Menu
Balen in Rio van die ene gemiste kans

Balen in Rio van die ene gemiste kans

Lucas Andersen behoort tot de aanstormende talenten in de selectie van Frank de Boer. De 18-jarige Deen is wellicht, exact een maand na zijn debuut in Ajax 1, dé verrassing in de spelersgroep die zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft. Andersen is gretig en scherp, al suddert onvrede over een gemiste kans ook in Rio na.

Rio de Janeiro, Barra Beach. Als een uitzinnig groepje Ajacieden verkoeling zoekt in de oceaan na de ochtendtraining mengt ook Andersen zich in de golven. Ook de Deen is toe aan een verfrissend oceaanbad na een zonovergoten trainingssessie. ,,Dit maakt het voetballen easier’’, vertelt jeugdinternational Andersen lachend als hij wijst naar de zon boven Rio. ,,Alles gaat waarschijnlijker bij iedereen makkelijker als het lekker weer is.’’ Een ‘verse’ bidon sportdrank gaat richting mond. De dorst wordt met grote teugen gelest.

Andersen traint sinds september regelmatig mee met de A-selectie. De Deen werd op de slotdag van de transferwindow (31 augustus) door Ajax overgenomen van Aalborg BK. Andersen is sindsdien de nieuwste Deense verrijking van de Ajax-selectie. Relatief kort na zijn debuutwedstrijd op 8 december 2012 tegen FC Groningen voelt de uitverkiezing voor de trip naar Brazilië als een geschenk. Het is een beloning voor hard werken, maar vooral een blijk van vertrouwen in zijn kwaliteiten. Andersen komt op het hoogste niveau nog maar net kijken, maar weet wat wordt gevraagd. ,,Deze week wil ik werken aan mijn vorm’’, verwoordt hij op Barra Beach een voornaam doel voor de trainingsweek in Rio. De tiener klinkt als een routinier. ,,Ik wil klaar zijn, in topvorm zijn, en me goed voelen als het seizoen wordt hervat. Daarbij wil ik deze week ook mijn medespelers beter leren kennen.’’

Lucas Andersen in actie tijdens de strandloop waarmee de Ajacieden de dinsdagtraining openden op Barra Beach. Lucas Andersen in actie tijdens de strandloop waarmee de Ajacieden de dinsdagtraining openden op Barra Beach.

Voelt hij druk van het moeten presteren? In Rio de Janeiro ligt een uitgelezen kans om zijn kunsten te laten zien in de hoofdmacht. Zondag volgt het oefenduel tegen en bij Vasco da Gama. Elk duel biedt kansen op succes, maar ook op mislukking. ,,Pressure is good, ik houd wel van een bepaalde druk’’, vervolgt de tot nu toe laatste Ajax-debutant in de ploeg van De Boer. ,,Het is goed om het te moéten laten zien. Dit is wat je wilt. Deze week kan ik weer wat dichter bij het team zijn.’’

Als Andersen terugdenkt aan zijn eerste optreden in de hoofdmacht verschijnt een nieuwe glimlach. ,,Crazy game’’, kenschetst de toenmalige debutant zijn debuutwedstrijd zelf. Het was een knotsgekke avond in de herinnering van de tiener Andersen. ,,Om in de ArenA voor meer dan 45.000 toeschouwers te mogen voetballen is fantastisch. Een droom.’’ Waarna de glimlach even plaats maakt voor gesip. Het was ook knotsgek om een andere reden. Een bal op de paal om precies te zijn. ,,Maar ik ben nog steeds teleurgesteld over de kans die ik miste. Ik had moéten scoren na de steekpass van Fischer. Helaas lukte het in de slotfase nét niet. Spelen én scoren zijn twee mooie doelen voor 2013.’’ Waarna de lach op slag terug is op het jongensgezicht van Lucas Andersen.

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden begonnen hun loopoefening op de boulevard, waarna de terugreis volgde over verfijnd strandzand. De Ajacieden begonnen hun loopoefening op de boulevard, waarna de terugreis volgde over verfijnd strandzand.
Andersen, Joël Veltman en Mitchell Dijks passeren een Braziliaanse schone bij de finish van hun strandloop. Andersen, Joël Veltman en Mitchell Dijks passeren een Braziliaanse schone bij de finish van hun strandloop.
Conditie- en hersteltrainer Björn Rekelhof trakteerde de Ajacieden na de loop op enkele buikspieroefeningen. Conditie- en hersteltrainer Björn Rekelhof trakteerde de Ajacieden na de loop op enkele buikspieroefeningen.
De training werd afgesloten in de golven bij Barra Beach. De training werd afgesloten in de golven bij Barra Beach.