Menu

Barcelona voldoet aan de eis, Milan niet

Enkele oud-Ajacieden in buitenlandse dienst ondergingen gisteren een zeer teleurstellende Champions League avondje. Edwin van der Sar ontving een rode kaart in de verloren uitwedstrijd tegen Panithinaikos (3-1) en de Hollands kolonie van Barcelona had niet genoeg aan een 5-0 zege op Besiktas om de volgende ronde te bereiken.

De penningmeester van FC Barcelona moet het boekjaar 2000-2001 kloppend zien te krijgen zonder verdere opbrengsten uit de Champions League. Barcelona voldeed zelf aan de opdracht, door te winnen van Besiktas: 5-0. De wens dat AC Milan voor eigen publiek zou afrekenen met Leeds United ging echter niet in vervulling.

Barca nam zelf geen halve maatregelen. Al na elf minuten was het raak. Luis Enrique verlengde een hoekschop van rechts, Philip Cocu gleed de bal bij de tweede paal binnen.

De voormalige PSV'er was de enige Nederlander in de basis. Frank de Boer en de herstelde Patrick Kluivert begonnen op de bank. Vijf minuten later was het duel goeddeels beslist. Een prachtige pass van Rivaldo bereikte het hoofd van Luis Enrique, die vrij de 2-0 kon inknikken.

Barcelona bleef domineren, maar scoorde niet meer. De Turken kwamen nauwelijks gevaarlijk in de buurt van Arnau. Ook in de tweede helft ging het verkeer nagenoeg in een richting, met vanaf de 64e minuut Kluivert in de spits. Hij verving Dani. Luis Enrique, Rivaldo (strafschop) en Gabri voerden de score op tot 5-0.

De afgetekende zege was niet genoeg, omdat AC Milan tegen Leeds niet verder kwam dan 1-1. Milan, al dan niet gemotiveerd door een Catalaanse winstpremie van vijf miljoen, wekte in het begin niet de indruk op een simpel gelijkspel - voor beide ploegen genoeg - aan te sturen.

Vooral Serginho en Sjevtsjenko maakten de aanvallende bedoelingen duidelijk. In de Leeds-defensie had aanvoerder Radebe een passend antwoord. Na een kwartier durfden ook de Engelsen het offensieve avontuur aan. Het leidde tot enkele corners, niet tot groot gevaar voor doelman Dida.

De goede bedoelingen waren na een minuut of twintig voorbij. Toch had Milan even later op voorsprong moeten komen, nadat Serginho tegen de hand van Kelly had geschoten, binnen de zestien. Scheidsrechter Milton Nielsen was zeer vastbesloten. Sjevtsjenko schoot van elf meter tegen de paal.

De opluchting van Leeds werd vlak voor rust nog groter, toen Dominic Matteo uit een hoekschop van Bowyer zo maar raak kon koppen. Halverwege de tweede helft sloeg Milan terug. Uitblinker Serginho maakte gelijk na een fraaie solo. Daar bleef het bij, vooral door de bewonderenswaardige vechtlust van de Engelsen.

In groep E vloog Juventus er ongenadig uit, met 3-1 tegen Panathinaikos dat wel doorging. Juventus begon zwak in Athene. De Grieken kwamen al na zeven minuten op voorsprong door een prachtige vrije trap van Paulo Sousa, in het verleden bij Juve op de loonlijst.

Edwin van der Sar stond daarbij niet echt goed opgesteld. Filipo Inzaghi herstelde het evenwicht. Hij reageerde na een vrije trap van Fabian O'Neill, de vervanger van de geschorste Edgar Davids, alert.

Van der Sar, in Turijn lang niet zo geliefd als indertijd bij Ajax, viel ook in het vervolg op; in negatieve zin. Vijf minuten voor rust kreeg de Voorhoutse doelman geel van de Scheveningse scheidsrechter Dick Jol. Tien minuten in de tweede helft trok hij rood, omdat Van der Sar Basinas onderuit haalde. De doelman kreeg een kwartier later in de kleedkamer gezelschap van Kovacevic, die ook tegen een tweede geel was opgelopen. Jol trok zeven keer geel.

De ,,score'' van Juventus kwam, met de gevallen van Zidane en Davids meegeteld, daarmee op vier uitsluitingen in twee duels. Panathinaikos profiteerde van de personele overmacht. Basinas, die de toegekende strafschop zelf benutte, en Warzycha passeerden de opgetrommelde reservedoelman Rampulla: 3-1.

Deportivo la Coruna, al zeker van de volgende ronde, speelde in het Volksparkstadion gelijk tegen Hamburger SV: 1-1. Mahdavikia had al na tien minuten succes voor HSV. Zijn ploegmaat Nico-Jan Hoogma verdubbelde de voorsprong bijna na een half uur. Zijn schot ging tegen de paal.

Bij de Spaanse kampioen mocht Roy Makaay in de tweede helft zijn opwachting maken in de plaats van Pandiani. De Nederlandse spits wees Hoogma bijna direct op zijn aanwezigheid met de gelijkmaker. Het betekende de definitieve uitschakeling van HSV, dat UEFA Cup gaat spelen.

Manchester United volgde Anderlecht naar de volgende fase. De Engelsen versloegen Dynamo Kiev met 1-0. Sheringham maakte de treffer na een aanval die hij zelf had opgezet. Via Cole, Giggs, die later geblesseerd zou uitvallen, kwam de bal bij Keane. Die faalde in de afwerking. Dat overkwam Sheringham in de herkansing niet.

In groep F was de zesde speeldag in balans. Zowel Rosenborg - Bayern Munchen als Helsingborg - Paris Saint-Germain eindigde in 1-1. De Duitsers en de Fransen gaan door. (Bron: ANP)