Menu
Babel werkt aan durf en vertrouwen

Babel werkt aan durf en vertrouwen

Het jaar 2013 is voor Ryan Babel goed gestart. De Ajacied is hersteld van zijn schouderkwetsuur en werkt hard aan zijn terugkeer op het veld. Vanuit zonnig Rio de Janeiro blikt de aanvaller terug op zijn herstelperiode in 2012 én vooruit naar de voetbaltijden die komen. ,,Meedoen in de Klassieker is een realistisch doel.’’

Het duel in Zwolle tegen PEC bleek er een met vergaande gevolgen. Als Babel al in de beginfase van het uitduel naar zijn schouder grijpt, kondigt onheil zich aan. De wedstrijd tegen de promovendus is alweer voorbij voordat deze goed en wel is begonnen voor de Ajacied. Wat volgt zijn weken, eigenlijk maanden van revalidatie. De gekwetste schouder moet worden hersteld, liefst zo snel en goed mogelijk.

,,Ik heb geen winterstop gehad, ook geen kerstvakantie’’, vertelt Babel op alles behalve klagerige toon. ,,Ik heb doorgetraind.’’ Wat volgt is een terugblik op de weken ná PEC Zwolle - Ajax. ,,Het gebeurde in een duel. Alles gebeurt met een reden. Dus ook dit. Als je dan zo uit een duel komt, neem je eerst je rust. Daarna mag je het gewricht eerst voorzichtig bewegen, vervolgens werk je aan de mobiliteit.’’ Vele krachttrainingen en behandelingen later is de schouder weer hersteld. Het goede gevoel is terug. Of eigenlijk: bijna helemaal. ,,Nu kan ik alles weer doen met die schouder. Het zit goed met de kracht en stabiliteit. Nu gaat het erom voor jezelf de durf en het vertrouwen terug te krijgen. Om de schouder ook in duels weer vol te belasten. Met de groep trainen vergt toch een andere inspanning.’’

Een langdurige blessureperiode komt nooit gelegen. Vooral niet voor een speler die dit seizoen toch verrassend terugkeerde bij zijn oude club. En wellicht voor na dit seizoen hoopt op een nieuwe kans bij een Europese topclub. Toch beseft Babel dat de gevolgen van ‘hét duel’ bij PEC ernstiger hadden kunnen zijn. Babel: ,,Ik heb geluk dat ik niet geopereerd hoefde te worden.’’

Luttele uren na de ochtendlijke strandtraining trainden de Ajacieden op het fraai gelegen sportcomplex van de Braziliaanse topclub Flamengo. Luttele uren na de ochtendlijke strandtraining trainden de Ajacieden op het fraai gelegen sportcomplex van de Braziliaanse topclub Flamengo.

Het voltooide fysieke herstel werd door Frank de Boer beloond met een plek in de selectie voor het trainingskamp in Rio de Janeiro. Zo kon het gebeuren dat Babel zich samen met zijn collega-Ajacieden op 6 januari 2013 meldde op Schiphol. Nieuwjaarwensen uitdelend, maar ook ontvangend. Hoe dan ook klaar voor de intercontinentale vlucht. Een half etmaal later hebben de Ajacieden net een spetterende strandtraining in de benen. De mix van zandkorrels van Barra Beach plus zweetdruppels op bezwete spieren is een stille getuigen van de eerste sessie. ,,Deze week staat ook in het teken van de teambuilding. Ook al hebben we al een hechte groep.’’

Babel debuteert deze week in Rio de Janeiro, en tegelijk ook in Brazilië. De aanvaller deed het Zuid-Amerikaanse land nooit eerder aan en heeft reistechnisch gezien weinig wensen. Die ene wens die er is, is direct wel een vurige. Babel hoopt deze week het tientallen metershoge Christusbeeld van dichtbij te zien. ,,Dat beeld is typisch Rio; als je ergens een beeld ziet van deze stad dan is dat er een met dit beeld. Het lijkt me mooi eens bij dat beeld te staan. Niet vooral vanwege het geloof of zo. Vooral omdat het zo gezichtsbepalend is. Voor Rio, maar eigenlijk voor heel Brazilië. En ik denk dat weinig mensen kunnen zeggen dat ze ooit bij dat Christusbeeld zijn geweest.’’

Tijdens de wandeling terug naar het spelershotel, over de Avenue Sernambetiba, gaat de blik in de vooruitstand. Babel ziet zich alweer terugkeren op het veld. Wedstrijdfit en vrij in beweging en fysieke belasting. Ajax - Feyenoord moet voor hem het toneel worden waarop Babel zich weer wil laten zien. ,,Ik weet niet hoe lang ik mee kan doen, maar het is een realistisch doel’’, klinkt het stellig. Een wedstrijdrentree in de enige échte Klassieker. Er zijn mindere podia om terug te keren in het Amsterdamse rood en wit.

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden begonnen de middagsessie met inlopen. De Ajacieden begonnen de middagsessie met inlopen.
Hoogstandje van Christian Eriksen tijdens een snikhete middagtraining in Rio de Janeiro. Hoogstandje van Christian Eriksen tijdens een snikhete middagtraining in Rio de Janeiro.
Frank de Boer houdt de verrichtingen van zijn spelers nauwlettend in de gaten. Frank de Boer houdt de verrichtingen van zijn spelers nauwlettend in de gaten.
Keeperstrainer Carlo l'Ami werkte zich in het zweet met zijn doelmannen Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen en Mickey van der Hart. Keeperstrainer Carlo l'Ami werkte zich in het zweet met zijn doelmannen Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen en Mickey van der Hart.
Conditietrainer/hersteltrainer Björn Rekelhof deelt zijn meetresultaten met enkele Ajacieden. Conditietrainer/hersteltrainer Björn Rekelhof deelt zijn meetresultaten met enkele Ajacieden.
Waarna ook de hoofdtrainer interesse toont in de laatste informatie van Rekelhof. Waarna ook de hoofdtrainer interesse toont in de laatste informatie van Rekelhof.