Menu

Begin van een nieuwe reeks

Ajax en Feyenoord stonden al precies 150 keer tegenover elkaar in de Klassieker. Een reeks die begon met een 2-2 gelijkspel in 1922 aan de Rotterdamse Kromme Zandweg, waar Feyenoord tot 1937 haar wedstrijden speelde, en in april van dit jaar eindigde met een 1-1 puntendeling in De Kuip. Nu beginnen beide ploegen na zo'n mijlpaal aan een nieuwe reeks. Inzet is de achterstand op PSV wegwerken.

De Amsterdamse editie van de titanenstrijd was vorig seizoen vooral de wedstrijd van Rafael van der Vaart. Het achterwaartse hakje van de aanvoerder waarmee hij de 1-0 scoorde ging en gaat nog regelmatig de wereld over. In dezelfde helft profiteerde Van der Vaart ook nog van een misverstand in de Rotterdamse defensie en bepaalde zo de eindstand op 2-0. Na een omzwerving in de spits keerde de aanvoerder afgelopen zondag terug op het middenveld in een elftal dat van het ene op het andere moment gemiddeld vier jaar ouder werd. Zelf was hij prompt weer de jongste op het veld en dat was even geleden.

De omzettingen en het verouderingsproces hadden het gewenste effect. Ajax won met 1-3 bij Willem II en een bijkomend voordeel is dat Feyenoord waarschijnlijk geen flauw idee heeft hoe Ajax zondag voor de dag zal komen.

Feit is wel dat Koeman niet exact hetzelfde kan spelen als in Tilburg, want John O'Brien zit voorlopig helaas weer geblesseerd aan de kant. Dan kan de trainer Maxwell weer een linie terug halen, maar hij kan ook Grygera net als tegen Maccabi Tel-Aviv aan de linkerkant posteren, of Nigel de Jong, die dat bij Oranje ook al eens deed. En Ajax heeft in de vereniging nog meer linkspoten rondlopen. Dus misschien krijgen zij hun kans.

Een mogelijke tegenstander van de linkerverdediger van Ajax is Feyenoord-aanvaller Dirk Kuijt. De Katwijker kijkt uit naar de topper in Amsterdam. ,,Dat is de wedstrijd van het jaar, waarin wij nu misschien de favoriet zijn omdat we zo makkelijk scoren. Ik denk niet dat Ajax er helemaal gerust op zal zijn.''

Het loopt niet bepaald soepel in de Amsterdamse defensie, terwijl Feyenoord zondag en ook de voorgaande weken opvallend weinig moeite had het net te vinden. Het geeft Kuijt, een week voor de Klassieker, veel vertrouwen. ,,Ze hebben problemen in de defensie en ik denk toch dat ze een bepaalde angst hebben. Ajax zal er niet helemaal gerust op zijn. Vorig jaar waren we nog niet klaar voor die wedstrijd, maar ik denk dat het nu wel het geval is.'' Feyenoord moet het wel stellen zonder Pascal Bosschaart en Chong-Gug Song. Beide spelers zitten een schorsing uit als gevolg van hun rode kaart tegen AZ. Of Romeo Castelen fit genoeg is om aan de Klassieker te beginnen, is nog onduidelijk.

In ieder geval staat de confrontatie in het teken van de strijd tussen twee achtervolgers die het gat met koploper PSV zo snel mogelijk willen dichten.Bij een zege van Ajax naderen de Amsterdammers de rivaal uit Rotterdam tot op een punt. Ook zou een overwinning van Ajax het zelfvertrouwen van de groep van Ronald Koeman versterken en is in dat geval de race om de topklasseringen weer geheel open.

Uitslagen laatste vijf edities Ajax - Feyenoord:

10-09-1999 2-2 (0-0)
13-05-2001 3-4 (2-1)
03-03-2002 1-1 (0-0)
09-02-2003 1-1 (1-1)
30-11-2003 2-0 (2-0)