Menu

Balgevoel komt terug

De ochtendtraining op vrijdag stond geheel in het teken van het rondspelen van de bal. Meer dan een uur lang deden de spelers rondo's in verschillende samenstellingen en op velden van wisselende grootte. Ook sprak trainer Ronald Koeman na afloop over het vertrek van Chivu en Van der Meyde.

Terwijl de keepers aan het werk gingen met Wil Coort, deelden Ronald Koeman en Ruud Krol de spelers op in twee groepen van negen. Er werd een gebied afgezet en per groep drie partijen van drie gemaakt.

De teams speelden zes tegen drie en de ploeg die de bal verspeelde, moest gaan verdedigen. De bal mocht wel meerdere keren geraakt worden. In een hoog tempo lieten de Ajacieden de bal rondgaan. Ook de verdedigende ploegen lieten zich niet onbetuigd en gingen er met scherpe slidings af en toe stevig in.

De tweede helft van de training was voor de ouderwetse een-keer-raken-rondo. Wel op twee velden die verschillend van grootte waren. In de middencirkel, met Ronald Koeman als tiende speler, moest er zeven tegen drie gespeeld worden op een vrij groot oppervlak. Aan de zijkant van het veld had Ruud Krol een kleiner veldje afgezet, waar zeven tegen twee werd gespeeld.

Vooral in de kleine rondo was te zien dat het balgevoel weer terugkomt bij de spelers. Combinaties van 21 keer de bal rondtikken waren geen uitzondering. Ook schepten de spelers er genoegen in elkaar telkens via een hakje de bal toe te spelen.

Toen de spelers aan het einde van de training aan hun stretching begonnen, nam Ronald Koeman de gelegenheid te baat om aan zijn eigen balgevoel te werken. Dat bleek nog steeds dik in orde. De trainer schoot een groot aantal ballen vanaf de middenlijn op doel en bijna elk schot verdween met een mooie krul tussen de palen. Als toetje schoot Koeman van bijna de achterlijn van het ene veld de bal in het doel op het andere veld.

Na afloop sprak Koeman met enkele persvertegenwoordigers over het vertrek van Cristian Chivu en Andy van der Meyde. De trainer zei het jammer te vinden dat de spelers Ajax hebben verlaten, maar toonde wel begrip voor hun beslissing. Koeman hoopte op versterking van zijn groep. ,,Cris en Andy waren belangrijke spelers. Chivu is een goede verdediger en was natuurlijk de aanvoerder, ook in de kleedkamer. Van der Meyde kon wel wisselvallig zijn, maar als je 11 goals maakt en je geeft 15 assists, ben je wel bepalend. Ik denk niet dat er in de Nederlandse competitie spelers rondlopen van dat niveau.''

De trainer vertelde dat Ajax kijkt naar mogelijke vervangers, al wilde hij geen namen prijsgeven. ,,Ik hoop dat in het trainingskamp in De Lutte de nieuwe spelers er al bij kunnen zijn. Hoe meer ze van de voorbereiding meemaken, hoe beter. We spelen immers al vrij snel de voorrondewedstrijden voor de Champions League. Ideaal gezien zou ik er drie nieuwe spelers bij willen hebben.''