Menu
Bazoer: 'Iets moois bouwen bij Ajax'

Bazoer: 'Iets moois bouwen bij Ajax'

Vorig seizoen debuteerde hij als 16-jarige in de Jupiler League. Na dat leerzame jaar bij Jong Ajax is Riechedly Bazoer nu toe aan serieuzer werk. Hij heeft dit seizoen al zeventien officiële duels voor Ajax gespeeld. Daarnaast ondertekende hij vorig weekend zijn nieuwe contract tot medio 2020. Een gesprek met een groot talent.

Zijn bakermat ligt in de Utrechtse Betonbuurt, tegenwoordig officieel de Geuzenbuurt geheten. Riechedly Bazoer vertelt er met liefde over, al was het leven er niet altijd even gemakkelijk. ,,De Betonbuurt is een beetje een achterstandsbuurt, in de wijk Zuilen. Op straat werd heel veel gevoetbald. Ik heb daar ook heel wat uurtjes op de pleintjes doorgebracht. Dat is heel belangrijk geweest. Zodoende ben ik de speler geworden die ik nu ben.”

De Ajacied werd geboren en getogen in Utrecht, waar hij nog steeds bij zijn ouders woont, samen met twee jongere zusjes. Na zijn eerste schreden bij amateurclub DHC werd Bazoer al op jonge leeftijd opgepikt door de Utrechtse traditieclub Elinkwijk, waar de jeugdopleiding op hoog niveau staat en waar ook gerenommeerde namen uit het Ajax-verleden hun loopbaan begonnen: Marco van Basten en Gerald Vanenburg. Maar de laatste jaren loopt er vooral een lijntje tussen Elinkwijk en PSV. Ibrahim Afellay, Ismail Aissati, Zakaria Labyad: stuk voor stuk kwamen ze vanuit Zuilen naar Eindhoven. Bazoer volgde hun voorbeeld. ,,Na een half jaartje in de E1 bij Elinkwijk werd ik al gescout. Ik was een jaar of acht. Ook Feyenoord wilde me op dat moment hebben. Maar ik koos voor PSV, ook omdat hun jeugdopleiding op dat moment als de beste van Nederland gold.”

Bazoer zette vorig weekend zijn handtekening onder zijn verlengde en verbeterde Ajax-contract tot medio 2020. Bazoer zette vorig weekend zijn handtekening onder zijn verlengde en verbeterde Ajax-contract tot medio 2020.

In acht jaar PSV leerde hij veel, werd zijn talent al deels geboetseerd, al is hij als 18-jarige nog steeds een voetballer in wording. Nuchter, zonder merkbare emoties, vertelt Bazoer over de ontstaansgeschiedenis van de breuk met PSV. Hij zou zijn 16e verjaardag vieren, voor de club aanleiding om het Utrechtse talent een eerste contract aan te bieden. Maar Bazoer miste naar eigen zeggen perspectief in het verhaal waarmee PSV aan tafel verscheen. Vooral dat. ,,Ze hadden ook Menno Koch, die ook wat ouder is dan ik, en die vonden ze beter. Terwijl ik mijzelf de betere vond.” Tel daarbij nog wat afspraken die in de beleving van Bazoer niet werden nagekomen en zijn keuze was gemaakt: niet bij PSV, maar bij Ajax zou hij zijn eerste profverbintenis signeren.

In Amsterdam, zo was hem te verstaan gegeven én zo zag hij met eigen ogen geschieden, kreeg jong talent de kans om door te stromen naar het eerste elftal. Precies het perspectief dat hij bij PSV miste. Daarmee was een transfer naar Manchester City, waarmee de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium verkeerden, ook meteen van de baan. ,,Dat speelde voordat Ajax belangstelling toonde. Als je op mijn leeftijd kunt kiezen voor de grootste club in eigen land, dan is dat denk ik verstandiger dan meteen naar het buitenland te gaan. En mijn ouders wilden ook graag dat ik nog in Nederland zou blijven.”

Hij wist dat de overstap naar Amsterdam gevoelig zou liggen in Eindhoven, vooral ook bij de achterban. Het seizoen 'gewoon' afmaken bij PSV was daarna geen optie meer, zo erkende ook Bazoer, die zich derhalve per direct in Amsterdam meldde. De instroom bij Ajax verliep tamelijk rimpelloos, ook al had Bazoer in de eerste maanden te maken met een handicap van formaat: na zijn overstap midden in het seizoen mocht hij van de KNVB tot de zomer geen officiële wedstrijden spelen voor Ajax. Trainen mocht hij wel, met instemming van PSV. Leuk was die situatie niet, maar hij haalt er inmiddels zijn schouders over op. ,,Ik wist ook al van tevoren dat dat de consequentie zou zijn als ik van PSV naar Ajax zou gaan, dus ik heb ik me er op kunnen instellen. Ik heb me gewoon voorgenomen om dat halve jaartje keihard aan mezelf te werken hier op de Toekomst.”

Na dat half jaar maakte hij in de zomer van 2013 op 16-jarige leeftijd zijn debuut voor Jong Ajax in Jupiler League. Hij kwam uiteindelijk tot 21 duels. Daarmee was vorig seizoen een nuttig, leerzaam jaar. Zijn tweede volwaardige seizoen in Amsterdam verloopt vooralsnog crescendo voor de jonge Utrechter. Eind oktober vorig jaar (hij was toen net 18 jaar) maakte Bazoer zijn officiële debuut in het eerste elftal, tegen SV Urk. Het shirt dat hij droeg tijdens de 4-0 overwinning op Urk hangt inmiddels ingelijst in huize Bazoer. Zenuwen voelde hij die avond niet, anders dan bij zijn eerste minuten in de Eredivisie, ruim een maand later tegen Willem II. ,,Toen voelde ik wel spanning, ook al stond het al 5-0 toen ik er in kwam voor Lucas Andersen. Maar het was toch de eerste keer dat ik in zo’n groot stadion vol publiek speelde. Dat voel je wel even in je onderbuik. Maar dat was vooral toen ik moest gaan warmlopen. In de wedstrijd was dat gevoel eigenlijk zo weg.”

Inmiddels zit Bazoer steevast bij de wedstrijdselectie, met een basisplaats in de Klassieker en een belangrijke goal tegen Dnipro Dnipropetrovsk als voorlopige hoogtepunten. Tel daar zijn contractverlenging tot 2020 en de recente belangstelling van bondscoach Guus Hiddink bij op en je komt tot de slotsom dat het Bazoer momenteel behoorlijk voor de wind gaat. ,,Hier ligt mijn toekomst”, zegt hij onomwonden. ,,Kijk maar eens hoeveel potentie de spelers hier hebben. Er is heel veel talent en kwaliteit bij Ajax. Ik denk dat we hier iets moois kunnen bouwen met z’n allen en daar wil ik deel van uitmaken.”

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst