Menu
Bazoer: 'Ik wil gewoon voetballen'

Bazoer: 'Ik wil gewoon voetballen'

Riechedly Bazoer kwam afgelopen weekend ongewild in het middelpunt van de belangstelling te staan. Tijdens ADO - Ajax uitten aanhangers van de thuisploeg racistische spreekkoren richting de 19-jarige middenvelder van Ajax. Tevens werd hij in verband gebracht met Napoli. In aanloop naar Ajax - Vitesse doet hij eenmalig zijn verhaal over deze onderwerpen.

Wat ging er afgelopen zondag tijdens ADO - Ajax door je heen toen je de spreekkoren hoorde?
,,Ik was natuurlijk gefocust op de wedstrijd, maar ik hoorde wel dat ze dingen naar me riepen en wat liedjes met mijn naam erin zongen. Na een tijdje heb ik tegen de scheidsrechter gezegd dat ik spreekkoren en andere rare geluiden vanaf de tribune hoorde. Ik vroeg hem of dat wel mocht. Nadat hij aangaf dat hij er iets aan zou doen, heb ik me er weer voor afgesloten. In de rust zeiden mijn teamgenoten dat ik me niets van die spreekkoren moest aantrekken. Dat sloot aan op wat we vooraf al met de trainer hadden afgesproken. We zouden ons niet door de spelers en de fans van ADO laten intimideren, maar gewoon ons eigen spel spelen. Dat hebben we gedaan.”

Heb je overwogen om vanwege het aanhoudende karakter van de spreekkoren uit protest van het veld te stappen?
,,Ik heb niet overwogen om van het veld te gaan want daar was ik niet mee bezig. Ik wist ook niet dat dit kon. Ik wilde gewoon een goede wedstrijd neerzetten en drie punten meenemen naar Amsterdam. Dat was onze opdracht in Den Haag en dat is gelukt.”

Je praat er heel volwassen over voor een 19-jarige jongen. Hoe komt het dat je zo evenwichtig bent?
,,Dat is iets van de laatste tijd. Als dit me drie jaar geleden was overkomen, had ik waarschijnlijk heel anders gereageerd. Misschien was ik dan wel uit frustatie tegen een rode kaart aangelopen. Ik had vroeger ook altijd een weerwoord tegen medespelers en trainers. Dat is inmiddels helemaal veranderd. Ik neem nu dingen van ze aan en snap dat ze me alleen maar proberen te helpen. Op het mentale vlak heb ik me de afgelopen jaren ontwikkeld. Dat heeft me afgelopen zondag in Den Haag enorm geholpen. Ik heb me niet uit mijn spel laten halen. Ik ben inmiddels mentaal zo sterk dat ik me door niemand gek laat maken.”

Na afloop van de wedstrijd kwam ADO-trainer Henk Fräser naar je toe. Wat zei hij tegen je?
,,Ik heb een goede band met Henk Fräser. We kennen elkaar al een lange tijd. In de jeugd van PSV was hij een van mijn trainers. Hij zei dat hij die spreekkoren ook had gehoord en dat ik me er niets van moest aantrekken. En dat de supporters die dat zongen niet goed bij hun hoofd waren. Het was fijn dat hij zo vlak na de wedstrijd die dingen tegen me zei.”

Op het mentale vlak heb ik me de afgelopen jaren ontwikkeld. Dat heeft me afgelopen zondag in Den Haag enorm geholpen.
Op het mentale vlak heb ik me de afgelopen jaren ontwikkeld. Dat heeft me afgelopen zondag in Den Haag enorm geholpen.

Hoe heb je de vervelende gebeurtenissen in Den Haag een plek gegeven?
,,.Eerlijk gezegd zit ik er niet zo erg mee. Ik ben een nuchtere jongen. Ik denk maar zo: als ik geen goede voetballer zou zijn, zouden ze me ook niet proberen om me op zo’n manier uit de wedstrijd te halen. Al is het natuurlijk wel erg wat er is gebeurd. Ik snap niet dat er anno 2016 nog racisme in stadions kan zijn. Ik ben teleurgesteld dat die spreekkoren en rare geluiden bijna de hele wedstrijd konden klinken.Maar het is nu verleden tijd. Ik heb de afgelopen dagen veel steunvan mijn moeder en broer gekregen. Dat geeft me kracht. Ik wil gewoon voetballen”

Iets anders: Afgelopen weekend verschenen er berichten dat Napoli een miljoenenbod op je had uitgebracht. Moeten Ajax-fans zich zorgen maken dat je vertrekt?
,,Nee, dat hoeft niet. Door zo’n bod van een grote buitenlandse club laat ik me niet uit balans brengen. Ik heb het prima naar mijn zin bij Ajax. Het gaat goed en ik speel wekelijks. Daarnaast kan ik me hier bij Ajax nog verder ontwikkelen. Toen mijn broer, die ook mijn zaken behartigt, me op de hoogte stelde van de interesse van Napoli zei ik hem dan ook gelijk dat ik hier wilde blijven. Dit is op dit moment de beste plek voor mij. Ik wil kampioen worden met Ajax.” 

Over het kampioenschap gesproken: Ajax gaat sinds de eerste speeldag aan kop in de Eredivisie. Na de zege in Den Haag wachten er nu twee thuisduels kort na elkaar. Waar staat Ajax na deze wedstrijden?
,,De thuiswedstrijden tegen Vitesse en Heracles Almelo kunnen ons weer een stap verder brengen. Het zijn twee goede ploegen die graag willen voetballen, net als wij. Daardoor komen er ruimtes op het veld. Ik denk dat we twee leuke wedstrijden in de Amsterdam ArenA krijgen. Als we in beide duels een goed resultaat halen, kunnen we net als voor de winterstop weer in een flow komen. Natuurlijk wil je het liefst met mooi voetbal winnen. Dat is het uitgangspunt. Maar uiteindelijk gaat het om de drie punten. Als dat een paar keer op rij gebeurt krijg je als team vanzelf meer vertrouwen en ga je uiteindelijk ook beter spelen. In tegenstelling tot de concurrentie hoeven wij ons nu alleen nog maar op de Eredivisie te richten. Dat is in ons voordeel. We hebben maar één doel: kampioen worden.” 

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst