Menu
Bazoer bezorgt Ajax zege in meeslepende Klassieker

Bazoer bezorgt Ajax zege in meeslepende Klassieker

De rake uithaal van Riechedly Bazoer bleek zondag goud waard in de thuisuitvoering van de Klassieker. Na de fraaie gelijkmaker van Amin Younes (1-1) sloeg ook Ajax’ middenvelder oogstrelend fraai toe in de ArenA. Ajax besloot de voetbalmiddag, extra gekruid door het vaarwel van John Heitinga, met een mierzoete 2-1-overwinning op Feyenoord.

Strijd, goals, passie en opvliegendheid; ook de nieuwste editie van Ajax – Feyenoord bevatte alle ingrediënten die de Klassieker naast aantrekkelijk vaak ook zo meeslepend maakt. De spanning die vooraf op het topduel stond was verklaarbaar. Als Ajax en Feyenoord elkaar treffen is er altijd sprake van een spanningsveld. Maar ditmaal was de strijd tussen de nummer 2 (Ajax) en 3 op de ranglijst van de Eredivisie er een tussen twee clubs die het simpelweg aan hun stand verplicht waren te winnen. Ajax moést winnen om optimale druk te houden op koploper PSV. Feyenoord wist zijn laatste vijf Eredivisie-duels niet te winnen. Ondanks een benauwde midweekse 0-1-bekerzege op Roda JC, kon de club uit Rotterdam-Zuid zich geen zesde competitienederlaag permitteren.

Mike van der Hoorn
Vergeleken met de laatste competitiewedstrijd tegen Roda JC (1-1) had Frank de Boer zijn ploeg op enkele posities aangepast. Mike van der Hoorn startte in het hart van de defensie, waardoor Ricardo van Rhijn - afgelopen week centrumverdediger - zijn plek als rechtsback verloor aan Joël Veltman. Lasse Schöne was zondag Ajax’ startende rechtsbuiten. Anwar El Ghazi begon, net als bij Roda JC, in de spits. Arek Milik moest voor de Klassieker genoegen nemen met een plek op de bank.

Ajax kende een valse start in de roerige en met een kleine 52.000 toeschouwers bezette Amsterdam ArenA. Jairo Riedewald moest de klassieke strijd al na tien minuten staken met een lichte voetkwetsuur. Nick Viergever was zijn vervanger. Drie minuten na de noodgedwongen wissel schoot Jens Toornstra de Rotterdammers naar een 0-1-voorsprong. De middenvelder rondde voorbereidend werk van Dirk Kuyt en Tonny Vilhena af met een schot vanaf 20 meter in de uiterste hoek.

Viergever verving de geblesseerde Riedewald
Viergever verving de geblesseerde Riedewald

Achtervolging
Ajax moest al na dertien minuten in de achtervolging. Heel lang hoefden de Ajax-fans niet op de gelijkmaker te wachten. Acht minuten na de uithaal van Toornstra bracht linkerspits Amin Younes de thuisploeg weer naast de Zuid-Hollanders. Younes’ 1-1 was een lust voor het oog. Eenmaal aangespeeld door Davy Klaassen - de captain was voor het eerst sinds de winterstop weer basiskracht - degradeerde de Duitser eerst Toornstra en vervolgens ook Eric Botteghin tot figurant in de Rotterdamse zestien. Oud-Ajacied Kenneth Vermeer was vervolgens kansloos op de diagonale uithaal van Younes. Niet voor het eerst dit seizoen bewees de kleine Duitse aanvaller zijn niet geringe waarde in de Ajax-selectie.

De Klassieker bleef de verdere eerste helft vooral spannend, bij vlagen zelfs (licht) explosief. Het werd stuivertje wisselen qua kansen. Zo had Cillessen een prima antwoord op de vlijmscherpe vrijetrap van Vilhena. Aan de overkant van het vernieuwde ArenA-veld maakte Botteghin op zijn beurt een inzet van Klaassen onschadelijk. Niet veel later werd El Ghazi op weg naar de gewenste 2-1 last-minute afgestopt door Vermeer, maar voorkwam Schöne met een redding vlak voor de doellijn dat Sven van Beek kon toeslaan. Met de 1-1-rustand bleef de 60e Klassieker in Eredivisie-verband in Amsterdam er een onder hoogspanning.

Euforie
Spanning werd woeste euforie na de perfecte uithaal van Riechedly Bazoer. De middenvelder bewees zijn niet geringe klasse met een uithaal die via buitenkantje rechts in de kruising verdween. De achterstand was omgeturnd naar een voorsprong; in de laatste 25 minuten moesten de Feyenoorders in de achtervolging. Drie minuten later kon Nemanja Gudelj de Klassieker vanaf de strafschopstip voortijdig beslissen. De penalty werd ingeleid door woest uitkomen van Vermeer, waarbij Klaassen werd gelanceerd. Gudelj schoot de strafschop helaas hoog over en liet Feyenoord ongewild ontsnappen aan een vroege knock-out.

Gudelj wist de strafschop niet te benutten.
Gudelj wist de strafschop niet te benutten.

De 2-1-voorsprong bleek voldoende voor een nieuwe, altijd extra zoet smakende Klassieker-zege. Daarmee bleef John Heitinga, de clubicoon die voorafgaand afscheid van het Ajax-publiek nam, ook ongeslagen in de laatste Klassieker waarbij hij een actieve rol speelde. Ajax blijft in het spoor van titelconcurrent PSV. De Eindhovenaren moeten hun voorsprong op Ajax (1 punt) later op de zondag bestendigen in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De gewonnen Klassieker was zondag bovendien een extra eerbetoon aan Johnny Heitinga, de Ajacied die voorafgaand aan de Klassieker zijn carriere afsloot. De routinier en kersverse ‘voetbalpensionada’ ging na afloop op de schouders van zijn voormalige ploeggenoten.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees