Menu

Bayern Munchen wint Champions League

Dit keer niet dankzij een doelpunt in de laatste minuut, maar na een strafschoppenserie mocht Bayern Munchen zich woensdag in Milaan voor het eerst in 25 jaar het beste clubteam van Europa noemen. Na een 1-1 stand na reguliere speeltijd en verlenging namen de Duitsers de strafschoppen beter dan Valencia (5-4), dat daardoor voor de tweede keer op rij de finale van de Champions League verloor. Valencia is eind juli te gast op het Amsterdam Tournament in de Arena.

Verdediger Pellegrino miste uiteindelijk de beslissende strafschop. De Argentijn was voorafgegaan door ploeggenoten Zahovic en Carboni. Voor Bayern Munchen misten invaller Sergio en Andersson vanaf elf meter. De laatstgenoemde Zweed bezorgde zijn ploeg zaterdag nog met een doelpunt in blessuretijd de titel. Tijdens de wedstrijd miste Scholl nog een strafschop.

Trainer Hector Cuper greep voor de derde keer op rij naast een Europa Cup. Als oefenmeester van Real Mallorca verloor hij twee jaar geleden de eindstrijd van de Europa Cup 2 van Lazio Roma. Vorig jaar verloor de coach met Valencia in de finale van de Champions League van het oppermachtige Real Madrid.

De zege van Bayern Munchen was verdiend. De Duitsers maakten eerder in het toernooi grote indruk door Manchester United in de kwartfinale en Real Madrid in de halve eindstrijd uit te schakelen. Over twee uur zuivere speeltijd was de kersverse Duitse kampioen de betere ploeg.

Dat was met name te danken aan uitblinker Effenberg. De middenvelder, die al jaren weigert voor de nationale ploeg op te treden, is buiten Beieren vooral om zijn irritante gedrag op het veld gehaat. In het met 74.000 toeschouwers uitverkochte San Siro in Milaan bewees Effenberg dat hij behalve intimideren ook heel goed kan voetballen.

Bescheidenheid is hem overigens ook buiten het veld vreemd. ,,Toen Scholl de strafschop miste, wist ik dat er veel op mij aan kwam. Gelukkig heb ik niet gefaald'', vatte hij twee benutte penalty's en een goed gespeelde wedstrijd samen.

Ondanks zijn goede optreden werd de beste speler in de finale vooral in de beginfase van de wedstrijd overschaduwd door scheidsrechter Dick Jol. De Nederlander wees na 122 seconden voor de eerste keer na de stip. Na een succesvolle poging van Mendieta (1-0) gaf Jol in de zevende minuut opnieuw een strafschop. Scholl stuitte vanaf elf meter op Canizares. Effenberg klopte de Spaanse in de vijftigste minuut wel vanaf de strafschopstip: 1-1.

Twee van de drie penalty's in reguliere speeltijd leverden stof voor discussies op. Mendieta duwde de bal in de tweede minuut van het duel met zijn voet tegen de arm van de liggende Andersson aan. De gelijkmaker van Effenberg werd ingeleid door een handsbal van Carboni. Voordat de verdediger het speeltuig met de arm beroerde werd hij hard in de rug gelopen door invaller Jancker. Jol zag in extra tijd een handsbal van aanvaller Kily Gonzalez in zijn eigen strafschopgebied over het hoofd.

Het foutje van de Hagenaar werd Bayern Munchen niet noodlottig. Na de snelle achterstand waren de Duitsers de beter ploeg. Valencia liet zoals gebruikelijk het balbezit aan de tegenstander maar liet zich verder terugdringen dan normaal. Het beproefde wapen van de Spanjaarden, de vlijmscherpe counter, werd daardoor nauwelijks in stelling gebracht. Alleen de zwak invallende Zahovic kreeg twee redelijke mogelijkheden. De Sloveen stuitte op doelman Kahn.

Het vele balbezit van Bayern Munchen leidde ook niet tot uitgespeelde kansen. Het was daarom ook niet verwonderlijk dat het meer spannende dan goede duel vanaf de strafschopstip werd beslist.

Coach Hitzfeld droeg de zege op aan het collectief. ,,Als team waren we over het hele seizoen moeilijk te verslaan''. De winnende trainer schreef geschiedenis door met twee verschillende clubs (Dortmund en Bayern Munchen) de Europa Cup 1 te winnen. Dat was tot dusver alleen Ernst Happel (Feyenoord en HSV) gelukt.