Menu
Babel is een dankbare leerling

Babel is een dankbare leerling

Geblesseerd zijn heeft ook zo zijn voordelen. Bij het herstellen is er alle tijd en gelegenheid voor zelfreflectie en de nodige wijze lessen, als de voetballer in kwestie daar tenminste gevoelig voor is. Ryan Babel is zo'n speler, leergierig en zelfkritisch tegelijk. Nu hij vanwege een lichte lieskwetsuur individueel traint, krijgt hij van fysiotherapeut Frank van Deursen andere aanwijzingen dan tijdens een normale ochtendtraining. ,,Krachtiger afzetten, Ryan. Je kunt die afstand ook in vijf stappen overbruggen.''

Babel traint al gescheiden van de grote groep sinds hij terugkeerde na de oefenwedstrijd tussen Nederland en Italië. Daarin kreeg de Ajacied last van zijn rechterlies. ,,Ik maakte in de tweede helft een tackle en toen schoot het er een beetje in. Het voelt niet ernstig, maar wel heel irritant. Hoe lang het herstel gaat duren? Dat valt nooit precies te zeggen in dit soort gevallen. Maar ik ga ervan uit dat ik snel weer fit ben.’’

Aan zijn leergierigheid zal het in elk geval niet liggen. Babel staat er toch al om bekend dat hij zuinig met zijn lichaam omgaat en geïnteresseerd is in hoe hij zichzelf kan verbeteren. De woorden van Van Deursen waren aan hem dus wel besteed. De fysiotherapeut liet Babel op het kunstgrasveld naast de Amsterdam ArenA een keur aan loopoefeningen uitvoeren, daarbij steeds uitleggend wat hij ermee beoogde. Huppelen, zijwaarts bewegen, springen; alles met een specifieke bedoeling. ,,Probeer die loopbeweging wat meer af te maken, Ryan. Denk maar aan hoe sprinters op de honderd meter lopen. Die eindigen zowat met hun hielen tegen hun billen’’, verduidelijkte Van Deursen. Babel toonde zich een dankbare leerling en verliet na ruim een uur vol persoonlijke lessen het oefencomplex.

Daar was Steven Pienaar toen net gearriveerd. De Zuid-Afrikaan was de volgende patiënt van Van Deursen, want ook hij is geblesseerd. Ook Maxwell trainde woensdagochtend weer individueel, met hersteltrainer René Wormhoudt. De Braziliaan komt stapje voor stapje dichter bij zijn herstel, na de zware knieblessure die hem eind vorig seizoen trof in het bekerduel met Willem II.
De overige zestien Ajacieden (inclusief keepers Maarten Stekelenburg en Hans Vonk) trainden gezamenlijk. Onder hen waren voor het eerst ook weer Angelos Charisteas en Edgar Manucharyan, twee spelers die de laatste weken geblesseerd waren. Wesley Sneijder deed ook weer met de groep mee. Na het spelen van een grote rondo en een aantal oefeningen in groepjes van vier of vijf spelers bestond de hoofdmoot van de training uit onderlinge wedstrijden. Daarin sprong onder andere de trefzekerheid van spits Markus Rosenberg in het oog. De Zweed vond een paar keer opvallend gemakkelijk en zelfverzekerd het net.