Menu
Bazoer voelt zich nu belangrijk

Bazoer voelt zich nu belangrijk

Hoewel hij pas achttien jaar is, is Riechedly Bazoer al voor het derde opeenvolgende jaar met Ajax op trainingskamp in Oostenrijk. Dit jaar is echter anders dan de vorige twee keer. Nu heeft hij – om maar een voorbeeld te noemen - rugnummer 6: ,,Daaruit spreekt vertrouwen, maar een garantie voor een basisplaats is het natuurlijk niet,” weet Bazoer.

Het is best apart dat als je voor de derde keer mee bent, je nauwelijks ouder bent dan de jongens die voor de eerste keer mee zijn. Bazoer ondervindt het in Neustift aan den lijve: ,,De eerste keer was ik nog jong en was ik erg zenuwachtig. De tweede en derde keer niet meer. Nu voel ik me een volwaardige A-selectiespeler. Vooral omdat ik het afgelopen jaar veel heb gespeeld, voel ik me nu een belangrijke speler. Dat is een groot verschil met de eerste keer dat ik hier was. Ik was pas zestien jaar. Het was toen echt een beetje proeven aan het eerste. Spelers als Eriksen, Siem de Jong en Alderweireld waren er nog. Dat was leuk om mee te maken. Nu help ik de jonge jongens een beetje door ze te vertellen waar het om draait, hoewel ik met mijn 18 jaar ook nog jong ben natuurlijk. Ik vertel ze dat ze goed moeten slapen en goed moet eten. Want de voorbereiding is best pittig en dan is het heel belangrijk dat je goed rust. Ik stuur ze niet naar bed hoor, dat doen oudere spelers zoals Heitinga en Klaassen denk ik wel.”

Want een trainingskamp is geen pleziertripje: ,,Net als alle voorbereidingen is het ook dit jaar pittig. Je moet fit worden en je moet keihard trainen om zo snel mogelijk op het oude niveau terug te komen. Dat betekent voor mij dat ik elke training honderd procent geeft. Ik wil sterk blijven. We hebben vier weken voorbereiding tot de eerste wedstrijd. Dat is kort. Dat we nu veel conditie-oefeningen met bal doen, maakt het leuker maar niet makkelijker. Het is nog steeds zwaar.”

Bazoer: ,,Ik heb geen moeite met druk, ik ben gewoon koel. Altijd geweest."
Bazoer: ,,Ik heb geen moeite met druk, ik ben gewoon koel. Altijd geweest."

Nieuw dit jaar is Orlando Trustfull. De assistent van Frank de Boer is voor het eerst mee en geeft het team een impuls, denkt Bazoer: ,,Ik ken hem al van Oranje onder 19. Hij is echt sterk op tactisch gebied. Ajax heeft een goede stap gezet door hem erbij te halen vind ik. Hij kan echt van meerwaarde zijn voor Ajax. Donderdagmiddag eindigden we met een tactische partijvorm. Dat is heel leerzaam. In het begin is het wel een beetje veel informatie, maar dat is goed. Orlando Trustfull hamert echt veel op elkaar coachen. Dat dat het belangrijkste is en dat je als team moet bewegen.”

Vorig seizoen was in vele opzichten geslaagd voor Bazoer: ,,Ik wilde veel minuten pakken en af en toe invallen bij het eerste. Maar ik heb heel veel gespeeld. Alle wedstrijden na de winterstop. Dat is meer dan ik verwachtte, maar dat heb ik ook afgedwongen. Want als je goed speelt, blijf je gewoon staan. Ik wist wel dat ik de kwaliteit had, maar dat moet ik ook op het juiste moment laten zien. Ik weet dat er meer bij komt kijken dan talent alleen. Daarom ben ik blij dat het zo is gelopen.”

In een nieuw seizoen gelden weer andere wetten. Het wordt nu meer dan ooit dringen op het middenveld. Bazoer weet wat hem te doen staat: ,,Ik wil het gewoon laten zien. Ik geef elke training honderd procent en dan moet de trainer een keuze maken. We zien wel wie er gaat spelen.”

Het rugnummer 6 geeft in elk geval vertrouwen: ,,Het is een basisnummer ja, maar dat geeft geen garantie dat je speelt. Ik vind 6 een mooi nummer. Ik voel me er goed bij, dus ik was er blij mee. Ik denk dat de trainer vertrouwen in me heeft. Ik heb onlangs nog een vijfjarig contract getekend en vorig seizoen heeft hij mij veel speelminuten gegund. Dat wil ik blijven vasthouden.”

Extra druk door dat rugnummer voelt Bazoer niet: ,,Absoluut niet. Ik heb geen moeite met druk, ik ben gewoon koel. Altijd geweest. Als je niet tegen druk kan, ga je stressen en verkeerde dingen doen. Dat heb ik totaal niet. Ook de voorronde van de Champions League legt geen extra druk op ons. Het maakt ons juist gretig want we willen in het hoofdtoernooi spelen.”

Daarmee is één van de doelen van de 18-jarige middenvelder genoemd: ,,Ja, het hoofdtoernooi Champions League halen, kampioen worden én de beker winnen. Want als je bij Ajax speelt, moet je alles willen winnen. Mijn persoonlijk doel is dat ik in de basis speel en dat zo lang mogelijk vasthouden.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst