Menu
Beeldspraak: 'Dit was onze laatste keer op het veld'

Beeldspraak: 'Dit was onze laatste keer op het veld'

Ajax vertrekt maandag op trainingskamp naar Portugal. Dat is niet voor eerst. 14 jaar geleden streek de selectie ook aan de Algarve neer en deze foto werd daar genomen. Het lijkt zo op het eerste gezicht een normale foto op het trainingsveld. Maar hij blijkt van historische waarde als we Jari Litmanen en John O’Brien vragen naar hun herinneringen.


In de rubriek Beeldspraak zetten we een archieffoto in de schijnwerpers. Een foto die om uitleg vraagt. Van de hoofdpersoon op de foto of van de fotograaf.


,,Ja, ik herinner mij dit trainingskamp in Portugal nog goed”, zegt Litmanen. ,,Het was begin januari 2004 en ik was aanvoerder van onze – in mijn ogen – jonge ploeg. Helaas bleek dit mijn laatste half jaar bij Ajax te zijn en het was dus ook mijn laatste trainingskamp bij Ajax. Ik ging veel om met John O'Brien en Tomas Galásek, zij waren iets ouder dan de meeste andere spelers. Wij hadden het leuk met de hele groep maar zeker met zijn drieën.”

Dubbelzinnigheid
Dat kan O’Brien beamen: ,,Jari is een fun guy to hang out with, en niet zo slecht om samen mee te voetballen ook. Ik herinner niet precies waar het hier over ging, maar ik herken deze blik van mezelf zeker. Zulke blikken wisselden we regelmatig uit. Het was geen blik van verwondering voor een voetbalgod ofzo. Jari is hilarisch en scherp. Je moet heel goed opletten met hem. Hier vermoed ik een grap, denk ik. Een sarcastische of satirische grap. Jari hield van dubbelzinnigheid en hier herken ik dat."

'Slechte humor is ook humor'

,,Wij waren buitenlanders maar woonden allemaal al jaren in Nederland”, vervolgt de inmiddels 46-jarige Fin.  ,,Wij hadden onze eigen leuke humor. Ik zeg altijd: ‘slechte humor is ook humor’. Bij trainingskampen is het veel trainen, eten en rusten. Dus saai. Daarbij komt dat iedereen aan het einde van de week lichamelijk en geestelijk moe is. Dat betekent dus dat het niveau van de gesprekken laag wordt, haha. Maar toch is dat altijd leuk voor de groep. Want dan krijg je binding met elkaar.”

Jari was de ultieme Nederlander
O’Brien over het karakter van Litmanen: ,,Jari was de ultieme Nederlander: nuchter en normaal. Als je hem kent, dan kan je hem niet als voetbalgod zien. Wel dacht je op het voetbalveld vaak: Wow! He just did that?! Bij Jari was het of een stiftje daar, poortje hier, of combinatie daar heel normaal was. Maar dat was het niet. Zijn combinatiespel was voortreffelijk."

De Fin is al even lovend over de Amerikaan: ,,John was een fantastische jongen; een leuke persoonlijkheid en altijd betrouwbaar op het veld. Hij gaf altijd 100 procent, maar wel op een relaxte manier zoals het er in California aan toegaat. Hij zal nu vast aan het surfen zijn, haha!"

Laatste foto van ons op het veld
Om serieuzer te vervolgen: ,,Dit zou best eens de laatste foto kunnen zijn van ons samen op het veld. Na het trainingskamp zaten we namelijk de rest van het seizoen in het krachthonk omdat we allebei last van onze achillespees hadden. Wij konden niet meer spelen of trainen met de groep.”

Lees ook: Blog Ylätupa: Litmanen heeft mij enorm geholpen
Lees ook: Beeldspraak: Niet trainen, maar vissen

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst