Menu

Ban van Gelredome moet gebroken worden

Voor Victora Sikora zal de wedstrijd van komende zondag tegen Vitesse de meeste emoties oproepen. De vleugelaanvaller moet zich wapenen tegen het Arnhemse publiek dat hem zijn overstap niet in dank heeft afgenomen. Ajax zal de ban willen breken. In de vijf jaar dat Vitesse dit stadion als thuishaven heeft, won Ajax nog geen punt van de Arnhemmers.

Ajax won nog nooit van Vitesse in het Gelredome en Ronald Koeman en Victor Sikora zullen daar - ook vanwege hun Arnhemse verleden - zondag zeker verandering in willen brengen. De Amsterdammers moeten ook winnen om niet al in het begin van de competitie averij op te lopen.

Vorig seizoen leek Ajax op weg naar winst, toen de rust werd bereikt met een 1-0 voorsprong door een doelpunt van André Bergdølmo. Maar hoe anders verliep het in de tweede helft, waarin de Vitesse-talenten Ruud Knol en Johnny van Beukering de achterstand ombogen in een 2-1 voorsprong. De Ajax-Noor maakte er zelfs nog 3-1 van door de bal zelf achter Fred Grim te werken. En Wamberto kreeg een rode kaart vanwege een charge op Sikora.

Ondertussen zijn de voor Vitesse belangrijke spelers Remco van der Schaaf, Michel Kreek, Diarra en Victor Sikora verdwenen en heeft ook de toenmalige trainer Edward Sturing zijn ambt neergelegd. Nu staat Mike Snoei voor de groep. Deze week kreeg Vitesse een tegenslag te verwerken. Verdediger Stefan Nanu raakte ernstig geblesseerd en is waarschijnlijk een half jaar uit de roulatie. Wel kwam er een speler bij. Aleksandar Rankovic uit Joegoslavië maakte zijn debuut in het tweede en de middenvelder zou bij de 18 spelers voor zondag gevoegd kunnen worden. Ook Louis Laros maakte weer speelminuten.

Bij Ajax zegden Rafael van der Vaart en André Bergdølmo hun oefeninterland van deze week af. Beiden trainden donderdag apart van de groep, die overigens behoorlijk was uitgedund omdat velen interlandverplichtingen hadden.

Zowel Ajax als Vitesse won het eerste competitieduel. De Arnhemmers klopten FC Groningen in het Oosterpark met 2-1. Ajax versloeg in eigen huis FC Utrecht met 3-1.