Menu

Balvirtuozen op het concertpodium

Nadat de Ajacieden de afgelopen drie jaar al prachtige elftalfoto's op de Dam, op het balkon van de Stadsschouwburg en bij het Rijksmuseum hadden gemaakt, was dit jaar de karakteristieke grote zaal van het Amsterdamse Concertgebouw het podium voor een bijzondere elftalfoto.

Al 's morgens zette fotograaf Soenar Chamid al zijn benodigheden in de grote zaal van het Amsterdamse concertgebouw. Het was weer eens wat anders. Normaliter beklimmen de beste musici ter wereld het prachtige podium maar deze middag waren het de voetballers van Ajax die zich van hun mooiste kant lieten zien.

Hun instrument is de bal, maar die mocht niet mee op het podium. De spelers kwamen in hun goede pak, gemaakt door Oger Lusink. Wesley Sonck zag tot zijn schrik dat de medewerkers van de couturier aan de slag gingen met de stropdassen. De knopen die hij nog zo ijverig in de kleedkamer voor zijn collega's had gestrikt moesten weg. Die waren uit de mode, kreeg de Belgische spits te horen.

Nadat de mannen in pak met Oger en zijn medewerkers werden vastgelegd, moesten de voetballers en hun begeleiders zich even omkleden. Beneden in een van de stemkamers lagen de tenues keurig klaar en keerden de spelers één voor één weer terug op het podium. Behalve in het nieuwe Cuptenue, kwamen de Ajacieden ook in de Champions League thuisshirts en de normale thuisshirts op de foto. Bogdan Lobont ging de groep voortdurend voor. De Roemeense doelman lijkt wel jarenlang model geweest. Niet alleen vanwege het hoge omkleedtempo dat hij hanteert, maar ook de manier waarop hij onverstoorbaar klaar gaat zitten. Prachtig in de houding en een gave lach op het gezicht.

Tegenover de kleedkamer was een andere stemkamer omgebouwd tot fotostudio. Daar werden de spelers één voor één op de plaat gezet. Die foto's worden vanaf vrijdag gebruikt op de grote schermen in het stadion. Als de speaker de opstelling bekend maakt, verschijnen de portretten links en rechts boven de doelen op het scherm.

Sommige spelers wilden wel eerst zelf even kijken op de digitale camera hoe ze erop stonden. ,,Te serieus", vond Hans Vonk die snel weer ging zitten en een nonchalant glimlachje op zijn gezicht toverde. Die uitdrukking werd door de doelman goedgekeurd. De sessie zat er binnen korte tijd op en de musici konden nadat de balvirtuozen waren vertrokken, hun posities weer innemen.