Menu
Babel leerde Davids kennen bij Suriprofs en Oranje

Babel leerde Davids kennen bij Suriprofs en Oranje

De week waarin Edgar Davids terugkeerde bij Ajax was ook een bijzondere voor Ryan Babel. De aanvaller had al een bijzonder contact met de middenvelder. Sinds enkele dagen kijken de Ajacieden als clubgenoten uit naar de Klassieker.

,,Ik heb Edgar leren kennen bij het Nederlands elftal’’, vertelt Babel aan de rand van het trainingsveld. De bijna twee uur durende trainingssessie is net voorbij. ,,Vervolgens hebben we ook bij de Suriprofs nog twee keer samengespeeld. We hebben altijd telefonisch contact gehouden. Af en toe bellen we elkaar. Vooral om te vragen hoe het is.’’

Roger keerde deze week na een blessure terug op het trainingsveld. Hier luistert de Spanjaard naar aanwijzingen van keeperstrainer Fred Grim. Roger keerde deze week na een blessure terug op het trainingsveld. Hier luistert de Spanjaard naar aanwijzingen van keeperstrainer Fred Grim.

Net als zijn ploeg- en clubgenoten staat ook Babel aan de vooravond van een nieuwe Klassieker. De aanloop naar de traditioneel beladen confrontatie met Feyenoord is dit keer anders dan anders. De terugkeer van Edgar Davids bepaalt begrijpelijkerwijs het nieuws. In diverse media toonden Ajacieden al hun blijdschap over de laatste aanwinst. Ook Babel is in zijn nopjes met de nieuwste ploeggenoot. Net als na de donderdagtraining babbelen Davids en Babel ook na de vrijdagsessie nog wat na. Het gesprek wordt buiten gehoorafstand gevoerd, maar de rolverdeling is duidelijk. De jonge aanvaller vraagt, de middenvelder antwoordt, meestal op geanimeerde wijze.

Trainer Grim liet zijn groepje Ajacieden onder meer afronden op doel. Of, beter gezegd, afronden op een mini-doeltje in het grote doel. Trainer Grim liet zijn groepje Ajacieden onder meer afronden op doel. Of, beter gezegd, afronden op een mini-doeltje in het grote doel.

,,Edgar kan ons, en dan heb ik het over alle jonge jongens, goed aansturen’’, weet Babel inmiddels. ,,Hij legt alles duidelijk uit. Voor, tijdens en na de training. Ook tijdens de oefeningen komt hij met aanwijzingen hoe het beter kan. Een voorbeeld? Jonge spelers willen soms te graag. Hij ziet dat gevaar en zegt dat we bijvoorbeeld rust in ons spel moeten leggen.’’ Stond Babel te juichen toen hij hoorde van het definitieve akkoord tussen Davids en Ajax? ,,Nee, ik heb niet gejuicht’’, stelt Babel glimlachend. ,,Wat dat betreft ben ik vrij nuchter. Ik ben wel hartstikke blij dat Davids aan onze selectie is toegevoegd.’’

Babel, Thomas Vermaelen en Gabri zijn de bal een halve seconde kwijt. Terwijl vijf spelers met Grim trainden, werkten de overige Ajacieden in partijvorm aan het positiespel. Babel, Thomas Vermaelen en Gabri zijn de bal een halve seconde kwijt. Terwijl vijf spelers met Grim trainden, werkten de overige Ajacieden in partijvorm aan het positiespel.

Het spektakelstuk van afgelopen zondag, de overwinning op FC Groningen, leidde een roerige, maar leuke week in. Met een zege op de aartsrivaal kan de voetbalweek ook prettig worden afgesloten. ,,Wedstrijden tegen Feyenoord zijn altijd leuk’’, weet Babel inmiddels ook al uit ruime ervaring. Afgelopen seizoen gingen de Amsterdammers, in competitieverband, thuis onderuit tegen Feyenoord. ,,Maar het huidige Feyenoord valt moeilijk te vergelijken met het Feyenoord van vorig seizoen. Dat was nog het Feyenoord van Dirk Kuyt. Vergeleken met vorig seizoen is de tegenstander veranderd.’’

Babel en Davids tikken ter afsluiting van de training nog een balletje naar elkaar over. Babel en Davids tikken ter afsluiting van de training nog een balletje naar elkaar over.

Babel wil er maar mee zeggen dat ook de zondag te spelen Klassieker zich niet laat voorspellen. De glansrijke zege (0-4), eerder dit seizoen in de Kuip, geeft hooguit een indicatie van het onderlinge krachtsverschil. ,,Wat we van die overwinning mee kunnen nemen naar zondag? Die overwinning heeft ons vertrouwen gegeven. Het is vertrouwen dat ons zondag van pas kan komen. Maar elke wedstrijd is weer nieuw, elk duel is weer een verrassing. Laten we maar afwachten hoe het zondag loopt. Ook de overwinning op Groningen heeft ons trouwens vertrouwen gegeven. We hebben het daar uiteindelijk toch goed gedaan. Laten we die lijn maar doortrekken naar zondag, naar de wedstrijd tegen Feyenoord.’’