Menu
'Balbezit van Ajax voorkomen'

'Balbezit van Ajax voorkomen'

Uiterlijk ontspannen stond Sir Alex Ferguson woensdagmiddag het Engelse voetbaljournaille te woord tijdens zijn pre-match persconferentie op Old Trafford. De Schot wordt in de aanloop naar het treffen met Ajax geruggesteund door de 2-0 voorsprong uit het duel in Amsterdam. ,,De Ajax-filosofie gaat uit van balbezit. Dat moeten we dus voorkomen’’, ontvouwde de manager van Manchester United een deel van zijn strijdplan voor morgenavond.

Ferguson is inmiddels ruim 25 jaar dé grote baas bij de succesvolste club uit Manchester. Het zal niet lang duren voordat ook hij als standbeeld is terug te vinden rondom Old Trafford, de thuishaven van de Mancunians. Nu is die gebeeldhouwde eer nog alleen weggelegd voor Sir Matt Busby en de ‘Manchester trinity’, de drie clubiconen die in 1968 het fundament legden voor de eerste Europa Cup-eindzege. George Best, Denis Law en Sir Bobby Charlton figureren voor eeuwig als drie-eenheid nabij de hoofdingang van het Theatre of Dreams. Opdat geen United-fan de verdiensten uit het verleden zal vergeten…

Volop mediabelangstelling voor de pre-match persconferentie van Sir Alex Ferguson. Volop mediabelangstelling voor de pre-match persconferentie van Sir Alex Ferguson.

Het respect voor de succesvolle Sir Alex Ferguson was merkbaar groot tijdens het persmoment daags voor de Europese wedstrijd. De manager beantwoordde het respect dat hem vanuit de riante perszaal toekwam met het ontspannen reageren op alle vragen. Speler Tom Cleverly - onlangs teruggekeerd van een blessure - zat bijna letterlijk in de schaduw van de clublegende uit Glasgow.

Wat is voor zijn ploeg het moeilijkste, morgenavond met een 2-0 overwinning op zak? Ligt onderschatting op de loer, wilde een Engelse verslaggever weten? ,,Het moeilijkste voor ons zal zijn om treffers te voorkomen’’, antwoordde Ferguson. De manager eist ook dit duel 100 procent concentratie van zijn manschappen. En wel vanaf de allereerste balomwenteling in de donderdag vanaf 21:05 uur (Nederlandse tijd) te spelen return. Ferguson keek er streng bij. ,,Ook nu moeten we het enthousiasme opbrengen om te winnen. Net zoals je begint aan een ‘normale’ wedstrijd. We hebben een goede voorsprong. Op Old Trafford moeten we het afmaken. We moeten ons hier kunnen plaatsen voor de volgende ronde.’’

,,In de Champions League hebben we fouten gemaakt’’, doelt de manager op de uitschakeling in de poulefase van het Europese hoofdtoernooi. De doorstart in de UEFA Europa League biedt Ferguson de kans om de enige prijs te veroveren die hij met United nog nooit won: de Europa League-trofee, de voormalige UEFA Cup. ,,Wij maakten fouten, maar ook Ajax werd surprisingly uitgeschakeld. De club was unlucky. We zijn nu allebei waar we zijn…

Ferguson moet het tegen Ajax doen zonder Wayne Rooney. De sterspeler kampt met keelproblemen en speelde afgelopen week in Amsterdam al met een medicatie om het ongemak te verzachten. Rooney verbleef het voorbije weekend vooral in bed. De bedsessie haalde weinig uit. ,,Hij haalt de wedstrijd met Ajax niet. Hopelijk is hij er zondag wel bij. Maar ook dat zal moeilijk worden.’’

Zestien minuten na zijn entree bedankte Ferguson de journalisten voor hun komst. In de aansluitende training zal de levende legende ongetwijfeld de puntjes op de i (laten) zetten door zijn veldtrainer, de Nederlander René Meulensteen.

Volg Ajax in Manchester. Houd Ajax.nl, Ajax TV, de officiële Ajax-twitter en Facebookpagina in de gaten.

Tekst en foto's: Ajax.nl/Ronald Jonges

Talloze camera's legden de vooruitblik van de manager haarscherp vast. Talloze camera's legden de vooruitblik van de manager haarscherp vast.
Old Trafford, de imposante thuishaven van de Mancunians van Ferguson. Old Trafford, de imposante thuishaven van de Mancunians van Ferguson.