Menu
Bekerbalans in Volendams voordeel

Bekerbalans in Volendams voordeel

Drie keer eerder streden Ajax en FC Volendam op Volendamse voetbalgrond hun bekerstrijd. Voor de Ajacieden was in die drie ontmoetingen weinig succes weggelegd. De bekerbalans helt vervaarlijk over in Volendams voordeel.

Thomas Vermaelen was er in de laatste editie van FC Volendam - Ajax ook al bij. De op 15 februari 2004 gespeelde competitiewedstrijd leverde de Amsterdammers een 2-0-overwinning op. Voor Vermaelen was het duel in Volendam extra bijzonder; de Belg maakte in het vissersdorp zijn officiële debuut als speler van Ajax 1. Thomas Vermaelen was er in de laatste editie van FC Volendam - Ajax ook al bij. De op 15 februari 2004 gespeelde competitiewedstrijd leverde de Amsterdammers een 2-0-overwinning op. Voor Vermaelen was het duel in Volendam extra bijzonder; de Belg maakte in het vissersdorp zijn officiële debuut als speler van Ajax 1.

De eerste bekerontmoeting tussen Ajax en Volendam stamt uit het seizoen 1956-1957. Op 14 oktober 1956 stonden de clubs tegenover elkaar in de derde ronde van het nationale bekertoernooi. Het was tevens de eerste ontmoeting tussen beide voetbalclubs in het dan nog piepjonge Nederlandse betaald voetbal. Volendam was die dag met 4-2 te sterk voor de gasten uit de hoofdstad. Wim Bleijenberg en Piet Ouderland namen de Amsterdamse treffers voor hun rekening.

Een handjevol jaren later bleef een bekerzege opnieuw uit in het vissersdorp. Op 1 januari 1961 stapten de Volendammers na een doelpuntrijk treffen (4-3) opnieuw als overwinnaars van het veld. Dick Tol schoot zijn Volendam met vier treffers hoogstpersoonlijk langs Ajax. De gasten namen na de treffer van Henk Groot na een kwartier wel een voorsprong, maar lang hield deze geen stand.

Dat het dit keer ‘slechts’ een voorwedstrijd op het echte bekertoernooi betrof was een meevaller. Ajax mocht - op basis van de overige bekerresultaten in de groepsfase - door in de beker. Een half jaar later werd ten koste van NAC de derde nationale beker in de clubhistorie veroverd.

Maarten Stekelenburg heerst in zijn strafschopgebied tijdens de laatste FC Volendam - Ajax. De doelman hield de heilige 'nul' in het toenmalige Veronica Stadion. Onder meer de Ajacieden Maxwell en Tomás Galásek kijken toe. Maarten Stekelenburg heerst in zijn strafschopgebied tijdens de laatste FC Volendam - Ajax. De doelman hield de heilige 'nul' in het toenmalige Veronica Stadion. Onder meer de Ajacieden Maxwell en Tomás Galásek kijken toe.

Op 18 april 1979 werd er ook een FC Volendam - Ajax gespeeld in het bekertoernooi. Dit keer betrof het de heenwedstrijd in de halve finale. Dit duel werd gespeeld in een tijdperk waarin deze fase van het bekertoernooi een heen- en een returnwedstrijd besloeg. In Volendam werd met 3-3 gelijkgespeeld. Op de doelpuntrijke heenwedstrijd volgde een iets zakelijkere return in Amsterdam: 1-1.
Op basis van de drie gescoorde uitdoelpunten vervolgden de Ajacieden hun bekeravontuur. In de finale rekende de ploeg van trainer Cor Brom vakkundig (en ook over twee finalewedstrijden) af met FC Twente. Dit keer werd de achtste beker bijgezet in de Amsterdamse prijzenkast. In totaal pronken inmiddels liefst zeventien KNVB Bekers op de erelijst van Ajax.

Dit seizoen moet een enkel duel uitmaken wie de volgende bekerronde bereikt: Ajax of FC Volendam. Eerder in dit seizoen, in de tweede ronde, stonden de Amsterdammers tegenover FC Utrecht. Eind september werden de Domstedelingen met 2-0 verslagen. In de Amsterdam ArenA loodsten Luis Suarez en Klaas Jan Huntelaar de thuisploeg met hun treffers vakkundig voorbij de Utrechters.

De Volendammers hebben het dit seizoen, als promovendus, bijzonder moeilijk in de Eredivisie. De ploeg van trainer Frans Adelaar bezet na tien speelrondes de laatste plaats. De Volendammers, de kampioen van de Jupiler League 2007-2008, boekten tot nu toe slechts één competitiezege. Alleen De Graafschap werd geslachtofferd. De Volendammers speelden eenmaal gelijk en verloren acht keer.

De Volendamse hoop is vooral gevestigd op Jack Tuijp. De spits moest afgelopen weekend nog geblesseerd toekijken hoe FC Volendam kansloos tenonder ging tegen FC Groningen. In het naderende bekerduel is de clubtopscorer en publiekslieveling er wellicht wel weer gewoon bij.