Menu
Babel jaagt met Ajax op nieuwe zege

Babel jaagt met Ajax op nieuwe zege

Over enkele dagen is het zover: de topper PSV - Ajax. De laatste keer dat de recordkampioen zegevierde in het Philips Stadion was op 18 maart 2007: 1-5. Ryan Babel speelde die middag op de 107de verjaardag van Ajax zijn honderdste officiële duel voor de club.

Ryan Babel denkt met plezier terug aan zijn jubileumduel voor Ajax. ,,Dat was echt een fantastische overwinning. Ook omdat PSV toen echt onoverwinnelijk was”, graaft de nog steeds pas 26-jarige Babel in zijn geheugen. ,,Toch waren wij die middag erop gebrand ze te kloppen. Dat het ook lukte was hartstikke mooi. Maar aanstaande zondag is de situatie natuurlijk anders met gewijzigde selecties. Ik teken in elk geval voor een optimaal resultaat.”

Babel, die na lang blessureleed weer op de weg terug is, onderschrijft het belang van de nakende topper. ,,Het wordt een sleutelwedstrijd. Ik kijk er naar uit.” Of hij daadwerkelijk aan de aftrap verschijnt, is de vraag. De 42-voudig international was de voorgaande twee duels met NEC en Heracles Almelo als invaller trefzeker, dus wellicht wacht hem die rol opnieuw. Al lijkt hij met zijn snelheid een flinke troef voor de ploeg van trainer Frank de Boer. ,,Ik weet niet hoe PSV die wedstrijd gaat benaderen. Ik kan me herinneren dat ze in de ArenA niet echt vooruit speelden met veel druk op de bal. Het was meer een beetje half werk. We moeten dus afwachten, maar als ze echt vooruit gaan spelen, moeten er voor ons ook mogelijkheden komen. We hebben in elk genoeg vertrouwen in een goede afloop.”

Ryan Babel speelde op 18 maart zijn 100ste duel voor Ajax. Die dag boekte Ajax tevens de laatste uitzege tot dusver tegen PSV. Ryan Babel speelde op 18 maart zijn 100ste duel voor Ajax. Die dag boekte Ajax tevens de laatste uitzege tot dusver tegen PSV.

Tevens komt de ervaring die Babel opdeed in Liverpool en Hoffenheim Ajax in deze fase van het seizoen uitstekend van pas. ,,Dat is ook wat ik het team graag bijbreng”, stelt de Ajacied. ,,In de minuten die ik inviel tegen Heracles hield ik me ook bezig met het geven van aanwijzingen en het coachen van het team. Christian Eriksen bijvoorbeeld wilde op een gegeven moment te graag naar voren, terwijl ik de bal in de ploeg wilde houden. Dat hij daarop anticipeerde geeft mij voldoening.”

Tegelijkertijd geeft Babel aan geen typische leider te zijn. ,,Ik ben meer een jongen die naar iemand toeloopt als ik denk dat hij het nodig heeft. Al moet ik zeggen dat deze groep heel leergierig is. Daarnaast zijn de jonge jongens al aardig volwassen.”

Dat Babel zelf ooit als ‘broekie’ om de landstitel streed met PSV lijkt alweer een eeuwigheid geleden. In de eerder genoemde memorabele ontmoeting met de Eindhovenaren kruiste hij zelfs de degens met Patrick Kluivert, die de enige treffer maakte namens de thuisploeg. ,,Dat was voor mij toen heel mooi om tegen hem op het veld te staan. Vooral omdat hij mijn grote jeugdidool was. Later leerde ik hem ook kennen. Het grappige is dat ik in mijn beginjaren bij Ajax de nieuwe Patrick Kluivert werd genoemd, dus dat was wel mooi.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst