Menu
‘Bekerduel niet spannend maken’

‘Bekerduel niet spannend maken’

Frank de Boer blikte na de woensdagtraining vooruit op de naderende bekerontmoeting met IJsselmeervogels. De Amsterdammers doen donderdag in de achtste finales van het KNVB Bekertoernooi het uitverkochte Sportpark De Westmaat aan. ,,Het zal van onszelf afhangen of het donderdag spannend wordt’’, laat De Boer het op de Toekomst zelfbewust klinken.

Vier dagen na het competitietreffen met Cambuur kunnen de Ajacieden zich opmaken voor een nieuw voetbalgevecht. De kritische noten die De Boer zondag in Leeuwarden kraakte, mogen donderdag in Spakenburg niet opnieuw klinken. De Ajax-trainer laakte na de last-minute overwinning (1-2) op de Friezen de matige instelling bij veel van zijn spelers. De selectiespelers hebben hun les inmiddels geleerd, hoopt De Boer. Scherpte is zeker in het bekertoernooi – met zijn knock-out-karakter – vanaf het allereerste moment vereist. ,,Het hangt van Ajax af of we willen dat IJsselmeervogels aan voetballen toekomt’’, waarschuwt De Boer nog maar eens extra. ,,IJsselmeervogels is een goed voetballend team. Een team met spelers die bijna allemaal ervaring hebben als prof.’’

De Boer zag zijn captain Siem de Jong deels met de groep meetrainen woensdag. Het bekertreffen met IJsselmeervogels komt te vroeg voor De Jong. De Boer zag zijn captain Siem de Jong deels met de groep meetrainen woensdag. Het bekertreffen met IJsselmeervogels komt te vroeg voor De Jong.

Wat in zijn vooruitblik opvalt is het respect voor de tegenstander. De focus is, zoals altijd, professioneel. Alles voor de overwinning. Topklasser IJsselmeervogels dwingt onder meer vanwege de organisatie en positieve voetbalopvatting (4-3-3) een gezonde portie respect af. IJsselmeervogels staat te boek als de succesvolste amateurclub van Nederland. De club voert dit moment de zaterdagtak van de Topklasse aan. ,,IJsselmeervogels staat weer waar ze moeten staan’’, vervolgt De Boer, met een verwijzing naar de status en het koploperschap van de club.

De unieke rivaliteit met buurman Spakenburg geeft een amateurclub als IJsselmeervogels ook al extra kleur. De Boer kent wat dat betreft de verhalen. Al was hij zelf (nog) nooit getuige van een derby tussen de ‘roden’ (IJsselmeervogels) en ‘blauwen’ (Spakenburg) in het vissersdorp. ,,Het is eigenlijk heel raar, of eigenlijk bijzonder, dat er in een stad zoveel fanatisme is tussen twee clubs’’, weet De Boer. ,,Het is qua fanatisme een beetje als in Glasgow, tussen Celtic en Glasgow Rangers. Een leuke rivaliteit. Bijzonder. Ik weet dan ook zeker dat er donderdag bij onze wedstrijd een geweldige sfeer zal zijn. Ik denk dat menige club in de Jupiler League, of zelfs in de Eredivisie jaloers kan zijn op de sfeer bij IJsselmeervogels. Maar laten we het donderdag in elk geval niet spannend maken.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst