Menu

Beenhakker: ''Clubs zijn behoorlijk beschermd.''

Na maanden van onderhandelen bereikten de Europese Commissie, de UEFA en de FIFA begin deze maand in Brussel een akkoord over de transfers van voetballers. Een groot aantal details moet nog worden ingevuld, maar in hoofdlijnen zijn de nieuwe afspraken bekend. De bedoeling is de regeling het komende seizoen in te laten gaan. Wat zijn de belangrijkste veranderingen en wat voor gevolgen hebben die voor Ajax? Leo Beenhakker, technisch directeur van Ajax, geeft zijn mening over de nieuwe situatie op de transfermarkt.

Door Erol Erdogan

Een van de redenen om het huidige transfersysteem ter discussie te stellen, was de beperkte vrijheid van voetballers om van club te veranderen. De Europese Commissie wilde dat, net als bij andere 'normale' werknemers, spelers met een opzegtermijn van een paar maanden konden vertrekken. De voetbalwereld was in rep en roer, want trainers zagen dan geen kans meer langere tijd aan een team te bouwen.

De clubs in kleinere voetballanden, waaronder Nederland, vreesden tevens dat alle talentvolle spelers zonder vergoeding naar Italië, Spanje of Engeland zouden verhuizen. Zover kwam het niet. Leo Beenhakker: ,,Het belangrijkste is dat er eigenlijk niet zo veel verandert als was aangekondigd. Er is nu door de Europese politiek bevestigd dat contracten in het voetbal gerespecteerd dienen te worden. De clubs zijn behoorlijk in bescherming genomen.'' Maar wat zijn de belangrijkste punten in de nieuwe afspraken?

Eenzijdig opzeggen Een contract tussen een speler en een club moet minimaal één jaar en mag maximaal vijf jaar duren. Dat is niet wereldschokkend. Sporadisch sloot Ajax contracten af van zes jaar, maar dat was een uitzondering. Bij spelers tot 28 jaar dienen club en voetballer het contract drie jaar lang te respecteren. Bij oudere spelers is die termijn twee jaar. Eenzijdig beëindigen kan in die periode in beginsel niet.

Beenhakker: ,,Het is nu eigenlijk ook al zo dat eenzijdig beëindigen niet zomaar kan. Maar, als club en speler het samen eens zijn, gaan ze uit elkaar. Straks kan een club een speler die per se al na twee jaar naar Barcelona wil vertrekken, in theorie behouden. Als stok achter de deur kan de voetballer geschorst worden. Maar goed; houd hem tegen en de club heeft nog een jaar een ontevreden speler.''

Een voetballer kan voor vier tot zes maanden worden geschorst of een geldboete krijgen. Maar ook de club die eenzijdig contactbreuk pleegt, kan worden gestraft. De zwaarste sanctie is uitsluiting van deelname aan de competitie.

Reden te meer weloverwogen om te gaan met transfers, vindt ook Leo Beenhakker: ,,We zullen nog zorgvuldiger moeten zijn met het contracteren van spelers. De consequentie is dat Ajax nog meer de langere termijn in de gaten dient te houden. Het transferbeleid kan niet meer - en dat zeg ik met alle respect voor de personen die het betreft - alleen maar afhankelijk zijn van de trainers.''

Ajax Life Dit fragment van het interview met leo Beenhakker is afkomstig uit de Ajax Life van donderdag 15 maart. De krant van de Supportersvereniging en Ajax wordt thuisgestuurd naar de leden van de SVA en ligt vanaf donderdag in de kiosken voor 3,50 gulden.

Inhoudsopgave Ajax Life no. 13