ajacied Cristian Chivu de aanvoerder en zat Nicolae Mitea op de bank.

Nederland dankte de zege aan een snelle treffer van Cocu. Robben forceerde na nog geen halve minuut een hoekschop. De linksbuiten trapte de bal richting Cocu die knap raak kopte. De oud-PSV'er, net hersteld van een voetbreuk, raakte na zeventien minuten opnieuw. Met de debuterende Babel in de gelederen vocht Oranje vervolgens
ruim twintig minuten tegen zichzelf. Moldovan was in de tiende minuut dichtbij de gelijkmaker, Van der Sar reageerde attent. Pas in de slotfase van de eerste helft kon Oranje het spel regisseren. Van Nistelrooij en Cocu misten toen kansen op een tweede treffer.

Na de hervatting verhoogden de door blessures en schorsingen gehandicapte Roemenen de druk op het Nederlandse doel. Veel kansen leverde het overwicht niet op. Alleen Pancu was vanaf grote afstand dichtbij de gelijkmaker.
Net als voor rust bleven de beste kansen voor Oranje. Kuijt en Van Nistelrooij verzuimden het duel voortijdig te beslissen. Na een goede aanval via Kromkamp, Van Nistelrooij en Landzaat was het de 18-jarige Babel die het gelijk van de vernieuwende bondscoach met een tweede treffer onderstreepte. ,,Het is natuurlijk altijd de vraag hoe iemand zich houdt als hij zo snel moet invallen", aldus bondscoach Van Basten na afloop. ,,Ik vind dat Ryan het uitstekend heeft gedaan. De aanval naar de tweede goal toe leek wel rugby. Ik dacht vanaf de kant 'schiet nou eens'. Uiteindelijk was het geloof ik de vierde speler die schoot en scoorde. Dat had best eerder gekund. 0-2 is een mooie uitslag uit bij Roemenië." De bondscoach liet in de tweede helft ook Hedwiges Maduro debuteren. ,,Van Bommel had nog wat last van zijn knie en ik denk dat een frisse wissel op dat moment goed was." Net als Babel viel Maduro eveneens prima in.

Babel was na afloop de nuchterheid zelve. ,,De zenuwen waren er wel", gaf hij toe. ,,Maar ik probeerde kalm te blijven en ik denk dat dat redelijk is gelukt. Het is natuurlijk fantastisch dat ik de goal mocht maken. Ik heb deze dagen mijn ogen uit gekeken. Ik ben goed opgevangen en voel me thuis. En het shirtje van deze wedstrijd houd ik maar hè. Het was wel mijn eerste interland!"

Boekarest. WK-kwalificatie. Groep 1.
Roemenië - Nederland 0-2 (0-1). 1. Cocu 0-1, 88. Babel 0-2.
Scheidsrechter: Cantalejo (Spa). Toeschouwers: 19.100. Gele kaart:
Marin (Roemenië), Van Bommel (Nederland).
Roemenië: Lobont; Ogararu, Radoi, Chivu, Marin; Petre, Munteanu, Ghioane (46. Plesan), Ilie (86. Bucur); Pancu, Moldovan (70. Cristea).
Nederland: Van der Sar; Kromkamp, Mathijsen, Boulahrouz, Van Bronckhorst; Van Bommel (73. Maduro), Landzaat, Cocu; Kuijt (90. Castelen), Van Nistelrooij, Robben (23. Babel)


Bron: ANP en ajax.nl

Foto's: PROSHOTS/Stanley Gontha