Menu

Basketbalcoach Ton Boot Ajax-watcher

Basketbalcoach Ton Boot stond donderdagochtend langs het trainingsveld van Ajax. De succesvolle Noord-Hollander houdt na vier jaar training te hebben gegeven aan de Amsterdam Astronauts een sabbaticalyear. De coach wil er achter komen hoe winnen in elkaar zit. Hij denkt dat geheim bij Ajax een klein beetje te kunnen ontrafelen.

Vanaf het begin van zijn glansrijke carrière als coach - Boot werd onder andere 13 keer landskampioen - heeft Ton Boot het principe van het sabbaticalyear als belangrijke pijler onder zijn leven gebouwd. ,,Als je met een ploeg bezig bent, denk je nergens anders meer aan. Je bevindt je in een tunnel. Eens in de vier jaar wil ik een jaar zonder, wil ik een jaar mijn blik verruimen. Ik houd maar daar ook aan vast. Zo kon ik voor veel geld naar een club uit de Euroleague, maar ik was er binnen vijf seconden uit. Ik koos voor het jaar zonder basketbal. In die tijd ga ik naar andere teamsporten kijken. Ik heb ook contact met hockeybondscoach Joost Bellaart. Het gaat mij niet om het basketbal, het voetbal of het hockey op zich. Ik ben geïnteresseerd in de groepsprocessen."

Hoe zit winnen in elkaar? Dat is de vraag die Boot zich al jaren stelt. ,,Intuïtief denk ik dat ik daar wel achter ben. Aan de werking van een groepsproces kun je maar een beetje sturing geven. Ik probeer dat gebied van sturen groter te maken."

Deze donderdag staat hij voor het eerst bij Ajax langs de lijn. ,,Ik wil zien hoe het groepsproces hier werkt. Hoe gaat een trainer daar mee om? Ik kan het daar mee eens zijn of niet mee eens, maar het gaat er om dat ik er over nadenk. Dat is belangrijk. Ik ben niet uit op een monoloog van de trainer, maar wil met hem de dialoog aan."

Dat hij dat bij Ajax wil doen is niet vreemd. Ajax won immers de landstitel, de beker, heeft een jonge groep en een trainer die door Boot wordt gerespecteerd. Daarbij komt ook dat het voor Boot niet de eerste keer is dat hij bij een voetbalclub in de keuken kijkt. ,,Ik ben vier jaar geleden bij AZ geweest toen Willem van Hanegem daar trainer was. Ik zou dat ook een paar weken doen, maar omdat ik een hechte vriendschap kreeg met Van Hanegem ben ik een half jaar gebleven. Nu bij Ajax vind ik het vooral interessant hoe het kan dat het Ronald Koeman wel lukte om met deze groep te winnen en de andere trainer niet."

In het ideale plaatje wil Boot het liefste twee of drie weken langs de kant staan. ,,Nu we het er zo over hebben, zou het natuurlijk ook mooi zijn om het over een half jaar te herhalen.."

De trainers Ronald Koeman en Ruud Krol vinden het prima dat Boot de trainingen volgt. Zelf heeft Koeman ook eens met een andere sport meegelopen. ,,Tijdens de Olympische Spelen in 1992 heb ik een dag en een wedstrijd met de Nederlandse volleyballers opgetrokken. Dat vond ik heel interessant, al was het natuurlijk veel te kort om een indruk van het groepsproces te krijgen."

,,Ton Boot heeft zijn sporen verdiend in de sport. Het is een interessante coach en een interessant man. Ik sta open voor zijn ideeën, die leerzaam kunnen zijn. De overeenkomst is dat winnen voorop staat. Daar willen en moeten we alles voor doen. Hoe ga je om met een groep, daarmee creeër je de basis voor succes."