Menu
Bekende namen bij AS Roma o/19

Bekende namen bij AS Roma o/19

Ajax A1 ontmoet dinsdagavond met AS Roma o/19 een geduchte tegenstander. De Romeinen eindigden in hun poule weliswaar op gepaste afstand van Manchester City, maar wisten hun leeftijdsgenoten van Bayern München en CSKA Moskou achter zich te houden. Plaatst Ajax zich voor de kwartfinales van de UEFA Youth League, of eindigt dinsdagavond het Europese avontuur?

Bij Ajax leren spelers al vroeg om drie keer in de week hun wedstrijden af te werken. Daarom wordt er ook regelmatig gerouleerd, zodat de Ajacieden fit genoeg zijn in de maanden waarin de prijzen worden verdeeld. Zeker nu er steeds meer A1-spelers doorstromen naar Jong Ajax, is het interessant om te zien hoe het elftal eruit gaat zien wat de komende maanden een gooi gaat doen naar de prijzen.

De technische staf koos in de poulefase vaak voor fysieke kracht in de verdediging. Op de vleugels de sterke Terry Lartey-Sanniez en Mauro Savastano, terwijl Damon Mirani vanuit Jong Ajax centraal in de verdediging werd geposteerd. Door de blessure van Nathan Leyder is het de vraag wie er nog meer centraal achterin gaat spelen, aangezien Lartey-Sanniez maandagavond al voor Jong Ajax in actie kwam.

Het middenveld staat al maanden zo goed als vast. Ashraf El Mahdioui als verdedigende middenvelder, terwijl Donny van de Beek en Abdelhak Nouri de lijnen uitzetten richting de aanval. In de spits is het stuivertje wisselen tussen Adham El Idrissi en Zakaria El Azzouzi, die in de poulefase goed waren voor de helft van de doelpuntenproductie. In die eerste zes wedstrijden stonden er twee buitenlandse groeibiljantjes op de vleugels. De Tjechische Vaclav Cerny en Kroatische Robert Muric zijn met hun individuele acties én voorzetten levensgevaarlijk voor het doel van de tegenstander.

Een Braziliaans onderonsje tussen Maxwell en Cafu tijdens Ajax - AS Roma eind 2012. Een Braziliaans onderonsje tussen Maxwell en Cafu tijdens Ajax - AS Roma eind 2012.

Ruim twaalf jaar na de heroïsche UEFA Champions League-wedstrijd tussen Ajax en AS Roma, even verderop in de Amsterdam ArenA, komt nu het hoogste jeugdteam van de Italianen richting Amsterdam voor een 'mini'-Champions League-wedstrijd. AS Roma behaalde 9 punten uit 6 wedstrijden, en dat was genoeg voor een tweede plaats. Manchester City bleek over twee wedstrijden te sterk (2-1 in Engeland en 0-4 in Rome), terwijl er zowel één keer werd gewonnen als verloren van Bayern München. CSKA Moskou ging twee keer de bietenbrug op, waardoor Roma nu als nummer 2 mag aantreden tegen poulewinnaar Ajax.

In het doel bij de Romeinen zien we een bekende naam: Gabriele Marchegiani. Gabriele is de zoon van Luca Marchegiani, die 243 wedstrijden in het doel stond van rivaal SS Lazio. Daarnaast stond hij als doelman van Torino onder de lat tijdens UEFA Cup-finale tegen Ajax in 1992. Ook middenvelder Lorenzo di Livio is een 'zoon van', zijn vader Angelo speelde jaren op het middenveld van Juventus en Fiorentina. Op het Romeinse middenveld zal de nummer 10 Matteo Adamo de gevaarlijkste man zijn: hij speelde elk duel en scoorde twee keer. Ook aanvallers Verde, Di Mariano en Sanabria waren allen al trefzeker in de groepsfase. Sanabria heeft zelfs al zeven interlands voor het nationale team van Paraguay erop zitten: hij debuteerde in augustus 2014 tegen Duitsland.

Coach van de 'Primavera' van AS Roma is dan weer de 'vader van'. Alberto de Rossi is een echte Romanista, en al 21 jaar verbonden aan de club. Zijn zoon Daniele is als product van de AS Roma-jeugdopleiding inmiddels al ruim tien jaar een vaste waarde in het eerste elftal en heeft al 100 interlands voor het nationale elftal gespeeld.

Alberto de Rossi zal er alles aan doen om zijn manschappen voorbij Ajax te loodsen, al zal dat een flinke opgave worden. Ajax is in vorm, hongerig en wil vlammen. Het winnen van de Youth League is het doel, en AS Roma moet het slachtoffer worden richting de kwartfinale, waar Manchester City of Schalke '04 wacht. Ook de mogelijke kwartfinale wordt in één wedstrijd beslist, waarbij Ajax opnieuw gastheer zal zijn.

Ajax A1 - AS Roma o/19 begint dinsdag om 18:30 uur op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis. De wedstrijd wordt LIVE uitgezonden op Fox Sports en Ajax Exclusive TV.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst